6 wijze lessen die ik leerde van mijn hond

Onze Donna. Toen we haar ophaalden was het nog een kleine pluizenbol, maar inmiddels is ze een echte dame geworden. Ik moet eerlijk toegeven dat ik mezelf nooit echt als een ‘hondenmens’ heb gezien. Honden van anderen vond ik maar niks. Tot deze lieve rottweiler bij ons in huis kwam..

wat-ik-leerde-van-mijn-hond

Wat ik leerde van mijn hond:

1. Geniet van wat er is

Elke ochtend rijden we samen naar het bos, en elke ochtend is Donna weer net zo enthousiast als ze uit de auto springt. Ze geniet van elk moment, al is het het zoveelste rondje lopen, een speeltje of een lekkere snack.

En dan maakt ze zich echt niet druk om dingen die ze gister heeft gedaan, hoe de toekomst zal zijn, hoe ze eruit ziet of wat anderen van haar vinden (al wil ze wel heel graag geknuffeld worden – door iedereen die ze tegenkomt). Nee, ze doet gewoon haar ding.

Als ze nu in het bos is, dan geniet ze nu van al die lekkere geurtjes. En als nu met een touwtje aan het spelen is, dan gaat ze nu helemaal op in haar trekspelletje. Prachtig beest.

2. Je mag altijd spelen, rennen en lachen

Als er één ding is dat Donna mij heeft geleerd, dan is het wel dat je altijd mag blijven rennen, springen, spelen, stoeien, lachen, dansen. Vrolijk als een kind. Het hoeft niet altijd zo serieus!

Soms kijkt ze me aan met die wijze ogen en lijkt ze te willen zeggen: baasje, waarom zo serieus? Kom lekker rennen en spelen in de tuin (inclusief alle gekke geluidjes die daarbij horen).

En vaak dóe ik dat dan ook. Als ik weer eens een lange dag achter mijn laptop heb gezeten, dan vind ik het heerlijk (en Donna vooral) om even ‘touwtje te trekken’ in de tuin of samen met een balletje te spelen.

Die kop van haar als ik naar haar toe sluip en zij al rondjes begint te rennen (ons vaste speelritueel). Dan moet ik spontaan lachen.

3. Neem genoeg rust

Voordat Donna bij ons in huis kwam vroeg ik het me nog weleens af: wat doet een hond eigenlijk de hele dag? Inmiddels weet ik het. Naast eten, wandelen en spelen is dat vooral slapen. Heel veel slapen.

Ja, die hond van ons neemt haar rust wel. Ze weet dat ze niet de hele dag door kan rennen en vliegen, maar neemt op tijd haar rust (en neemt daar ook echt de tijd voor). Daar kunnen wij nog wat van leren.

4. Doe wat je leuk vindt en geef je grenzen aan

Op de puppycursus heeft het al voor behoorlijk wat frustraties gezorgd. Als Donna iets niet leuk vindt, dan doet ze het ook niet. En dan kan je nog zo gek gaan doen, ze draait zich gewoon om met haar snoet en gaat op zoek naar iets leukers.

En ben je in haar ogen écht vervelend aan het doen? Doe je te wild met haar? Dan laat ze dat wel merken door een waarschuwende grom. Ontploffen zal ze niet, maar ze laat duidelijk merken wat haar grenzen zijn.

5. Wees betrouwbaar en liefdevol

Donna is trouw en betrouwbaar. Net als andere honden kent ze geen ‘haat’, ‘wrok’ en heeft ze geen dubbele agenda. Ze is gewoon wie ze is, puur en met een onuitputtelijke bron van liefde.

Ze houdt zich niet bezig met dingen die zijn gebeurd. Als ik 10 minuten geleden boos op haar ben geweest, is ze daarna nog net zo lief tegen me. Soms lijkt ze te denken: ‘wat geweest is is geweest, ik wil nu gewoon lekker gekriebeld worden op mijn buikje.’ En daarmee is het klaar.

6. Wees jezelf, acteren heeft geen zin

Word ik boos terwijl ik niet écht boos bent? Dan luistert ze gewoon niet. Word ik zenuwachtig aan de riem als er een andere hond aan komt? Dan gaat ze juist trekken. En ben ik kalm en zelfverzekerd? Dan vind ze het prettig om bij me in de buurt te zijn.

Donna voelt het feilloos aan of ik oprecht bent of niet. Ze heeft me echt geleerd om bewust te zijn van mijn eigen energie en niet te doen alsof. Dat heeft toch geen zin.

 

 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!