Geld verdienen door passief inkomen – kun je echt slapend rijk worden?

“If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die.” aldus Warren Buffet.

Meneer Buffet zegt het hier recht voor z’n raap. Maar we mogen best nog wat nuances aanbrengen.

Passief inkomen is interessant. Maar is slapend rijk worden echt mogelijk? In deze blog ga ik dieper in op passief inkomen en hoe het voor jou kan werken.

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen wil zeggen dat je niet actief/werkzaam hoeft te zijn om inkomsten te genereren.

In veel gevallen is arbeid gekoppeld aan tijd. Vooral als je voor een baas werkt, krijg je betaald voor het aantal uren dat je werkt. Als ondernemer is dit vaak anders, maar ook dan moet je blijven werken voor je geld.

Passief inkomen haalt je hier los van. Dit is terugkerend inkomen dat niet direct gekoppeld is aan arbeid. Je werkt er eenmaal voor en daarna blijf je inkomsten krijgen zonder hier steeds opnieuw weer voor te hoeven werken.

Dit vind je vast ook interessant: Hoeveel spaarpotjes heb jij? – meer inzicht in je financiën

Hoe wil jij je geld verdienen?

Het is heel verstandig om goed na te denken hoe je je geld wilt verdienen, en het is ook slim om te zorgen dat je ieder geval een aantal bronnen van passief inkomen hebt.

Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je niet zo snel in financiële problemen komt. Op het moment dat je dan (door omstandigheden) niet kunt werken, kun je toch inkomsten blijven verdienen.

En dan ontstaat er tijd – en vrijheid! 

Voorbeelden van passief inkomen

Passief inkomen, hoe ziet dat er dan uit? Voorbeelden van passieve inkomsten zijn:

  • Een boek (of e-book) schrijven en dat vervolgens keer op keer verkopen.
  • Een appartement kopen om te verhuren.
  • Dividenduitkeringen van een aandeel.
  • Een blog bijhouden en daar affiliate marketing op toepassen
  • Een cursus maken en online verkopen

Het klinkt altijd zo lekker ‘slapend rijk worden’. Je kent vast wel die reclames van jonge jongens die lekker op het strand zitten met een cocktailtje en beloven dat jij ook dat leven kunt bereiken.

the-iceberg-of-success

En dat ziet er dan zo makkelijk uit. Maar passief inkomen is vrijwel nooit zonder vooraf een ‘investering’ te doen.

Zo’n investering kan bijvoorbeeld zijn in tijd. Om een boek te schrijven trek je een aantal maanden van je tijd uit, zonder dat je daar in eerste instantie voor betaald wordt.

Maar ook in geld. Om een appartement te kopen om te verhuren werk je bijvoorbeeld eerst hard als zzp’er en verdien je ‘actief’ inkomsten met opdrachten, wat je vervolgens apart kunt zetten om te investeren.

Lees ook: Ontwikkel een positieve money mindset – en word gelukkiger!

Passieve inkomsten, staar je er niet op blind

Passief inkomen lijkt op dit moment dé (online) trend.

Hierdoor staren mensen zich er soms blind op dat hun inkomen passief moet en zal zijn. Maar als je nog geen ‘ruimte’ hebt om te kunnen investeren maak je het jezelf erg ingewikkeld.

Je moet wel de vrijheid hebben om die paar maanden aan een boek te werken of geld gespaard hebben om een appartement te kopen.

Passief inkomen? Daar hoef je geen online marketeer voor te zijn

Voor passieve inkomsten hoef je geen online marketeer te zijn die workshops en cursussen kan verkopen.

Als het bijvoorbeeld jouw passie is om met je handen te werken als timmerman, hoef je natuurlijk geen online business te starten om passieve inkomsten te genereren.

Je kunt dan beter doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt, door bijvoorbeeld een heel oud appartementje kopen (eventueel met geleend geld of geld waarvoor je eerst gespaard hebt), deze helemaal alleen in de avonduurtjes op te knappen en een paar maanden later met winst te verkopen.

Van de winst koop je daarna weer zo’n opknappertje die je vervolgens gaat verhuren. En zo heb je bijvoorbeeld ineens € 750 per maand passieve inkomsten.

Wil jij meer (financiële) vrijheid? Zorg dat je werkt aan passief inkomen en dat het een onderdeel is van je financiële planning. Maar staar jezelf er niet blind op. Ga niet iets ondernemen waar je geen feeling voor hebt of plezier uit haalt, alleen maar omdat het ‘labeltje’ passief inkomen eraan hangt.

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!