Zo ervaar je meer zingeving in je leven! [+ 5 goede vragen]

Over het algemeen hebben we het goed in Nederland. De meesten van ons hebben een opleiding genoten, een dak boven hun hoofd, elke dag eten op tafel en kunnen rekenen op goede gezondheidszorg. Toch kent iedereen wel iemand in zijn omgeving die burn-out of depressief is (geweest). Hoe komt dat toch? Is het een gebrek aan zingeving?

Een beetje zweverig

Zingeving, het klinkt een beetje zweverig misschien. En ook wel wat oubollig.

Toch zijn we hier allemaal (onbewust) mee bezig. Want zeg eens eerlijk: jij hebt je vast ook weleens afgevraagd:

 • wat het nut van je leven is
 • waar je het allemaal voor doet
 • of je een bijzondere taak te vervullen hebt
 • of dit nou echt alles is

Deze vragen zullen van alle tijden zijn, maar ik denk dat het extra kenmerkend is voor de millennials. Zij zijn meer bezig met zingeving dan generaties daarvoor. Ze willen niet zomaar ‘werk’ doen, maar hun geld verdienen met iets waar ze echt gelukkig van worden. Ze streven naar een zinvol bestaan.

Zingeving betekenis

Tja, wat betekent zingeving eigenlijk? Hiervoor moest ik even de online encyclopedie raadplegen. Daarin staan verschillende zingeving betekenissen:

 • “Doel”
 • “Wanneer de primaire levensbehoeften van de mens zijn bevredigd, ontstaat er de behoefte aan zingeving.”
 • “Zingeving is de behoefte dat wat we doen in het leven een waarde heeft.”
 • “Het zoeken naar de betekenis, de zin van het leven.”

Het komt er dus op neer dat zingeving te maken heeft met een doel in je leven hebben waardoor je leven er écht (voor jouw gevoel) toe doet.

zingeving

Lees ook: Slow living: langzamer leven in deze drukke wereld [+ 25 concrete tips]

Wat is zingeving?

Als ik zelf denk aan ‘zingeving’, dan schiet me meteen het beeld van de piramide van Maslow voor ogen.

Je hebt vast eerder van deze piramide gehoord. Maslow stelde dat de motivatie en behoeften van mensen onderverdeeld kunnen worden in vijf fasen.

Onderaan de piramide (de eerste fase) staat de eerste fase die gaat over de meest elementaire behoeften, zoals onderdak, voedsel en kleding.

De bovenste fase daarentegen omvat de meest complexe behoeften. Dit is de behoefte aan psychologische ontwikkeling en kan volgens Maslow alleen bereikt worden als de fasen eronder vervuld zijn.

Iemand die leeft met armoede, ziekte en honger (waarbij de behoeften uit de eerste fasen dus niet vervuld zijn) zal heel moeilijk voldoende zelfontplooiing bereiken.

Piramide van Maslow

Zingeving als zesde fase

De behoefte aan zingeving, aan een purpose in het leven, een ultiem doel, zal de zesde fase van de piramide van Maslow zijn.

In het welvarende Nederland zitten wij erg hoog in de piramide. Veel mensen hebben de fase van zelfontplooiing al bereikt. Ze hebben een goede baan, een groot huis, een leaseauto, een grote sociale kring en hebben veel mogelijkheden om zich persoonlijk te ontwikkelen.

Toch kampen er nog veel te veel mensen met een burn-out, overspannenheid of depressie. Misschien heb jij je ook weleens afgevraagd: waar doe ik dit allemaal voor? Is dit mijn leven nou?

Ze missen zingeving in hun leven.

Lees ook: Doelgericht werken in 4 stappen – zo haal je wél al jouw doelen

zingeving

Minimalistisch leven

Steeds meer mensen komen erachter dat die auto, dat huis of die goede baan niet per se is wat ze gelukkig maakt.

Ze kiezen voor een minimalistisch leven en zeggen hun baan op, verkopen alles en leven voortaan in een camperbusje om de wereld te zien. En ze zijn vele malen gelukkiger dan voorheen.

Natuurlijk hoef je geen camperbusje te kopen om zingeving in je leven te ervaren, maar in veel gevallen heeft dat wat je écht gelukkig maakt niet zoveel te maken met spullen en bezit.

Het zijn vaak de eenvoudige dingen die het meest gelukkig maken. We willen niet maar blijven rondrennen en van to-dolijst naar to-dolijst leven. Altijd op hoogspanning staan en stress ervaren.

We willen vrijheid, tijd en plezier hebben. Rust in je hoofd hebben, genieten van elkaar en de kleine dingen, en lekker kunnen opgaan in hobby’s.

Lees ook: 25 tips voor een minimalistisch leven

zingeving betekenis

Zingeving is gezond

Volgens de Ikigai-wijsheid, een Japans concept over het hebben van een doel in je leven, zijn er negen wijsheden die je leven betekenis geven.

Een van die wijsheden is: Ga nooit met pensioenEn dat klinkt misschien een beetje raar, maar heeft alles te maken met zingeving.

Veel mensen die met pensioen gaan vallen in een gat. Ze hebben 40 of 50 jaar lang hun werk als doel gehad. En als dat werk dan wegvalt, valt daarmee ook dat doel weg. De reden om hun bed uit te komen is er niet meer.

Uit een onderzoek blijkt zelfs dat de sterftegraaf lager is van mensen in Japan die Ikigai hebben (een ‘reden van bestaan’) dan mensen die dit niet zo ervaren. Ook hebben zij minder last van cardiovasculaire ziekten.

Victor Frankl, overlevende van de holocaust, ontdekte dat mensen in concentratiekampen die leefden vanuit zingeving beter konden omgaan met de gruwelijke omstandigheden dan mensen die voornamelijk leefden vanuit uiterlijkheden en conventies.

Stel jezelf goede zingevingsvragen

Maar wat geeft dan zin aan je leven? Wat is jouw gift? Wat is dat wat je hier te doen hebt? Daar hoef je niet voor op reis, maarde antwoorden vind je in jezelf.

Stel jezelf goede zingevingsvragen, zoals:

 • Wat zou je doen als je een miljard op je bankrekening hebt staan?
 • Waar was je als kind uren zoet mee?
 • Welke taak of activiteit kan je zo opslokken dat je de tijd vergeet en volledig in de flow zit?
 • Waarmee help je anderen vaak (moeiteloos)?
 • Van welke droom gaat je hart sneller kloppen? (ook als het nog zo ver weg lijkt)

Door deze zingevingsvragen te beantwoorden kun je erachter komen waar je echt van ‘aan’ gaat en wat jouw passies en kwaliteiten zijn. Als je dat durft te volgen, zul je ook steeds meer zingeving ervaren.

Misschien is het soms nog een stap te ver voor je. Word je niet gelukkig van je baan, maar durf je eigenlijk niets anders te doen? Of weet je het gewoon nog niet zo goed?

Probeer elke dag één ding te doen dat je hart vervult met licht, liefde, geluk en een gevoel van vrijheid.

En geniet vooral van het leven. Waar word je blij van? Ga dat doen en ga daar meer van doen! 💫

Gratis stappenplan & planner

Met dit werkboek zet jij de eerste stappen naar jouw droomleven!

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!