Zo leer je vaker nee zeggen (zonder schuldgevoel)

Doe jij weleens iets terwijl je dat eigenlijk niet wilt, alleen maar omdat je geen ‘nee’ durft te zeggen? Af en toe nee zeggen geeft je zoveel vrijheid. In dit artikel lees je hoe je dit makkelijker kunt doen (zonder bang te zijn voor boze blikken).

Voel jij je weleens geleefd?

Je herkent het vast wel. Dat gevoel dat je geleefd wordt.

Zelf heb ik ook weleens van die dagen. Een klant die even belt, de programmeur die nog even snel een idee wil bespreken, de ontwerper die net het ontwerp af heeft en feedback wil..

En aan het einde van de dag denk ik: wat heb ik nou eigenlijk gedaan? Ik wilde toch aan de slag met die nieuwe financiële planning? Weer niet gelukt.

nee zeggen

Nee zeggen op je werk: ‘ik kom er nog op terug’

Vooral als je op kantoor werkt of met veel mensen samenwerkt, sluipt het er vaak bij in dat je heel ad hoc allerlei projecten aan het oppakken bent en hierdoor niet aan je eigen planning toe komt.

Hierdoor kun je niet productief genoeg en doelgericht werken.

Toch hoeven veel van die kleine taken (belletjes plegen, feedback geven, ideeën bespreken) vaak niet direct en kun je ze gemakkelijk clusteren.

Dit betekent dat je ze samenvoegt tot één grote taak en hier ruimte voor in inplant in je agenda.

Blok bijvoorbeeld in je agenda dat je ‘s middags van 4 tot 5 (op een moment dat je vaak toch niet zoveel focus hebt) al die kleine taken en verzoekjes gaat afhandelen.

Als je dan weer zo’n verzoekje krijgt hoef je deze niet direct op te pakken, maar hoef je ook geen nee te zeggen. Je kunt in plaats daarvan gewoon zeggen: ‘ik kom er zo snel mogelijk op terug’. Punt.

>> Wil je meer weten over plannen en het indelen van je tijd?


Nee zeggen in ons privé-leven

Op sommige (zakelijke) verzoekjes kun je nu ‘nee’ zeggen, maar deze wil je uiteindelijk wel oppakken.

Maar daarnaast heb je vaak ook te maken met verzoekjes waar je écht ‘nee’ tegen kunt zeggen, maar wat gewoon heel erg lastig is. Dit is vaak op persoonlijk vlak.

Hoe vaak brengen we vrije avonden door op verjaardagen van mensen aan wie we eigenlijk helemaal geen tijd willen besteden? Of helpen we schilderen in het huis van die goede vriend terwijl we eigenlijk een hekel hebben aan schilderen?

En ja, dit kan behoorlijk lastig zijn.

Lees ook: Maak jij bewuste keuzes?


Waarom durven we geen nee te zeggen?

Waarom vinden we het zo moeilijk om nee te zeggen? Waarom durven of kunnen we het niet? Enkele veelvoorkomende redenen:

  • We willen aardig gevonden worden
  • We willen niemand beledigen.
  • We willen dat mensen niet raar over ons gaan denken.
  • We zijn bang om ergens niet aan mee te doen (fear of missing out, heel hardnekkig).
  • ‘Het hoort toch gewoon zo’?

Vaak durven we de confrontatie niet aan te gaan. Als je wordt uitgenodigd voor een verjaardag terwijl je echt geen zin hebt, dan is het onwijs lastig om gewoon te zeggen: ‘ontzettend bedankt voor je uitnodiging, maar ik blijf liever thuis vanavond’.


Nee zeggen kun je leren 

De afgelopen jaren heb ik mezelf steeds meer ‘getraind’ om vaker nee te zeggen. En zoals dat met heel veel dingen is: hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat.

En begrijp me niet verkeerd. Ik vind het echt heel belangrijk om mensen te helpen en klaar te staan voor anderen. En daar mag je best je eigen tijd af en toe voor ‘opofferen’.

