Elke zondag maak ik een weekplanning voor mezelf. In dit artikel neem ik je mee in de stappen die ik hiervoor doorloop.
Waarom een weekplanning maken?
- Geeft rust en overzicht.
- Zorgt voor focus gedurende de week.
- Zorgt ervoor dt je op tijd kunt anticiperen op problemen.
- Voorkomt dat je geen tijd meer hebt voor rust, sport en ontspanning.
- Dwingt je elke week na te denken over wat je doet en of je daar wel gelukkig van wordt.
Een weekplanning maken: 3 stappen
1. Tijd voor jezelf
Bij een weekplanning maken is het belangrijk om eerst voor jezelf te bepalen wat voor ‘type’ je bent.
Oké, dit klinkt misschien een beetje uit de context, maar ben jij een type dat af en toe een schop onder de kont kan gebruiken of ben je meer een type dat geneigd is zichzelf te slopen door te weinig ontspanning?
Zelf ben ik type 2. Daarom begin ik mijn weekplanning altijd als eerst met een aantal blokken in mijn agenda met ‘sport’, ‘yoga’, ‘wandelen’ en ‘niets doen’. Zo zorg ik ervoor dat ik altijd tijd voor mezelf overhoud.
Dit wil overigens niet zeggen dat dit dan ook altijd lukt (in een drukke week met veel hectische dingen), maar het is vaak wel een welkome ‘adempauze’ tussen alle werkzaamheden door.
Ben je juist iemand die al van nature genoeg rust neemt, dan begin je juist eerst met het inplannen van de taken die je echt gedaan wilt hebben.
Lees ook: Duidelijke doelen stellen én behalen in 3 stappen
2. Belangrijke weektaken
Vervolgens bekijk in welke taken ik die week wil oppakken. Zelf volg ik het systeem Getting Things Done (GTD) en houd ik per doel en project bij welke taken ik daarvoor moet uitvoeren. Deze verdeel ik over takenlijsten in het online systeem dat ik gebruik.
Per week kan ik dus kijken welke taken ik van die takenlijsten wil oppakken. Aan sommige taken heb ik al een datum gekoppeld, waardoor deze automatisch naar voren komen. Andere pak ik van de takenlijsten af.
Lees ook: Zo kun je een planning maken die écht overzicht geeft [3 ultieme tips]
3. Focusblokken in agenda
Ga ik mijn weekplanning maken, dan gebruik ik mijn agenda vervolgens om focusblokken in te plannen waarin ik aan bepaalde taken werk.
Dit is niet helemaal volgens het GTD-principe, omdat dat principe ervan uitgaat dat je alleen dingen inplant die op een bepaalde dag ook echt moeten gebeuren.
Toch merk ik zelf dat als ik deze blokken niet maak, ik vaak niet toekom aan taken die echt een keer moeten gebeuren. Die schuif ik dan gemakkelijk voor me uit.
Ook afspraken die ik heb staan zet ik in mijn agenda. Heb ik afspraken staan die niet fijn uitkomen? Of ‘dubbele boekingen’ (die gelukkig zelden voorkomen)? Dan stuur ik op zondag alvast berichtjes om die problemen op te lossen.
Tip: hou bij een weekplanning maken ook gewoon een dagdeel vrij voor ‘ad-hoc’-zaken. Gedurende de week komen er allemaal dingen op je af, zeker als ondernemer. Calculeer daarvoor alvast tijd in. Schuiven met blokken kan altijd nog. maar als alles vol zit wordt schuiven moeilijk 😉
En dan ben ik klaar voor de week! Ik weet precies wat ik maandag ga doen en kan de week met focus beginnen. 🚀