5 belangrijke elementen van een gezonde mindset

‘Ik deed maar wat’

Zo’n 4 jaar geleden las ik een boek van Michael Pilarczyk: Master your mindset. Het was de eerste keer dat ik écht in aanraking kwam met persoonlijke en spirituele ontwikkeling.

Op dat moment was ik nog aan het studeren. Ik was bezig met het afronden van mijn bacheloropleiding en had me ingeschreven voor een eenjarige master.

master your mindsetAls scholier en student stond ik bekend als ‘serieus‘; ik dacht diep na over mijn studiekeuzes, extra activiteiten (om dat cv maar op te krikken) en baankansen.

Maar voor mijn gevoel ‘deed ik maar wat’. Ik ging gewoon met de stroom mee. Ging studeren omdat iedereen ging studeren. Dacht na over mogelijke banen omdat iedereen dat deed.

Het boek dat ik las was een van de startpunten in mijn reis naar het creëren van mijn eigen leven. Ik ging meer boeken lezen, bezocht evenementen rondom personal development en begon serieus na te denken over de mogelijkheid om na mijn afstuderen  fulltime als freelancer aan de slag te gaan.

mindsetLees ook: De 3 grootste misvattingen over het hebben van een ‘growth mindset’

Mindset veranderen

En dat allemaal omdat ik heel bewust mijn mindset ging veranderen. Ik begon mezelf ervan te overtuigen dat ik mijn eigen leven kan creëren.

Dat ik elke dag mag bedenken hoe mijn mooiste leven gaat zijn. Ik hoef niet de gebaande paden te bewandelen, maar ik mag zelf bepalen welke kant ik op ga.

En dat voelde echt als een bevrijding. Van ‘ik ga wel zien waar ik over 5 jaar sta’ naar ‘hoe wil ik dat mijn leven is over 5 jaar?’ Wat een verschil!

5 elementen van een gezonde mindset

1. Rust in je hoofd

Tijdens mijn studietijd heb ik momenten van extreme stress ervaren. Dit werd vooral veroorzaakt doordat ik moest doen wat anderen van me verwachtten. ‘Door een hoepeltje springen’ noem ik dat altijd.

Ik wilde graag mijn diploma halen, dus ging maar door en door, ook al vond ik niet alles even leuk. Nu ik zelf bepaal wat ik doe en waarom ik het doe, voel ik die stress veel minder.

Een gezonde mindset is niet per se vrij van stress en zorgen. We zijn allemaal mens en maken van alles mee. Wel is een belangrijk element van een gezonde mindset dat je weet hoe je jouw geest kunt kalmeren, ook als je onder hoge druk staat. Zorg dat je de ‘tools’ hebt om rust in je hoofd te creëren.

Dit is voor iedereen natuurlijk weer anders. Denk bijvoorbeeld aan mediteren, wandelen, tuinieren, schilderen, schoonmaken (werkt voor mij altijd erg goed)…

rust in je hoofd

2. Zorg voor helderheid 

Er wordt vaak zoveel van ons verwacht, dat je soms een beetje van jezelf af kunt gaan staan. Hoeveel mensen kampen wel niet met besluiteloosheid?

Probeer jezelf regelmatig de vraag te stellen: ‘wat vind ik leuk?‘ en ga op basis daarvan (kleine of grote) doelen stellen. Op deze manier creëer je structuur in je leven en bepaal je een duidelijke richting voor jezelf. Dit geeft helderheid.

En wees niet bang om ergens aan vast te zitten. Doelen bijstellen kan altijd!

helderheid

Leestip: Plannen vs. go with the flow: hoe vind je de juiste balans?

3. Wees lief voor jezelf

Een spiritueel coach heeft ooit tegen me gezegd: stop jezelf te vergelijken met anderen, want je bént niet zoals anderen. En dat was best spot-on. Want hoe cliché het misschien ook klinkt, iedereen is uniek. Ook jij!

Wees niet de saboteur van je eigen succes door jezelf voortdurend met anderen te vergelijken, ‘perfect’ te willen zijn of aan alles wat je doet te twijfelen.

lief zijn voor jezelf

Ook interessant: 4 tips voor meer mentale vrijheid

4. Houd focus 

In de tijd waarin we vandaag de dag leven is het maar al te gemakkelijk om jezelf te laten afleiden. Door sociale media kun je gemakkelijk uit het oog verliezen wie je écht bent en wat jij belangrijk vindt.

Blijf je concentreren op jouw eigen pad, jouw eigen doelen en dromen. Dit betekent ook af en toe nee zeggen tegen dingen die hier niet aan bijdragen.

Makkelijk zal dat niet altijd zijn, maar wel noodzakelijk voor een gezonde mindset.

dedication

Ook leuk om te lezen: 7 tips voor een digitale detox

5. Wees moedig 

Soms heb je gewoon een beetje moed nodig om in actie te komen. En dit betekent echt niet dat je grote, enge keuzes moet maken.

Moedig zijn is ook: eindelijk aanpakken wat je al langere tijd hebt uitgesteld; jouw eigen keuzes maken (ook als dit tegen de wensen van anderen ingaat) of iets doen buiten je comfortzone…

Moedig zijn helpt je om actie te ondernemen. En actie ondernemen helpt je om vooruit te komen. Dáár wil je naartoe, vooruit (hoe klein of groot dat ook is).

moedig zijn

Lees ook: Ontwikkel een positieve money mindset – en word gelukkiger!

10 mindset quotes

Mindset quotes om te lezen, op te schrijven, op te hangen… Om jezelf er elke dag aan te herinneren dat je je eigen weg mag gaan.

  1. “Life isn’t about finding yourself. Life is about creating yourself.” — George Bernard Shaw
  2. “Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.” — Albert Einstein
  3. “Most of the important things in the world have been accomplished by people who have kept on trying when there seemed no hope at all.” — Dale Carnegie
  4. “To succeed, you must first begin” — Theodore Roosevelt
  5. “I can accept failure. Everyone fails at something. But I can’t accept not trying” — Michael Jordan
  6. “Don’t be too timid and squeamish about your actions. All life is an experiment” — Ralph Waldo Emerson
  7. “There’s no such thing as failure, only results” — Tony Robbins
  8. “Love challenges, be intrigued by mistakes, enjoy effort and keep on learning” — Carol Dweck
  9. “Look for the good in every situation. Seek the valuable lesson in every setback. Look for the solution to every problem. Think and talk continually about your goals” — Brian Tracy
  10. “Either find a way or make one!” — Hannibal

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!