Op vakantie zonder wifi? Doen!

Wil je écht kunnen ontspannen? Ga op vakantie zonder wifi!

Eindeloos lange vakanties – zonder wifi

In 2015 is er door Kieskeurig.nl een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat 62% van de mensen graag wifi heeft op vakantie om mailtjes te lezen, berichtjes te sturen en up-to-date te blijven van sociale media. En ik denk dat dat percentage vandaag de dag alleen maar groter is geworden.

Als ik dit lees dan krijg ik meteen flashbacks naar de jaren waarin ik met mijn ouders, broer en zus ging kamperen in Frankrijk. Volledig wifi-loos.

Kamperen in frankrijk met mijn broer en zus

Die vakanties duurden maximaal 2 weken, maar ik kan me herinneren dat dit voor mijn gevoel eindeloos leek te duren.

Ik leefde puur op de natuur, inspiratie, vrijheid, ruimte, rust en kwam met de meest geweldige ideeën weer thuis.

Als ik nu kijk naar de meeste campings, zie ik mensen met laptops voor hun caravan en meisjes met mobieltjes in hun hand aan het zwembad .

En wat voor fantastische dingen je ook kunt doen met alle media en apparatuur, het hoeft niet altijd.


Uit automatisme

Ook ik betrap mezelf er vaak genoeg op dat ik vrije momenten gebruik om mijn mobiel te pakken.

Als ik aan het ontbijten ben, ergens op aan het wachten ben of zelfs naar de wc ga pak ik uit automatisme mijn mobiel erbij om mijn mailbox of Instagram te checken.

Zelfs als ik dat een paar minuten daarvoor al gedaan heb…

Nu probeer ik steeds vaker bewust op zulke ‘lege’ momenten niets te doen. Om juist níet mijn mobiel te pakken maar gewoon in het moment te zijn.

Ik geloof namelijk echt dat dit zoveel beter is voor je productiviteit, creativiteit en energieniveau!

Hier heb ik eerder over geschreven in mijn artikel over een digitale detox: hoe je jezelf gedurende de dag digitaal kunt ‘ontgiften’ door minder online te zijn.


Zet je data uit. Gewoon doen.

En maak geen verbinding met wifi..

De vakantie is daar zo’n fantastisch moment voor! Probeer het gewoon een keer. Ik snap dat je je mobiel meeneemt voor bijvoorbeeld muziek, om foto’s te maken of je navigatie te gebruiken, maar zet dan je data en wifi uit.

Zelf ga ik dit deze zomer 2,5 week doen. Natuurlijk hoeft het niet zo lang, je kunt het ook een paar dagen proberen. Ik weet zeker dat het je onwijs goed zal doen!

vakantie zonder wifi

Vakantie zonder wifi

Voel je weer als een kind met zeeën van tijd. Pas als je jezelf losmaakt van je dagelijkse leven door niet in contact te staan met alle mensen daar (via berichtjes, sociale media etc.) kun je echt tot rust komen.

Je maakt heel bewust ruimte voor inspiratie zonder al die prikkels van buitenaf. Geniet van de mensen om je heen, geniet van het weer, van de natuur, van je tijd en van je af en toe even helemaal vervelen.

Je zult merken dat je dan pas écht volledig opgeladen weer thuis komt.

Tip: je kunt je data ook uitzetten voor specifieke apps (instellingen > mobiel netwerk). Zo kun je bijvoorbeeld wel gewoon Spotify blijven gebruiken, maar komen er geen berichtjes binnen. Ook kun je dan gewoon nog gebeld worden.


Geen internet is een luxe

De Noren weten wel hoe het werkt. In Noorwegen is het zelfs een luxe als je een ‘Hytte’ bezit: een Noors hutje op de hei, zonder internet, elektriciteit en stromend water.

Nu gaat een gebrek aan elektriciteit en stromend water mij iets te ver, maar een vakantie zonder wifi is een prachtig begin!

En weetje, die mooie foto’s kun je ook na je vakantie delen. 😉

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!