Mijn 7 favoriete selfcare rituelen

Er zijn ontzettend veel mooie manieren om je leven een stuk relaxter te maken. Dit zijn mijn favoriete selfcare rituelen.

1. Ga de natuur in

Zodra ik een bos in loop lijkt deze als een warme deken om me heen te vallen. Mijn ademhaling vertraagt en ik voel me direct rustiger worden.

Verwen jezelf regelmatig met de natuur en geniet hier heel bewust van. Maak een lange boswandeling in prachtige herfstkleuren, ga naar het strand om het zand tussen je tenen te voelen of breng een ochtend door in het stadspark.

Doe bijvoorbeeld aan forest bathing: een manier om mindful te wandelen in de natuur (zonder tijd en doel) om jezelf even helemaal op te laden.

2. Plan een reset in

Een ultieme vorm van selfcare is af en toe écht tijd nemen voor jezelf. Dit kun je doen door een reset in te plannen. Neem een weekend de tijd voor jezelf waarin je het contact met de buitenwereld zoveel mogelijk beperkt.

Ga voor een digitale detox. Zet je mobiel uit, kijk geen tv en luister geen podcasts. Ga in plaats daarvan naar buiten, maak muziek, dans, kook, werk in de tuin, mediteer, wees creatief..

Op deze manier kun je écht naar binnen keren en jezelf resetten. Als een batterij die na het opladen weer full power heeft.

3. Selfcare rituelen: ga mediteren

Onze huidige maatschappij vraagt er vaak om om te rennen, vliegen en springen. Er is zoveel mogelijk, er zijn zoveel leuke dingen om te doen en we willen en kunnen het allemaal.

Maar om niet al te overprikkeld te raken is het goed om af en toe even aan de handrem te trekken. Zoek regelmatig een fijn plekje op, steek een kaarsje aan, zet een fijn muziekje op en ga gewoon even ‘zijn’.

Concentreer je op je ademhaling en geef je lijf en hoofd rust. Je zult zien dat opgebouwde spanning en stress op deze manier makkelijker uit je lichaam kunnen stromen.

4. Geef je lichaam bewuste aandacht

We zitten vaak zoveel in ons hoofd dat we de verbinding met ons lichaam niet meer goed voelen. Geef je lichaam daarom geregeld bewuste aandacht.

Zoek een lekkere olie uit en masseer je armen en benen. Doe een lekker maskertje op of neem de tijd om je nagels te lakken. Een lang warm bad mag hierbij natuurlijk ook niet ontbreken (voor alle niet-badeigenaren: voetenbadje kan ook).

Maak er echt een momentje voor jezelf van. Zet een fijn muziekje op, neem een kopje thee erbij en doe wat kaarsjes aan. Ultiem relaxmomentje!

5. Schrijf je hoofd leeg

Ken je dat gevoel? Je hoofd zit vol ideeën en je voelt je hier heel onrustig door. Beginnen met een dagboek is een manier om je hoofd leeg te maken. En dat is makkelijker dan je denkt!

Je hoeft je namelijk niet aan regels te houden of binnen de lijntjes te blijven.

Zelf heb ik altijd een notitieboekje bij me. Als er dan iets in mijn hoofd opkomt – van een geniaal businessidee tot boeken die ik nog wil lezen – schrijf ik dat hier in op.

“Uit je hoofd, op papier” is mijn motto. Het geeft je helderheid en je wordt bewust van je gedachten en gevoelens.

6. Show je dansmoves

Oké, ik geef het toe. Als ik een lekker muziekje aan heb staan om in de woonkamer mijn goede moves te showen, check ik toch even of ik niet al te zichtbaar ben voor de buurman.

Veel mensen voelen zich een beetje awkward als ze aan het dansen zijn (including me). Toch kan het soms zo heerlijk en bevrijdend zijn!

In of uit de maat, dat maakt niet uit. Even lekker shaken op een goed muziekje met je haren los, kan een heerlijk selfcare momentje zijn.

Probeer het eens! Maak het bijvoorbeeld een vast onderdeel van je ochtendroutine: elke ochtend dansen op je favoriete liedje. Beter kun je de dag niet starten, toch?

7. Maak je huis schoon (of ga tuinieren)

Hm, je huis schoonmaken als selfcare ritueel? Ja, I know, misschien voelt schoonmaken niet helemaal als selfcare. Toch ervaar ik het zelf wel zo.

Ik moet me er altijd even toe zetten, maar als ik eenmaal gewapend met stofdoek en emmer sop het huis bestorm, vind ik het heerlijk.

Een schoon huis is een schoon hoofd. Als ons huis eenmaal weer heerlijk opgeruimd en fris is, voel ik mezelf ook weer helemaal opgeruimd.

Maar ook het schoonmaken zelf brengt rust in mijn hoofd. Het is een taak waarbij je niet hoeft na te denken en alleen hoeft te doen. Je kunt het vergelijken met bijvoorbeeld tuinieren, schilderen of koken.

Door jezelf af en toe een adempauze te gunnen door fijne selfcare rituelen, kun je evengoed je dromen en doelen behalen, maar dan met rust in je hoofd en lijf. Ik geloof dat er dan magie ontstaat en creativiteit, inspiratie en liefde kunnen flowen!

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!