Zelf streef ik ernaar om elke week, elke maand, elk kwartaal én elk jaar een of meerdere dagen te reserveren om te reflecteren.
Ben ik nog on track?
Zelf ben ik vaak geneigd om alleen maar door, door en door te gaan. Van doel naar doel en van to-dolijst naar to-dolijst.
Toch is het heel interessant om niet alleen maar vooruit te gaan, maar ook eens terug te kijken naar wat er achter je ligt. Je kunt daar niets meer aan veranderen, maar je kunt er wel veel van leren.
Als je niet reflecteert, weet je ook niet of je nog on track bent. En kun je ook niet gemakkelijk bijschaven, omdat je niet weet wát je moet bijschaven.
Reflecteren zorgt er dus voor dat je jezelf af en toe een spiegel kunt voorhouden.
Als je altijd doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.
Wekelijks reflecteren
Weekevaluatie
Elke vrijdagmiddag of zondagmiddag probeer ik een uurtje vrij te plannen voor mijn weekevaluatie. Op dat moment stel ik mezelf een aantal goede vragen:
- Wat ging er goed deze week?
- Wat kan beter?
- Welke taken zijn blijven liggen?
- Wat kostte veel en geen moeite?
- Hoe productief was ik afgelopen week?
Ook neem ik de tijd om:
- Mijn mail bij te werken
- Mijn Trello (online takensysteem) en planner bij te werken
- Alle aantekeningen die ik verzameld heb in notitieboekjes, de notitieapp op mijn telefoon en losse notes op te zoeken en te verwerken
- Mijn bureaublad leeg te maken
De week voorbereiden
Op basis van deze reflectie bereid ik de week erna voor. Ik schrijf het op zodat ik het altijd terug kan lezen. Veel papieren planners hebben tegenwoordig ruimte om te reflecteren, maar je kunt het ook online of in een apart notitieboekje opschrijven.
De taken die zijn blijven liggen plan ik op een later moment in en ik kijk hoe ik anders kan omgaan met de dingen die me bijvoorbeeld meer moeite kostten.
Op basis hiervan kan ik een planning maken voor de komende week.
Balanscheck
Wat ik een belangrijk onderdeel (misschien wel het belangrijkste) van mijn week reflecteren vind is de balanscheck: leef ik wel genoeg in balans?
Er zijn een aantal elementen die ervoor zorgen dat ik mentaal en fysiek energiek blijf en voor deze elementen probeer ik elke week tijd vrij te maken.
Toch kan dit er best snel bij in schieten. Ik ben eerder geneigd om bijvoorbeeld een zakelijke meeting voorrang te geven op een uurtje sporten.
Aan het eind van de week vraag ik mezelf daarom af: hoe kan ik betere keuzes maken om meer in balans te leven?
- Gezondheid: heb ik wel genoeg aan mijn gezondheid gewerkt deze week? Heb ik gesport en gezond gegeten? En is het me gelukt om regelmatig te mediteren?
- Hobby’s: hoeveel tijd heb ik vrij gemaakt voor mijn hobby’s? In mijn geval is dat werken in/aan mijn moestuin, werken aan mijn kinderboekconcept, illustreren en muziek maken.
- Me-time: hoe vaak heb ik echt even tijd voor mezelf genomen, zonder verplichtingen? Bijvoorbeeld door even lekker in bad te gaan of alleen te gaan wandelen?
- Relatie: heb ik genoeg tijd gestoken in mijn relatie?
Maandelijks reflecteren
Maandevaluatie & evaluatievragen
Ook aan het einde van de maand neem ik een momentje om te reflecteren. Deze vorm van reflectie trek ik wat breder. Naast de standaardvragen kijk ik bijvoorbeeld ook:
- Hoe het gaat met mijn doelen.
- Hoe het met mijn financiële doelen staat
- Heb ik mijn omzetdoel behaald?
- Zijn alle facturen betaald?
- Zijn mijn reiskosten verwerkt?
- Is mijn urenanalyse bijgewerkt? (hier gebruik ik Toggl voor)
- Zijn alle facturen en bonnetjes doorgestuurd naar de boekhouder?
- Wat is mijn vermogen op dit moment?
- Ook reflecteer ik de artikelen op About NOW.
- Welke artikelen scoren het beste?
- Hoe komt dat?
- Zijn er artikelen die ik kan verbeteren?
De maand voorbereiden
Op basis van het reflecteren bereid ik de volgende maand voor. Het liefst trek ik hier een dag voor uit zodat ik echt even de tijd kan nemen. Ik vraag me af wat mijn focus voor de komende maand wordt en welke doelen ik die maand wil behalen.
Reflecteren per kwartaal
Kwartaalevaluatie
Tot slot neem ik de laatste week van elk kwartaal de tijd om de afgelopen drie maanden te reflecteren. Hierbij focus ik me voornamelijk op mijn doelen.
De doelen die ik stel zijn altijd meetbaar. Een voorbeeld van een meetbaar doel is “ik wil dit kwartaal € 15.000 omzet verdienen”. Ik weet dus precies of ik dit doel wel of niet behaald heb. De eerste vraag is dus: heb ik mijn doel(en) behaald?
Maar ik vraag me ook af wat er goed en juist minder goed ging. Zijn er dingen waar ik tegenaan liep? Zelf heb ik bijvoorbeeld gemerkt dat ik de afgelopen maanden veel online afspraken had in de ochtend en hierdoor niet zo veel focus meer had voor de rest van de dag. Het helpt dan om deze afspraken te verplaatsen naar de middag.
Ook is dit moment van reflecteren hét moment voor nieuwe doelen stellen. Waar wil ik me het komende kwartaal voornamelijk op richten?