Als het gaat om plannen en doelen stellen, maken veel mensen dezelfde planningfouten. En deze leiden altijd wel tot stress, frustratie en uiteindelijk een gebrek aan resultaten.
Dit zijn de 6 meest voorkomende planningfouten + hoe je ze kunt vermijden:
1. Te veel tegelijk willen doen
Als je te veel tegelijk wilt doen, kun je je overweldigd voelen en ben je geneigd om uiteindelijk niets te doen. Je blokkeert. Daarom is het ook zo belangrijk om prioriteiten te stellen en je aandacht te richten op slechts een paar taken tegelijk. De belangrijkste eerst.
2. Geen duidelijke doelen stellen
Als je aan een project begint zonder duidelijke doelen te stellen, mis je richting en motivatie. Dit zijn belangrijke elementen om je weg naar het doel goed te doorlopen. Het is daarom belangrijk om duidelijke en haalbare doelen te stellen en deze te visualiseren. Als je ze niet in detail voor je kunt zien, zijn ze waarschijnlijk niet duidelijk genoeg.
3. Te weinig tijd reserveren
Een veelgemaakte fout bij het stellen van doelen is het niet reserveren van voldoende tijd. Veel mensen stellen ambitieuze doelen, maar onderschattende tijd die ze nodig hebben om deze doelen te behalen.
Het is belangrijk om realistisch te zijn over de hoeveelheid tijd die nodig is én om tijd vrij te maken in je dagelijkse routine om aan het doel te werken. Dit helpt je om de motivatie hoog te houden en te voorkomen dat doelen uitgesteld worden of helemaal niet bereikt worden.
4. Niet flexibel genoeg zijn
Veel mensen plannen hun dag tot in de kleinste details, maar geven geen ruimte voor onverwachte gebeurtenissen of veranderingen. Het is belangrijk om een beetje flexibiliteit in te bouwen in je planning, zodat je kunt reageren op veranderingen zonder in paniek te raken.
5. Te weinig afwisseling
Als je je dag volplant met werktaken, vergeet dan niet om genoeg tijd vrij te maken voor ontspanning en plezier. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen werk en ontspanning, zodat je niet te veel van jezelf vraagt. ‘Ontspanning’ hoeft daarbij helemaal niet groots te zijn. Eventjes naar buiten om te wandelen of een kwartiertje mindfulness kunnen al veel doen.
6. Niet realistisch genoeg zijn
De laatste van de lijst met planningfouten is niet realistisch genoeg zijn. Het is belangrijk om ambitieuze doelen te stellen, maar het is even belangrijk om deze doelen haalbaar te maken. Als je doelen stelt die te ver buiten je bereik liggen, kun je ontmoedigd raken. De motivatie neemt dan snel af.
Het is belangrijk om bij het stellen van doelen te kijken naar jouw beschikbare middelen en de haalbaarheid binnen de gestelde termijn. Het is beter om kleine, haalbare doelen te stellen en succes te behalen dan grote, onrealistische doelen te stellen en te falen.
Het stellen van haalbare doelen kan helpen om de motivatie te behouden en succes te bereiken, wat er vervolgens weer voor kan zorgen dat je in de toekomst grotere en ambitieuzere doelen durft te stellen.