Hoe de natuur een positief effect kan hebben op je mentale gezondheid

De natuur kan een grote impact hebben op onze mentale gezondheid. Studies hebben aangetoond dat het zijn in de natuur kan helpen bij het verminderen van stress, angst en depressie, of het nu gaat om wandelen in een park, zitten op een bankje of kijken naar een groene omgeving vanuit een raam.

Natuur en mentale gezondheid, hoe zit dat precies? Hier zijn enkele manieren waarop de natuur een positief effect kan hebben op onze mentale gezondheid:

1. Minder stress

Door te wandelen in de natuur en te genieten van het groene landschap, wordt je hartslag rustiger en daalt je bloeddruk. Dit kan helpen bij het verminderen van stress en angst.

2. Betere concentratie

Het geluid van bomen die ruisen in de wind, de geur van bloemen en planten, en het zien van vogels en andere dieren, kan  je afleiden van storende gedachten en mentale druk verminderen. En dat zorgt er vervolgens weer voor dat je je beter kunt concentreren op het moment dat dat nodig is.

3. Vermindering van depressie

Studies hebben aangetoond dat regelmatig contact met de natuur kan helpen bij het verminderen van symptomen van depressie. Dit komt waarschijnlijk doordat de natuur ons helpt om ons bewust te zijn van het hier en nu, wat kan helpen bij het verminderen van negatieve gedachten en gevoelens.

natuur en mentale gezondheid

4. Beter slapen

Na een wandeling in de natuur, is de kans groot dat je beter en lekkerder zult slapen. De natuur helpt ons om rustiger te worden. Dit kan leiden tot een vermindering van stress en angst, en dát kan vervolgens weer leiden tot een betere slaap.

5. Betere sociale interactie

Door de natuur in te gaan met vrienden of familie, kan het ook bijdragen aan een betere sociale interactie. Soms is het fijn om niet face to face met iemand te praten, maar dit wandelend te doen. Wandelen zorgt er (over het algemeen) voor dat je tot rust komt, situaties en problemen eerder kunt verwerken en op een andere manier aan een gesprek kan deelnemen. Actiever, aandachtiger. Magazine Margriet schreef hier een mooi artikel over.


Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat de natuur niet altijd de oplossing is voor mentale gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om professioneel advies te vragen op het moment dat je struggelt met je mentale gezondheid.  Maar als je de kans hebt, maak dan een wandeling in de natuur en ervaar zelf hoe het je kan helpen bij het verbeteren van je mentale gezondheid.

 

 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!