Voel jij je vaak onrustig en overweldigd? Met deze praktische tips krijg jij meer helderheid, ontspanning en rust in je hoofd.
1. Rust in je hoofd? Leer om positief te denken
Vooral als de wereld om je heen onrustig is en verandert, is het soms lastig om nog positief te zijn. Toch kan positief denken de wereld om je heen veranderen.
Dit klinkt misschien een beetje vreemd. Maar je kunt altijd keuzes maken. Als jij ervoor kiest om positiever in het leven te gaan staan en aandacht te geven aan de fijne dingen, zullen er ook daadwerkelijk meer fijne dingen in je leven zijn. Je gaat hier open voor staan (of je trekt ze aan, net hoe je ernaar kijkt).
En dit zal het leven net wat luchtiger maken. Zo heeft de negativiteit niet zo veel vat meer op je en word je minder beïnvloed door invloeden van buitenaf. Dit zorgt voor meer rust in je hoofd.
2. Creëer fijne rituelen voor jezelf
Rust, reinheid en regelmaat. Zelf ga ik daar heel erg goed op. Het integreren van fijne rituelen in je leven zorgt ervoor dat je elke keer weer kleine rustmomenten voor jezelf creëert – en dat geeft rust in je hoofd.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Een fijne ochtendroutine om je dag mee te starten.
- Je dag afsluiten met dankbaarheid.
- Genieten van een kopje koffie en hier een bijzonder momentje van maken.
- Rust in je hoofd door elke dag een paar minuten mediteren, bijvoorbeeld voor het slapen gaan.
- ‘s Ochtends heerlijk lang douchen met je favoriete douchegel.
- Elke dag even dansen op je favoriete nummer.
Vul het zelf maar in!
Meer inspiratie? Lees dan het artikel over mijn 7 favoriete selfcare rituelen.
3. Leef minimalistischer
Opruimen, je huis én hoofd, zorgt voor rust in je hoofd. Als ik me niet zo goed ga ik schoonmaken (daar is vooral Mike heel blij mee). Juist door zoiets ‘simpels’ te doen en tegelijkertijd mijn huis weer lekker fris en opgeruimd te maken, krijg ik automatisch meer rust in mijn hoofd.
Ook dit vind ik een vorm van minimalisme. Zoveel mogelijk troep, ballast en onnodige spullen opruimen. Je (negatieve) gedachten minimaliseren. En minder willen en moeten.
Onderdeel van minimalistisch leven is ook meer tot de kern komen. Tot de kern van wie jij bent. En dat betekent ook afstand doen van fomo, de angst om er niet bij te horen als je niet naar dat feestje gaat. Of als je niet in die mooie auto rijdt en met de ‘juiste’ mensen omgaat.
Dit vind je vast ook interessant: Feng shui: zo breng je jouw huis in harmonie
4. Rust in je hoofd? Zorg voor helderheid
Ken je dat gevoel? Op het moment nét voordat je op vakantie gaat? Je mailbox is leeg, je hebt alle losse eindjes afgehandeld en je weet precies wat je na de vakantie weer moet oppakken. Je hebt rust in je hoofd.
Je hoofd is leeg en je kunt met een gerust gevoel écht genieten van alles wat komen gaat. Hoe fijn is het als je dit gevoel kunt hebben, ook als je niet met je koffers in de hand staat?
Dit wordt ook wel een geest als water genoemd. Je mind is kalm, rustig en vrij van chaos. Mijn eigen hoofd is niet altijd zo kalm als een rustig kabbelend beekje (ik ben geen monnik op een berg in Tibet) maar ik streef hier wel elke dag naar.
Een van de manieren waarop ik dit gevoel creëer is door helderheid te scheppen in alles wat ik doe. Helderheid geeft me controle en houvast en dat geeft weer rust in je hoofd. Deze helderheid kun je creëren door jezelf twee vragen te stellen: waar wil je naartoe en wat moet je hiervoor doen?
Waar wil je naartoe?
De vraag ‘Waar wil je naartoe?’ heeft alles te maken met dromen, verlangens en doelen. Vraag jezelf regelmatig af welke kant je op wilt met je leven, zodat je duidelijk richting kunt geven aan je dagelijkse bezigheden en keuzes.
Toekomstdoel
Zelf heb ik een duidelijke visie voor de toekomst. Ik probeer me elke keer bewust af te vragen hoe mijn mooiste leven eruitziet. Een paar keer per jaar schrijf ik uitgebreid in mijn manifestatiejournal op hoe mijn meest ideale leven eruitziet, waar ik woon, met wie ik omga, hoeveel spaargeld ik heb…
Natuurlijk is dit ‘mooiste leven’ elk jaar nét weer iets anders. En dat is helemaal niet erg, want het geeft een duidelijke visie voor de toekomst.
Weet je nog helemaal niet tot in detail wat je wilt? Denk dan na over hoe je je wilt voelen en welke kernwaarden je belangrijk vindt. Als jij je mooiste leven leeft, hoe voel je je dan?
Zelf vind ik het bijvoorbeeld heel belangrijk om elke dag een gevoel van vrijheid en rust te ervaren. De vrijheid om elke dag te kunnen doen wat ik wil, zonder enig gevoel van stress. Ik wil elke dag kunnen creëren, inspireren, inspiratie opdoen en me verbonden voelen met de natuur en lieve mensen om me heen. Dit vind ik het belangrijkste. En of ik dan in een zwarte auto of rode auto rijd, dat is van ondergeschikt belang.
5. Leer hoe je beter kunt plannen
Jaardoelen en maanddoelen
Een toekomstdoel kan misschien een beetje overweldigend zijn (en dat draagt niet per se bij aan rust in je hoofd). Deel deze daarom op in jaardoelen en maanddoelen.
Zelf stel ik elk jaar en elke maand duidelijke doelen voor mezelf, die me dichter bij mijn mooiste leven brengen. Mike en ik willen bijvoorbeeld heel graag een tweede huis in Oostenrijk, maar we zijn wel reëel en weten dat we die aan het eind van het jaar nog niet kunnen betalen.
Vraag jezelf aan het begin van het jaar af: welke doelen wil je dit jaar behalen die je weer een stapje verder brengen naar je droomleven? Deel deze vervolgens op in maanddoelen. En misschien blijkt dat ‘toekomstdoel’ dan helemaal niet zo ver weg te zijn!
Wat moet je doen?
Doelen stellen is mooi, maar je moet natuurlijk ook aan de slag. Wat moet je concreet doen om die doelen te behalen? Per maand? Per week? En per dag? Daarvoor kun je vervolgens een planning maken.
Aan het begin van elke maand schrijf ik álles op wat ik moet doen om mijn maanddoelen te behalen. Ik geloof heilig in ‘uit je hoofd, op papier’.
Ik heb per maand dus een duidelijk overzicht van alle taken die voor die maand op de planning staan. Per week en dag kijk ik vervolgens wat ik van dit lijstje kan doen (die gedurende de maand steeds groter wordt). Dit varieert van een blogartikel schrijven tot de trapkast opruimen.
Rust in je hoofd, ondanks de drukte
Ook al heb je het dan druk, je weet precies wat er nog gedaan moet worden en waar je aan toe bent. Ik teken ervoor! Deze helderheid en controle zorgen voor rust in je hoofd. En het zorgt er juist ook voor dat je wat makkelijker de touwtjes kunt laten vieren, zonder je hoofd in de war te brengen.