Hoe kom ik erachter wat ik leuk vind? – 3 tips

“Wat vind ik leuk?” Oef, deze vraag heb ik mezelf zo vaak gesteld. Vaak weten we heel goed wat we niet willen, maar vinden we het moeilijk om te bepalen wat we wel willen. Hoe kom je erachter?

1. Denk terug aan je jeugd

Je hebt dit advies vast vaker gehoord. “Wat deed je graag toen je nog een kind was?”

Vond je het als kind heerlijk om buiten te ravotten, in bomen te klimmen of te helpen in de moestuin van je opa? Grote kans dat dit avontuurlijke buitenmensje nog steeds in jou zit.

Of kon je toen je klein was uren tekenen, lezen en schrijven? Dan zit die creatieve ik vast nog ergens diep in jou verstopt.

Als kind dachten we nog niet na over ‘wat hoort’ of wat anderen vonden dat we moesten doen. We stonden dicht bij ons gevoel en speelden gewoon lekker ons eigen spel.

Ook interessant om te lezen: Focus? Waarom je niet altijd één ding hoeft te kiezen

2. Ga in gesprek met anderen

‘Wat vind ik leuk?’ Vaak weten anderen je dat heel goed te vertellen! Soms zit je zo diep ‘in’ jezelf, dat je niet meer objectief naar jezelf kunt kijken (als je begrijpt wat ik bedoel 😅).

Vraag eens aan mensen die jou goed kennen hoe zij jou zien. Zelf heb ik dit laatst als onderdeel van een cursus gedaan en dat gaf zoveel mooie inzichten!

Vragen als:

  • Voor welk soort advies zou jij naar mij toekomen?
  • Hoe ziet de beste versie van mijzelf eruit?
  • Wat doe of zeg ik als ik op mijn best ben?

Zelf ben je snel geneigd om te gaan overdenken, dingen weg te wuiven of jezelf te remmen. Terwijl je omgeving vaak precies weet waar jij goed in bent en waar je van gaat stralen.

3. Waar ga je helemaal van ‘aan’?

Als ik iets écht interessant vindt, dan wil ik er alles over weten.

Bijvoorbeeld met mijn moestuin. Toen ik besloot om een volkstuintje te huren, ging er een knop om. Ik zocht álles op over moestuinieren, las boeken, keek Youtube-filmpjes van moestuinders, visualiseerde ‘s avonds in bed hoe mijn moestuin eruit moest zien…

En dit zonder dat ik hier moeite voor hoefde te doen. Ik hoefde niet in mijn agenda ‘moestuinboek lezen’ op te schrijven. Ik deed het omdat ik een enorme interne motivatie voelde.

Dit is voor mij vaak een goede graadmeter. Vind ik iets ‘wel echt leuk’ maar mist die enorme interne drive? Dan denk ik nog even goed na of het écht iets voor mij is.

Luister dus goed naar je gevoel. Vaak weet je diep vanbinnen wel waar je van ‘aan’ gaat.

Tip: Houd een tijdje een lijstje bij van alle dingen waar je echt heel blij en gelukkig van wordt. Na verloop van tijd kun je hier waarschijnlijk een mooi patroon in ontdekken.

Tot slot: neem het niet té serieus. Het kan zijn dat je meerdere dingen leuk vindt, je interesses veranderen of je het gewoon even niet weet. Neem vooral de tijd voor dit proces, zet je hoofd af en toe even uit en doe gewoon lekker je ‘ding’. 

Lees meer:

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!