8 simpele tips om meer tijd voor jezelf te nemen

Vraag jij je ook weleens af hoe je meer tijd voor jezelf kunt maken? Hier hoef je geen grote stappen voor te zetten. Het geheim schuilt juist in de kleine dingen. Deze 8 eenvoudige tips helpen je om meer tijd voor jezelf te ervaren in je dagelijks leven.

Ik heb altijd geloofd in tijd voor jezelf nemen. Als introvert (om mezelf maar even in een hokje te plaatsen) heb ik dat ook nodig. Even alleen zijn, rust nemen en die batterij weer opladen.

Toch schiet het er nog weleens bij in. Vooral de laatste maanden ben ik ontzettend druk. Het gaat goed met mijn tekstbureau en we zijn met allerlei leuke projecten bezig voor aboutNOW.

Tel daar een moestuin van 200 m2 bij op en een jonge hond die opgevoed moet worden en je snapt dat ‘tijd voor jezelf’ er snel bij inschiet.

En daar kan ik soms zo van balen! Vooral omdat ik weet hoe belangrijk tijd voor jezelf nemen is en hoeveel het mij altijd doet. Maar goed, we zijn allemaal mens…

tijd voor jezelf

1. Hoe ziet tijd voor jezelf er voor jou uit?

Hoe besteed jij jouw tijd het liefst? Wat vind je leuk om te doen als je alleen bent en tijd voor jezelf neemt? Schrijf zo’n fictieve dag op in een journal.

Je kunt dit opschrijven, maar bijvoorbeeld ook een visionboard maken. Hang deze op een opvallende plek op. Hiermee maak je het voor jezelf visueel en herinner je jezelf eraan om wat vaker tijd voor jezelf te nemen.


2. Maak een selfcarelijstje 

Maak een lijstje met alle dingen die je wilt doen om helemaal van op te laden. Zelf doe ik dit in ieder geval elk seizoen. Dan maak ik een lijstje van alle dingen die ik bijvoorbeeld in de winter wil doen, zoals:

  • kerstkoekjes bakken
  • een lange wandeling maken en eindigen met warme chocolademelk
  • een goed boek lezen op de bank
  • het huis versieren

Je kunt dan bijvoorbeeld elke week één ding van de lijst halen die je dan graag wilt doen.

Tip: Het is ook slim om zo’n lijst met je partner te maken om meer tijd voor elkaar vrij te maken. Schrijf hier alle dingen op die je samen kunt gaan doen (dat kan al heel simpel zijn, zoals samen een strandwandeling maken).


3. Reserveer tijd voor jezelf in je agenda

Je weet dat als je eenmaal opgaat in the rush of the day het heel moeilijk is om nog tijd voor jezelf te nemen. Je laat dan snel die deadline, die afspraak of dat onverwachte etentje voorgaan. Als je dus meer tijd voor jezelf wilt, zul je dat moeten plannen.

Kies een dag in de week, een week per kwartaal of een maand per jaar waarin jij op nummer 1 staat. Deze momenten blok je meteen in je agenda en niets anders kan hiervoor in de plaats komen.

Lees ook: Goed voor jezelf zorgen – Ook dít is selfcare 


4. Creëer een vaste ochtendroutine 

Routines, en met name ochtendroutines zijn ideaal om goede gewoontes in je leven te implementeren. Als iets eenmaal een routine is geworden, hoef je hier niet meer bewust over na te denken – je doet het gewoon.

Begin je dag daarom met tijd voor jezelf. En dit kun je natuurlijk helemaal zelf invullen. Ga bijvoorbeeld mediteren, maak een fijne wandeling in stilte, lees een boek of ga wat schrijven.

Dit vind je vast ook interessant: Mijn 7 favoriete selfcare rituelen


5. Houd je planning en mailbox op orde

Misschien vraag je je af wat dit met tijd voor jezelf te maken heeft? Stel je dit dan eens voor:

Je hebt een lange planning waar veel verschillende taken op staan en je hebt geen idee waar je moet beginnen. Is alles wel relevant? En je mailbox ontploft ook nog eens en heeft tientallen misschien wel honderden berichten waar je nog iets mee moet. 

Kun je dan makkelijk tijd voor jezelf nemen en daar ook écht (met rust in je hoofd) van genieten? De meesten mensen zullen hierop ‘nee’ antwoorden.

Daarom is het zo belangrijk om regelmatig door je planning en mailbox te gaan. Ga je jouw planning maken? Houd er dan rekening mee dat je niet te veel van jezelf vraagt. Wees realistisch met het inschatten van je tijd.

Tip: ons gratis werkboek + planner kunnen je helpen om dit overzicht te bewaren.


6. Kies een dagelijkse activiteit die je met volledige aandacht doet

Jezelf heerlijk insmeren met bodylotion, een kopje koffie drinken of koken.. Als je een simpele, dagelijkse activiteit met meer aandacht doet, maak je er een mindful momentje van.

Tijd voor jezelf nemen hoeft niet groots te zijn. Juist deze dagelijkse kleine momentjes laten je even stilstaan en ‘pauze’ nemen tussen de dagelijkse beslommeringen door.

Lees ook: 5 manieren om een eenvoudiger leven te leiden (hoe begin je?)

tijd voor jezelf nemen

7. Plan een ‘niets hoeft’ dag in

Áls je dan tijd over hebt, bijvoorbeeld in het weekend, dan ben je vaak geneigd om deze vol te plannen met klusjes in de tuin, afspraken met vrienden en andere ‘verplichtingen’ (aan jezelf of anderen).

Plan daarom regelmatig een ‘niets hoeft’ dag. Op deze dag hoef je, inderdaad, niets! Voel je dus niet schuldig als je de hele dag Netflix aan het kijken bent. Of tot 12 uur in je bed ligt.. Juist als je niets hoeft kun je echt voelen waar je behoefte aan hebt (én op zo’n moment ontstaan vaak de beste ideeën).

8. Reserveer dagelijks tijd zonder beeldschermen

De kans is groot dat jij voor je werk veel achter je computer bezig bent. Net als de helft van Nederland.. En als je dat niet doet, draag je wel een draagbaar computertje (aka mobiel) met je mee.

Probeer dagelijks schermvrije tijd voor jezelf te reserveren. Een mini digital-detox. Ga bijvoorbeeld ‘s avonds eens niet op de bank hangen of op social media scrollen. De kans is dan groter dat je jouw tijd op een andere manier gaat invullen waar je waarschijnlijk meer voldoening uit haalt. Zoals oude hobby’s oppakken, lezen of schrijven.

 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!