Maar op de momenten dat je eigen agenda helemaal vol zit en iemand iets vraagt wat totaal niet uitkomt..

Of als je toch maar iets doet omdat je geen nee durft te zeggen, terwijl het volledig tegen je eigen kernwaarden is..

Dát is niet goed.

Op zulke momenten is nee zeggen bijna noodzakelijk om zelf lekker in je vel te blijven zitten en niet keihard aan jezelf voorbij te lopen.

Als je ‘ja’ zegt tegen een ander terwijl je dit eigenlijk niet wilt, zeg je keihard ‘nee’ tegen jezelf.


Jouw tijd is kostbaar

Het heeft weinig zin om iemand te helpen en jezelf vervolgens in de stress te werken of zelf problemen te creëren.

Je tijd is hier te kostbaar voor!

Zelf heb ik een kring van familie en goede vrienden om me heen waar ik voor klaar sta en waar ik ruimte voor maak in mijn agenda als ze echt even hulp nodig hebben.

Maar voor andere mensen die zaken vragen ben ik heel kritisch op mijn tijd. Voor je het weet ben je vooral bezig met het helpen van anderen of met het voldoen aan de wensen van anderen, terwijl je zelf niet veel verder komt.

Nee zeggen: zo gaat dat makkelijker

1. Werk aan je zelfvertrouwen

Nee zeggen heeft vaak met de buitenwereld te maken. Het wordt vaak makkelijker als je goed in je vel zit en je zelfverzekerd voelt. Dan ben je minder vatbaar voor meningen van anderen en ben je minder snel bang dat mensen je afwijzen.

2. Bedenk maar zo: je wordt er een leuker mens van

Nee zeggen doe je niet om iemand af te wijzen. Je doet het om zelf een leuker mens te zijn. Als je iets doet wat je eigenlijk niet wilt, kun je daar letterlijk ziek van worden. Je krijgt buikpijn, raakt gefrustreerd, krijgt gestrest.

In plaats daarvan wil je lekker in je vel zitten, positief zijn en je goed voelen. En daar heeft die vriend of vriendin waar je nee tegen zegt ook veel meer aan!

3. Bedenk geen excuses

We zijn vaak geneigd een confrontatie uit de weg te gaan en draaien er in plaats daarvan omheen door excuses te bedenken.

Zeg gewoon ‘nee ik kan niet’, ‘nee dat komt nu niet uit’ of ‘nee liever een andere keer’. En houd het daar bij. Je hoeft geen extra informatie te geven waarom je nee zegt. Alleen ‘nee’ is voldoende.

4. Neem wat bedenktijd

Als je geneigd bent om snel ‘ja’ te zeggen en vervolgens achteraf spijt krijgt, kun je jezelf beter wat bedenktijd geven. Zeg gewoon ‘ik kijk nog even’ of ‘ik moet er nog even over nadenken’ en voel daarna waar je behoefte aan hebt. Zo hoef je niet achteraf alsnog nee te zeggen als je te vroeg ja hebt gezegd.

5. Oefen in kleine stapjes

Nee zeggen tegen mensen van wie je houdt is misschien wel het allermoeilijkste. Begin daarom in kleine stapjes en bouw het langzaam op, zodat je went aan het gevoel.

Probeer bijvoorbeeld eerst nee te zeggen tegen een verkoper aan de deur of begin met het weigeren van andere kleine verzoekjes.

Oefening baart kunst zullen we maar zeggen 😁

Vaker nee zeggen is ontzettend goed, maar je hoeft het niet te doen om het ‘doen’ (als je begrijpt wat ik bedoel). Je mag echt weleens je tijd opofferen om iemand te helpen of iets doen omdat een ander daar heel gelukkig van wordt. Probeer er alleen een fijne balans in te vinden.

Wat vind jij lastig aan nee zeggen?

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!