Zondag rustdag: waarom de zondag voor ons heilig wordt

Zondagsrust, zo gek is dat nog niet. Wij gaan onze zondagen anders inplannen en maken er een ‘holy day’ van. 

Een lekkere vrije zondag

Wij zijn niet gelovig opgevoed. Ik heb dan ook nooit echt een zondagsrust gekend. Toch lijkt me dat nog niet eens zo heel gek.

Vroeger hadden we bij ons thuis wel altijd wat rituelen op zondag. Zo hadden we standaard elke zondag een uitgebreid ontbijt met croissantjes en bezochten we, toen ze nog leefde, mijn oma op in het bejaardentehuis.

En ik weet nog goed hoe heerlijk ik die vaste ‘rituelen’ op zondag vond. Ik kan me zelfs (met lichte nostalgie) herinneren dat ik hele middagen met duplo of barbies aan het spelen was, zonder enig besef van tijd. Heerlijk was dat. 

Werken in het weekend

Los van het feit dat ik niet meer met duplo speel, ervaar ik de zondag niet meer hetzelfde. Mike en ik hebben zulke momentjes niet meer op de zondag. Natuurlijk, we doen regelmatig leuke dingen in het weekend en hebben ook weleens echt vrij, maar vaak vullen we de zondagen behoorlijk in.

Vrijwel elke zondag zijn we nog met werk bezig. Mike met Meditation Moments en ik met mijn tekstbureau. En hoewel we het helemaal gewend zijn om in het weekend te werken – we zijn niet voor niets ondernemers geworden – moeten we toch een beetje streng zijn voor onszelf. We hebben wat meer rust nodig.

zondag rustdag

Holy sunday

Daarom is het ons doel om van de zondag onze ‘Holy Sunday’ te maken. Een dag waarop we (uitzonderingen nagelaten) niets plannen en geen afspraken maken met anderen.

In plaats daarvan houden we onze agenda leeg, onze laptop dicht en kijken we wat de dag ons brengt.

Zo blijft er tijd over om lekker uit te slapen, lang te wandelen met Donna zonder aan een tijd vast te zitten, heerlijk te relaxen in de loveseat bij de open haard, uitgebreid te koken of pizza’s te maken in de pizza-oven. Of om gewoon even helemaal niets te doen. 

Voordat dit een routine is geworden moeten we het echt gaan inplannen – hoe tegenstrijdig dit ook klinkt. Er komen dus een aantal grote kruizen in onze agenda te staan.

Getting things done op vrijdag

Om van zo’n ‘zondag rustdag’ ook daadwerkelijk met rust in je hoofd te kunnen genieten, is het belangrijk om de week af te sluiten én de week erna voor te bereiden.

Zelf probeer ik dit al op de vrijdag te doen. Ik zorg ervoor dat mijn mailbox op 0 staat en dat ik de week die eraan komt heb ingepland. Zo hoef ik dit te doen op zondag en weet ik op maandagochtend precies waar ik mee kan starten. Heerlijk!

Hoe vul jij jouw zondag het liefst in?

zondag rustdag

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!