‘Ik wil iets doen wat ik leuk vind’. Ik denk dat dit het antwoord is van de gemiddelde middelbare scholier als je hem of haar vraagt wat hij/zij later wil worden. Tenminste, dit was mijn antwoord altijd.
Best lang ben ik op zoek geweest naar mijn passie. Want ‘je passie vinden’ lijkt het hoogste ideaal. De volgende inzichten hebben mij geholpen in mijn zoektocht.
Hoe kun je jouw passie vinden?
1. Ga niet hardnekkig op zoek
Als je gaat zoeken naar je passie, zet je jouw hoofd aan het werk. Je gaat nadenken. Wat vind ik leuk? Wat vind ik niet leuk? Maar op dat moment ben je niet aan het voelen.
Probeer in plaats daarvan te ervaren wat je leuk vindt.
Het is datgene waar je écht je bed voor wilt uitkomen. Waar je uren mee bezig kan zijn, zonder dat je het gevoel hebt dat je aan het werk bent. Waar je niet over na hoeft te denken of je het leuk vindt, maar wat je gewoon doet ómdat je het zo leuk vindt.
2. Je kunt meerdere ‘passies’ hebben
Ik heb het altijd fascinerend gevonden als iemand één grote passie heeft. Iemand die zijn hele leven geeft aan de muziek. Die mega gepassioneerd is over de Griekse mythologie. Of die aan niets anders kan denken dan aan voetbal.
Toch hoef je niet altijd één passie te hebben. Zelf heb ik nooit één passie gehad en ik ben erachter gekomen dat dat ook niet hóeft.
Dit wordt in de volksmond ook wel ‘multipotentialite’ genoemd. Multipotentialite zijn mensen die niet één true calling hebben, maar meerdere interesses, passies, talenten en missies. Die dus meerdere dingen leuk vinden. En dat is helemaal oké.
Ik schreef er eerder een artikel over.
3. Je kunt een passie ontwikkelen
Als je op zoek gaat naar jouw passie zie je vaak de vraag voorbijkomen: wat deed je graag als kind? Deze vraag wordt niet voor niets gesteld. Het is namelijk heel interessant om dit terug te halen.
Als kind ben je vaak nog zo onbevangen. Je doet de dingen omdat je ze leuk vindt, niet omdat je er geld mee moet verdienen.
Natuurlijk kan een passie veranderen. Waar je als kind interesse in had, hoeft niet iets te zijn wat je nu nog steeds leuk vindt om te doen. Maar vaak zegt het wel iets over waar je van nature aanleg voor hebt of goed in bent.
Als een passie kan veranderen, betekent het ook dat je deze kan ontwikkelen. Een passie ontstaat vanuit nieuwsgierigheid. Vraag jij je regelmatig af: wat is mijn passie? Probeer dan wat vaker nieuwe dingen uit! Vanuit pure interesse.
Twee jaar geleden ben ik een moestuin begonnen en sinds die tijd ben ik helemaal in de ban van moestuinieren, kruiden, groenten wecken, wildplukken… En hoe meer ik ermee bezig ben, hoe meer liefde ik ervoor krijg. Ik kan wel zeggen dat ik een grote passie heb gevonden (waar ik een paar jaar geleden nog geen weet van had).
4. Je hoeft niet te kunnen leven van je passie
Dit was voor mij een groot inzicht. Je passie hoeft niet je werk te zijn. Natuurlijk, het is prachtig als je elke dag jouw passie kunt leven en hiermee geld kunt verdienen, maar het is niet altijd haalbaar.
En soms geeft het zoveel lucht als je dit accepteert.
Ik volgende eens iemand op YouTube die prachtige schilderijen maakte. Dit was echt haar passie, maar ze kon er (nog) niet van rondkomen.
Daarom werkte ze parttime in een koffiebarretje. Werk dat ze prima en gezellig vond, maar wat niet haar grote passie was. Toch stelde dit werk haar in staat om – buiten werktijd – alle vrijheid te hebben om te schilderen.
Had ze niet gewerkt in deze koffiebar? Dan had ze waarschijnlijk heel veel meer druk gevoeld om te schilderen, wat niet ten goede zou komen aan haar creativiteit.