Grote najaarsschoonmaak: verander de energie in je huis

Zodra de echte zomerdagen voorbij zijn vóel je de energie veranderen. Als het buiten donkerder en kouder wordt, wordt de behoefte om meer tijd binnen door te brengen steeds groter. En dan is het wel zo fijn als het binnen comfortabel, sfeervol en schoon is. Tijd voor de grote najaarsschoonmaak!

1. Begin met opruimen

Schoonmaken terwijl het eigenlijk een bende is in huis, werkt natuurlijk niet. Voordat ik zelf begin met een grote najaarsschoonmaak, ruim ik daarom altijd eerst op. Het héle huis.

En ja, dat kost wel even wat tijd. Neem hier dan ook ruim de tijd voor. Plan bijvoorbeeld in dat je de komende twee weken in huis aan de slag gaat en deel dit vervolgens op in blokken. Bijvoorbeeld:

  • Badkamer + kastjes (maandag en dinsdag)
  • Slaapkamer en kantoor (woensdag en donderdag)
  • Woonkamer (vrijdag)
  • Keuken en voorraadkasten (zaterdag en zondag)

Op die dagen focus je je alleen op die delen van het huis. Ga bijvoorbeeld ‘s avonds na het eten een uurtje aan de slag om die ruimtes op te ruimen.

Zijn je keukenkastjes aan de beurt? Haal je kastjes dan eerst helemaal leeg en haal er een natte doek doorheen. Vervolgens kijk je per item of je het nog gebruikt en of het hier thuis hoort. Geef alles een vaste plek en gooi weg wat je niet meer gebruikt.

Doe dit vervolgens voor elk onderdeel in je huis. Dit kost tijd, maar geeft zóveel voldoening. Hoe heerlijk is het als je een keukenkastje open doet en ziet dat alles geordend is én je meteen kunt vinden wat je nodig hebt?

mijn kruidenla
Mijn kruidenla, geordend op alfabetische volgorde

2. Aan de slag met je najaarsschoonmaak

Terwijl je aan het opruimen bent, kun je per onderdeel in huis gaan poetsen. Doe dit ruimte voor ruimte. Zet lekker de ramen open om te luchten, maak een emmertje sop en pak je plumeau uit de kast.

Terwijl ik bezig was met mijn herfstschoonmaak, ben ik lichtelijk verslaafd geraakt aan de filmpjes van de Rotterdamse poetsqueen. Héérlijk om te kijken en je krijgt meteen zin om je huis onder handen te nemen. Rotterdamse poetsqueen

3. Maak opruimen en poetsen leuk

Ik vind schoonmaken en opruimen helemaal niet vervelend. Dit komt vooral omdat ik er voor mezelf een fijn momentje van maak. Ik ruim namelijk áltijd op met een luisterboek in m’n oren. Heerlijk vind ik dat.

Zet een luisterboek op, luister naar een podcast of speel muziek en schoonmaken of opruimen wordt 10x leuker. Echt, probeer het maar eens!

4. Zorg voor afwisseling in huis

Ik vind het elke keer weer bijzonder hoe de energie in huis kan veranderen als je hier wat variatie in aanbrengt. Ruim lades een keer anders in, wissel met accessoires, koop wat fijn herfst– of winterdecoratie of een nieuwe plant, misschien verf je een muurtje zelfs in een andere kleur…

De energie in huis stroomt weer en geeft een heerlijke vibe. Het is weer helemaal feng shui, zeggen wij dan altijd.

5. Maak een schoonmaakrooster

Als je huis heerlijk is opgeruimd en schoongemaakt is het wel zo fijn als dit zo blijft. De eerste stap is om je huis opgeruimd te houden. Zorg dat alle oppervlakken netjes zijn, leg spullen terug op hun plek als je ze hebt gebruikt en haal elke avond een doekje over het keukenblad.

Maak vervolgens een kleine schoonmaakplanning en doe elke dag iets. Bijvoorbeeld:

  • Maandag: stofzuigen
  • Dinsdag: wc’s schoonmaken
  • Woensdag: poetsdoek over oppervlakken beneden
  • Donderdag: poetsdoek over oppervlakken boven
  • Vrijdag: alle prullenbakken legen

Elke maand kun je dan een groter klusje doen, zoals de douchehoek schoonmaken, de ramen lappen of de vloer dweilen. Zo houd je jouw huis schoon zonder dat het je extra moeite kost.

Dit vind je vast ook interessant: Zo creëer je een fijne energie in huis

 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!