Prioriteiten stellen in 2 stappen (zo pak ik het altijd aan)

Vind jij prioriteiten stellen ook zo moeilijk?

Soms loop ik er nog wel mee te strugglen. Dan heb ik bijvoorbeeld een nieuwe opdracht aangenomen, maar kost het me op een gegeven moment steeds meer moeite om ermee bezig te zijn.

Dan kom ik erachter dat ik weer eens de verkeerde prioriteiten heb gesteld. Gelukkig kan ik daar snel weer een positieve draai aan geven.

Wat vind je echt belangrijk?

Als je moeite hebt met het stellen van prioriteiten, dan heb je waarschijnlijk ook niet duidelijk van je belangrijk vindt. 

Als ik prioriteiten stellen even verkeerd heb aangepakt, helpt het mij altijd weer om terug te keren bij mijn:

  • doelen en
  • persoonlijke waardes.

Als je die glashelder voor ogen hebt en moeiteloos kunt dromen (zodat het volledig in je systeem zit) dan is het eenvoudiger om prioriteiten te stellen.

1. Werk met doelen

Het hebben van doelen (jaar/maand/week/dag) zorgt ervoor dat je werkt aan de juiste dingen en dus ook de juiste prioriteiten kunt meegeven aan taken.

Zaken die tussendoor komen en je niet dichter bij je doelen brengen hebben dan niet veel zin.

prioriteiten stellen

Lees ook: Duidelijke doelen stellen én behalen in 3 stappen

2. Persoonlijke waardes

Maar dan zijn er ook dingen die tussendoor komen en die je niet altijd maar moet negeren om het niet aan je doelen bijdraagt.

Deze probeer ik af te vangen met persoonlijke waardes.

Bijvoorbeeld: je werkt dit jaar hard aan je zakelijke doelen omdat je jouw bedrijf wilt laten groeien. Dat kan een bewuste keuze zijn. Maar dan gebeurt er onverwachts iets in de familie waardoor iemand jouw steun nodig heeft. Dan is het te simpel om te zeggen ‘dit zijn mijn doelen’.

Nee zeggen tegen vrienden of familie is zeker niet altijd verkeerd (doe ik zelf ook regelmatig), maar bij mij persoonlijk staat familie in mijn top 10 persoonlijke waarden. Als er momenten zijn dat ik dan echt kan helpen doe ik dat graag, omdat ik anders ook een intern conflict krijg met mezelf. 

Back-up proces bij prioriteiten stellen

Dit is dus het ‘back-up’-proces bij het stellen van prioriteiten. Mijn doelen zijn leidend. Draagt iets daar niet aan bij? Dan is de kans groot dat ik er geen prioriteit aan geef.

Maar mocht het zo zijn dat er iets is waar ik op basis van mijn persoonlijke waarden toch tijd voor moet maken, dan geef ik daar wél prioriteit aan. En dit zal voor iedereen anders zijn.

Verdeel je tijd goed

Dan is er ook nog de valkuil dat je je tijd niet goed verdeelt over verschillende belangrijke dingen.

Soms (ik heb het vaak), wil ik zoveel dingen doen dat er eigenlijk geen tijd meer overblijft voor ‘normaal’ onderhoud zullen we maar zeggen.

Dat heeft alles met balans te maken.

Je kunt niet 24/7 werken. En je moet tijd maken om gezond te leven, te sporten, te ontspannen. Ook als je dat niet direct (wel indirect) dichter bij je doelen brengt.

Daarom neem ik dit altijd mee als ik ga reflecteren.

Ik bekijk per week ik nog een goede balans heb tussen werk en privé. Zo niet, dan maak ik de week die eraan komt meer ruimte vrij om te sporten, ontspannen of wat er dan nodig is om weer in balans te komen.

Kortom, hoe kun je betere prioriteiten stellen?

Vraag jezelf het volgende af:

  1. Brengt het met verder bij mijn gestelde doelen?
  2. Moet ik dit doen i.v.m. mijn persoonlijke waardes en de persoon die ik wil zijn?
  3. Is er nog genoeg balans in mijn leven? Zo niet, maak meer tijd voor datgene wat mist.

Vraag jezelf tot slot af: word ik hier gelukkig van?

Soms moet je ook even dingen doen die niet super geweldig zijn om dichter bij je doel te komen. Maar dit moet incidenteel zijn, zeker niet structureel. Als ik dus te veel ‘nee’ antwoord op deze vraag, dan heb ik prioriteiten gesteld en moet ik terug naar de tekentafel.

 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!