Betekent slow living ook echt dat je langzamer moet leven?

Slow living is de populaire benaming voor langzamer leven. Maar betekent langzamer leven ook daadwerkelijk dat je langzamer moet leven?

We leven in een drukke wereld

We leven in een behoorlijk drukke wereld. Tenminste, zo ervaar ik dat. We hebben – hier in Nederland – onwijs veel kansen, kunnen bijna elke opleiding doen die we willen, kunnen online ons geld verdienen (hoeveel mogelijkheden biedt dat wel niet?). 

Influencers verdienen zelfs geld door foto’s te maken en online te plaatsen.

Als je dat onze oma’s en opa’s had verteld toen zij jong waren, hadden ze je waarschijnlijk scheef aangekeken. Er is tegenwoordig veel en er kan veel.

Was vroeger niet alles beter?

Maar toch verlang ik soms naar die tijd van onze opa’s en oma’s. Niet dat vroeger alles beter was, zeker niet, maar het was wel een stuk rustiger.

Als mensen thuis waren, waren ze thuis (en kropen ze niet in hun online wereld). En als ze onderweg waren, waren ze gewoon onderweg (en kropen ze ook niet in diezelfde online wereld).

langzamer leven

En toen was er slow living

Vanuit dat gevoel ontstaat de trend slow living. Al vind ik het niet per se een trend, maar meer een soort oerverlangen naar minder, rustiger en terug naar de basis.

Ik schreef al eerder al artikel met 25 concrete slow living tips. En enkele daarvan gaan daadwerkelijk over dingen langzamer doen.

Langzamer en bewuster eten bijvoorbeeld. Zodat je de smaken proeft en pas een nieuwe hap neemt als je de vorige hebt doorgeslikt.

Of af en toe even helemaal niets doen en je ook durven vervelen.

Maar ik kan me zo voorstellen dat je denkt: maar dat langzame leven, dat is toch niets voor mij? Nou, gelukkig hoef je met slow living ook niet altijd langzaam te leven.

Leef niet langzamer, maar met meer aandacht

Een lekker rondje hardlopen kan namelijk ook slow living zijn. Of heerlijk dansen door de woonkamer. En wat dacht je van een gezellig avondje kletsen met een goede vriendin?

Dat is allesbehalve langzaam. Slow living gaat er voornamelijk om dat je de dingen met meer aandacht doet. Dus áls je dan een rondje hardloopt, zorg dan dat dat het enige is wat je doet. Doe het met heel je ziel en zaligheid.

Niet even snel lopen om daarna ook weer snel thuis te zijn. Geniet van de snelheid, van de wind door je haren, je lichaam dat überhaupt in staat is om een rondje te lopen.

En dat gezellige avondje met die vriendin. Het kan een heerlijk druk avondje zijn, maar probeer eens écht te luisteren. Minder met je aandacht bij je eigen gedachten zijn, maar meer bij de ander.

Bij mij is slow living een on going process. Ik ben soms mega-druk, maar probeer heel bewust te kijken welke activiteiten ik nét iets meer slow kan doen. Ik ben benieuwd hoe dit bij jou is! 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!