Help! Ik heb last van een sociale kater

Misschien heb jij ook wel een hele sociale kater.

Maar dat is niet wat ik bedoel.

Ik bedoel een kater in de zin van ‘gevolg van alcohol’. Maar dan zonder het alcoholaspect. Een kater van (te veel) sociale contacten.

Toen ik dit fenomeen voorbij zag komen op Instagram, bleef het aan me plakken. Een gewone kater herken ik niet (#teamalcoholvrijbier) maar een sociale kater herken ik wel degelijk.

Het gevoel dat je een hangover hebt als je (veel) sociale dingen hebt gedaan. En daardoor:

  • (Extreem) moe zijn
  • (Alleen-)tijd nodig hebben om op te laden
  • Prikkelbaar en negatief zijn
  • De dagen erna nog moeten bijkomen
  • Veel hoofdpijn hebben

Dus eigenlijk hoe je je ook kunt voelen als je een ‘echte’ kater hebt, maar dan zonder een druppel alcohol gedronken te hebben.

Sociaal emmertje raakt vol

En misschien is zo’n sociale kater wel echt iets voor de introverten onder ons (zoals ik). Zij krijgen vaak energie van alleen zijn en het kost ze meer energie om met anderen te zijn.

Zo ervaar ik dat zelf ook. Ik vind het oprecht heel erg leuk om af te spreken met vrienden, te shoppen met mijn moeder of bij te kletsen met een goede vriendin.

Maar ik heb een sociaal emmertje die met elk ‘sociaal iets’ steeds verder gevuld raakt. En op een gegeven moment is het emmertje vol en kan-ie overstromen. Dan heb ik mijn max bereikt en voel ik de sociale kater.

Dus een paar uurtje met familie en dan weer naar huis? Geen probleem.

Maar zaterdag lunchen met een vriendin, zondag een familieverjaardag en zondagavond nog naar een feestje? Dan kan het zomaar eens zijn dat ik aan het begin van de avond misschien nog erg gezellig ben, maar uiteindelijk steeds stiller wordt en mijn blik op standje oneindig gaat.

Lees ook: Wat is het verschil tussen introvert en extravert?

Het zit ‘m in balans

Alles is balans. Ook als het om sociale katers gaat. En zelf moet ik hier gewoon mee om zien te gaan. Toen ik laatst weer eens last had van zo’n sociale kater, heb ik een lijstje met mogelijke oplossingen voor mezelf bedacht.

Sociale kater rescue kit

  • Stel grenzen voor jezelf en vraag je bewust af hoe het voor jóu leuk blijft (zonder dat je hoeft af te zeggen). Heb je afgesproken om met de familie bij elkaar te komen? Dan hoeft dat geen hele dag in beslag te nemen. Ga bijvoorbeeld een paar uurtjes heen in plaats van een hele middag.
  • Plan niet te veel sociaals achter elkaar, ook als je op het moment van plannen veel energie hebt. Heb je op zaterdag iets leuks staan? Houd de zondag dan vrij voor jezelf. Zo kan je sociale batterij weer opladen.
  • Voel je niet bezwaard als je even een plekje zoekt om tot rust te komen. Als je kerst met de familie aan het vieren bent, kun je best een rondje wandelen buiten. En ben je op een druk feestje? Zoek dan een paar minuten een rustig plekje op (of blijf wat langer op de wc zitten).

Ook last van sociale katers? Hopelijk heb je hier wat aan! 

 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!