50 mindset quotes voor meer succes, geluk en zelfvertrouwen

Mindset. Er wordt links en rechts met deze term gestrooid. Maar wat houdt het eigenlijk in? In dit artikel lees je wat een sterke mindset is én geef ik je mijn favoriete mindset quotes.

Wat is mindset?

Voordat we het gaan hebben over mindset quotes, is het eerst handig om mindset wat verder toe te lichten.

Mindset is zo’n woord dat we lekker vanuit de Engelse taal hebben overgenomen. En letterlijk vertaald betekent het dan ook niet meer dan: een manier van denken.

Mindset gaat om:

 • Hoe jij denkt.
 • Welke gedachten jij dagelijks hebt.
 • Wat jouw overtuigingen zijn.
 • De manier waarop je naar de dingen kijkt.
 • Hoe je in het leven staat.
 • Hoe je omgaat met obstakels en tegenslagen.

En dat bepaalt voor een heel groot deel de koers van jouw leven. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je je bewust bent van jouw mindset en hier ook bewust mee bezig bent.

Lees ook: Zo ervaar je meer zingeving


Het leven overkomt je niet

Heb jij weleens het idee dat het leven jou overkomt? Dat je er geen controle over hebt?

Dit is een illusie. 

Jij creëert namelijk zelf je leven. En natuurlijk, er gebeuren dingen. Misschien word je ziek, wordt een familielid ziek, vinden er onverwachte gebeurtenissen plaats in de wereld, word je ontslagen…

Maar het is altijd de manier waarop je hiermee omgaat die uiteindelijk jouw kwaliteit van leven bepaalt.

Je kent van wel van die mensen waarbij alles lijkt mee te zitten. Ze lijken het geluk aan hun kant te hebben. En wat er ook in hun leven gebeurt, ze blijven stralen.

Het kan bijna niet anders dan dat deze mensen een sterke, positieve mindset hebben.

Een situatie heeft zelf geen betekenis

Situaties hebben van nature geen betekenis. Die vinden gewoon plaats. Het is de betekenis die je er zélf aan geeft.

Stel, er loopt een spin door je kamer. Dan ben jij daar misschien bang voor. Maar een spin is een spin, die is niet kwaadaardig en wil jou niet bang maken, het is gewoon wat het is. Jij hebt er zelf een betekenis aan gegeven. Jij hebt ervan gemaakt: spinnen zijn eng. Dus je wordt bang.

Het is dus altijd de betekenis die je ergens zélf aan geeft die bepaalt hoe jij je voelt.

En dit is best lastig hoor.

mindset quotes

Ook interessant: Zo blijf ik wekelijks en maandelijks on track – reflecteren kun je leren


Je creëert je eigen werkelijkheid

Je bent namelijk van kinds af aan op een bepaalde manier geprogrammeerd.

Als baby worden we puur geboren. Dat kun je ook zo goed zien. Op het moment van schrijven heb ik een pasgeboren nichtje van een maand oud. En als je naar haar gezichtje kijkt dan zie je dat ze de wereld nog moet ontdekken. Ze is pure liefde, lichtheid, vrede. Nog helemaal blanco.

Maar zodra we ouder worden gaan we dingen meemaken. We worden opgevoed door onze ouders met bepaalde overtuigingen, gaan naar school, maken zelf dingen mee. Dat alles bepaalt uiteindelijk ons denkpatroon, onze mindset.

We gaan op een bepaalde manier denken over onszelf, over anderen en over het leven.

Voorbeeld

Stel, je loopt door de stad en je hebt pas een nieuw kapsel. En je ziet dat er mensen naar je kijken. Dan bepaalt je mindset volledig hoe jij dit ervaart.

Je kunt denken: iedereen kijkt naar me omdat ze mijn kapsel zo gek vinden.

Maar je kunt ook denken: iedereen kijkt naar me omdat ze mijn kapsel zo leuk vinden.

Jouw mindset bepaalt voor een groot deel hoe je in het leven staat. En jouw gedachten, de manier waarop je denkt, bepalen op hun beurt weer de kwaliteit van je leven.

mindset quotes

Lees ook: 5 stappen naar een eenvoudiger leven


Fixed mindset en growth mindset

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een fixed mindset en een growth mindset. Oftewel: een vaste mindset en een groeimindset.

Wat is een fixed mindset?

Als je een fixed mindset hebt dan staat jouw manier van denken – zoals de naam al doet vermoeden – vast. Je gelooft dus dat dingen zijn zoals ze zijn.

Je hebt een bepaald karakter, je hebt bepaalde kwaliteiten en talenten. En je hebt bepaalde kwaliteiten en talenten níet. Dat is nu eenmaal zo.

Bijvoorbeeld: omdat je als kind misschien wat gevoelig en timide was, heb je jezelf wijsgemaakt dat je een onzeker persoon bent. Je bent onzeker.

En bij alle nieuwe situaties die je aangaat zegt een stemmetje in je achterhoofd: ik ben onzeker. Dus je vindt het moeilijk om te praten in een grote groep mensen, houd je niet van presenteren en ga je niet graag sociale contacten aan.

Maar hoezo ben je onzeker? Je bent geen labeltje en zit niet in een hokje. Je bent perfect.

Interessant artikel: Volle maan? Dit is wat het betekent


Wat is een growth mindset?

Mensen met een growth mindset daarentegen zijn ervan overtuigd dat ze zichzelf kunnen ontwikkelen en nieuwe talenten, vaardigheden en kennis kunnen opdoen.

Ze gedroegen zich als kind misschien gevoelig en timide, maar dat betekent niet dat ze onzeker zijn. Ze zeggen tegen zichzelf: ik ben een sociaal en leuk mens.

En ze gaan uitdagingen niet uit de weg, gaan bewust praten in die grote groep mensen en gaan bewust sociale contacten aan, want ze weten dat ze zichzelf altijd kunnen ontwikkelen.

Voel je het verschil?

mindset

Ook leuk om te lezen: Last van fomo (fear of missing out) – wat doe je eraan?


Waarom is een sterke mindset belangrijk?

Er wordt weleens gezegd: mindset is alles. En dat is naar mijn mening voor een groot deel waar.

Kijk, als je iets wil bereiken in het leven dan is het ook belangrijk om voldoende kennis en kwaliteiten te hebben.

Als je een succesvolle pianist wil zijn dan word je dat niet zonder dat je ooit piano hebt gespeeld. Je moet oefenen, heel veel oefenen. En een beetje talent helpt ook wel mee.

Maar dat alleen zorgt er niet per definitie voor dat jij een succesvolle pianist wordt. Daar komt namelijk ook een stuk mindset bij kijken.

Als jij het talent in huis hebt en veel oefent, dan is dat geen garantie voor succes. Je moet ook geloven dat je het kan. Dat je succesvol kunt zijn. Dat je het eigenlijk al bent! Positief denken dus.

En andersom werkt het ook zo.

Als jij misschien iets minder aangeboren talent hebt maar je hebt zo’n enorme drive om piano te spelen, dan hoeft dat niet te betekenen dat het niet lukt. Misschien geloof je er heilig in dat je het kan. En doe je er álles aan om je doel te behalen.

Ook interessant: Lucide dromen – Zo kun je hyperrealistisch dromen (terwijl je weet dat je droomt)


Een sterke mindset maakt je mentaal weerbaar

Je kent ze wel, die mensen die overal over klagen. En er lijkt ook altijd van alles in hun leven te gebeuren. Ze hebben altijd pech.

Maar weetje, er zullen altijd dingen in je leven gebeuren. Dingen die je niet had zien aankomen en waar je best verdrietig of boos over kunt (en mag!) zijn.

Maar die mensen die altijd pech lijken te hebben, laten zich leiden door die gebeurtenissen. Ze blijven vasthouden aan dat gevoel en worden daar ontzettend ongelukkig van. Ze hebben van zichzelf een slachtoffer gemaakt.

Maar je kunt ook eigenaarschap over situaties nemen. Je neemt je verantwoordelijkheid als het even tegenzit. Je zegt: ‘Dit is nu eenmaal zo. Het is gebeurt. En ik ga nu dit en dit doen.’ Dan ben je mentaal weerbaar.

Mentale weerbaarheid betekent dat je veel beter om kunt gaan met onverwachte situaties. Je weet dat je invloed kunt uitoefenen binnen jouw cirkel van invloed.

mindset quotes

Optie 1
Stel, je gaat solliteren. En uiteindelijk krijg je de baan niet. