Waarom zou je een moestuin beginnen? Dit zijn alle voordelen!

Oké, nu komt er een ode aan de moestuin. En aan groene vingers. Want ik heb een moestuin en ik ben ervan overtuigd dat dit voor iedereen goed zou zijn (ja, ook voor jou!). Ik zal je vertellen waarom.

moestuin beginnen

Groene vingers

Waarom zou je in hemelsnaam een moestuin beginnen? Ik moet je zeggen dat ik pas sinds 1,5 jaar in de ‘groene modus’ zit, om het zo maar even te noemen.

Daarvoor was ik niet zo veel met de natuur bezig. Ik ging wel al meer naar buiten, vond het heerlijk om lekker naar het strand of het bos te gaan en omringd te zijn door natuur.

Maar ik had nog geen eigen moestuin.

Dat kwam pas toen Mike en ik ons huis kochten. Toen begon ik steeds vaker te fantaseren over het hebben van een eigen moestuin ‘in de toekomst’.

Tot ik aan de buitenrand van ons dorp een bordje zag staan met ‘volkstuintjes te huur’. Hé, dacht ik. Die droom kan misschien al een beetje werkelijkheid worden.

En vanaf het moment dat ik besloot om een tuintje te huren ben ik helemaal om!

moestuin

Ik geloof dat iedereen groene vingers kan krijgen

Maar goed, leuk verhaal, kun je denken. Maar dat is nog niet de reden dat ik een moestuin moet beginnen.

En dat klopt.

Maar sinds dat moment realiseer ik me wel wat de natuur eigenlijk doet. En hoe ver we vandaag de dag afstaan van deze natuur.

Waarom zou je een moestuin beginnen?

1. Een moestuin beginnen is niet moeilijk

Ten eerste: een moestuin beginnen is niet moeilijk.

Zoals ik al zei was ik nooit met moestuinieren bezig totdat ik zelf een volkstuintje ging huren. Mijn opa had vroeger een moestuin en mijn moeder houdt van tuinieren, maar het is me niet per se met ‘de paplepel ingegoten’.

Ik ben gewoon begonnen en zag wel wat er zou gebeuren.

En toen kwam ik erachter dat een moestuin beginnen helemaal niet zo moeilijk is. Iedereen kan het! Het mooie van de natuur is dat het veel dingen zelf wel regelt.

Het enige wat jij hoeft te doen is zorgen voor een goed stukje grond (voedzame bodem), water, zonlicht en natuurlijk zaadjes.

2. Je komt weer in contact met de natuur

Wat ik zo heerlijk vind aan een moestuin beginnen is dat ik veel meer in contact sta met de natuur dan ik daarvoor deed.

Ik ben niet alleen meer in de natuur (in het bos of op het strand) maar ik werk er ook echt mee samen.

Letterlijk met je handen in de aarde wroeten, zaadjes tot planten zien uitgroeien en letterlijk zien hoe de natuur groeit.

3. Je wordt er onafhankelijker van

Eerder schreef ik een artikel over zelfvoorzienend leven dat het hebben van een moestuin mij een soort oergevoel geeft: een ultiem gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid.

Het idee dat ik weet hoe ik mijn eigen voedsel kan verbouwen. Dat ik weet welke wilde planten in de natuur eetbaar zijn. Dat ik mezelf op die manier kan verzorgen en niet afhankelijk ben van een supermarkt of de overheid. Dat is voor mij een van de meest sterke vormen van ultieme vrijheid.

En ik denk dat ik niet de enige ben met dit gevoel.

Leven met de natuur, leven met de seizoenen is iets wat zo ingebakken zit in ons DNA, dat het niet anders kan dan dat het als iets heel natuurlijks voelt.

Als je zelf een moestuin wilt beginnen op een balkon of in een kleine tuin, kijk dan zeker even deze video!

4. Het is gezonder én lekkerder

Heel eerlijk, eten uit je eigen moestuin is gewoon lekkerder. Iedereen die weleens een tomaat uit eigen kas of vers boontje van eigen plant heeft gegeten weet dit.

Maar het smaakt ook beter omdat je het zélf hebt verbouwd. Je hebt er tijd, liefde en energie in gestopt en dat próef je.

Ook weet je precies waar je voedsel vandaan komt en hoe het is verbouwd. Je weet dus ook hoe het níet is verbouwd.

5. Het is een vorm van mindfulness

De natuur is iets wat wij mensen ons van nature tot aangetrokken voelen. Hoeveel mensen gaan er wel niet in het weekend op uit naar het bos of het strand? Of gaan op vakantie naar het Gardameer, de Spaanse kust of de Alpen?

De natuur brengt ons rust. Met een eigen moestuin (al zijn het moestuinbakken op je balkon) ben je heel bewust met de natuur bezig dat het bijna een vorm van mindfulness is. Het zorgt in ieder geval voor rust in je hoofd.

moestuin beginnen

Lees ook: 5 stappen naar een eenvoudiger leven (hoe begin je?)

Wat heb je nodig om een moestuin te beginnen?

Een moestuin beginnen is niet moeilijk. Je kunt het zo groot en klein maken als je zelf wilt. Zelf huur ik een volkstuintje van 200 m2, maar ik heb de mooiste tuintjes voorbij zien komen op balkons en patio’s.

Een plantje heeft licht, water en voeding nodig. Als die drie belangrijkste elementen aanwezig zijn kom je al heel ver!

Moestuin beginnen, wat heb je daar allemaal voor nodig?

1. Licht. Kies een zonnige en het liefst beschutte plek uit. Dit kan in je eigen achtertuin zijn en kan zowel in de volle grond als in potten.

2. Voeding. Het is belangrijk dat de grond die je gebruikt voldoende voedingsstoffen bevat en vrij is van onkruid. Maak je een plek vrij in je border? Verwijder dan zoveel mogelijk onkruid en vul de grond aan met biologische moestuingrond. Dit is de voeding voor je plantjes.

3.Water. Een plantje heeft water nodig. Zorg dus dat je water binnen handbereik hebt. Het beste kun je regenwater opvangen met een speciale regenton. Dit is de makkelijkste en meest duurzame manier. Houd er daarnaast rekening mee dat planten in potten eerder uitdrogen, dus veel en regelmatig water nodig hebben.

4. Plantjes. Uiteraard heb je groenteplantjes nodig! Je kunt in het voorjaar plantjes kopen in een tuincentrum, maar je kunt deze net zo goed zelf voorzaaien in huis. Hier heb je alleen groentezaadjes, zaai- en stekgrond en een bakje voor nodig + een warme plek in huis, af en toe wat water en veel liefde. Moeilijker is het niet!

Vanaf 4:25 zie je precies hoe je moet voorzaaien! 

Welke groenten zijn makkelijk te kweken?

Wil je voor het eerst een moestuin beginnen? Begin dan met de makkelijkste groenten en fruitsoorten! Sommige soorten kúnnen bijna niet misgaan.

Hieronder heb ik de groenten en fruitsoorten opgesomd waarvan ik zelf heb ervaren dat ze makkelijk te verbouwen zijn.

  • Courgette (je plant één plant en je kunt er meer dan 20 courgettes van plukken).
  • Rode bieten
  • Wortels
  • Snijbonen (slakken vinden dit héérlijk 🐌)
  • Sperziebonen (pas op: 🐌)
  • Snijbiet
  • Palmkool
  • Tomaten (onder een afdakje of in een kas)
  • Aardbeien
  • Frambozenstruiken

Heel veel succes!

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!