Hoe kun je meer structuur in je leven creëren?

Mijn ouders haalden vroeger vaak de drie R’s tevoorschijn: rust, reinheid en regelmaat. Over de laatste van de drie gaat dit artikel.

Structuur zorgt voor regelmaat

Structuur zorgt voor een bepaalde regelmaat.

En laat ik beginnen met zeggen dat ik niet het type ben dat altijd volgens een vast stramien wil leven. Dat wordt een beetje saai in mijn ogen. Dus met elke dag van 9 tot 5 hetzelfde doen maak je mij niet blij.

Maar dat wil niet zeggen dat ik totaal geen structuur of regelmaat nodig heb. Hoewel het soms indruist tegen mijn gevoel (en nummer 1 persoonlijke waarde: vrijheid), is structuur in mijn leven essentieel om mij happy te blijven voelen.

Op de automatische piloot

De meeste acties gaan bij ons mensen volledig op de automatische piloot. Zolang je niet bewust ‘instapt’ in het beslisproces van je onderbewuste, gaat alles op de automatische piloot. 

En die navigeert in eerste instantie vooral op onze basisbehoeften: rust, slaap, eten, drinken en liefde (seks).

Maar wil je meer vrijheid in je leven creëren? Dan zul je ook vooruit moeten kijken en acties moeten ondernemen die niet per se in dat lijstje staan. Dus soms moet je wél op tijd je bed uit om die klanten te bellen. Of een uurtje goed sporten om fit en vitaal te blijven. 

structuur in je leven

Goede gewoontes creëren

Je kunt dit eenvoudiger maken door van goede gewoontes een automatisme te maken.

Een goed voorbeeld zijn de koude-douches die ik nu al jaren neem. In het begin was het alles behalve ‘chill’ om koud af te douchen. Maar doordat ik van deze goede gewoonte een automatisme heb gemaakt (in dit geval eenvoudig: altijd als ik klaar ben met ‘normaal’ douchen, de warme kraan dicht gooien), voelt het nu helemaal onwennig als ik niet koud heb afgedoucht.

Een ander voorbeeld: tandenpoetsen. Dit is iets waar je als kind al een routine van hebt gemaakt. De meeste mensen zullen niet zomaar in bed springen zonder hun tanden te poetsen. Daar denken ze niet bewust over na, maar het is een automatisme geworden.

Meer structuur in je leven

Door meer structuur in je leven te creëren wordt het makkelijker om gezondere gewoontes aan te leren. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je gelukkiger wordt en het leven leidt dat je in eerste instantie bewust hebt bedacht.

Kort is het proces dan zo:

  • Wat zou ik graag willen realiseren / zien?
  • Als daarvoor een structurele aanpassing nodig is, welke is dat dan?
  • Hoe zorg ik ervoor dat het in mijn structuur van de dag of week past?

En dan is het volhouden tot het een automatisme is geworden.

automatisme

Maak er een automatisme van

Stel, je wilt 15 kilo afvallen.

Je kunt dat doen zonder het in de structuur van je leven op te nemen. Maar als je ervoor zorgt dat je elke dag 30 minuten sporten op de planning staat, nog voordat je met de rest van de dag begint, zal dit een stuk makkelijker gaan.

Het grootste voordeel: nadat je bent afgevallen zul je dit hoogstwaarschijnlijk makkelijker volhouden. En doordat je er een automatisme van hebt gemaakt, blijf je bij het gewicht dat hoort bij iemand die dagelijks sport.

Daarbij komt dat als je dagelijks sport, de behoefte om gezonder te gaan eten vaak ook sterker wordt. En als je daar dan weer een automatisme van maakt, gaan al die zaken zich versterken.

 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!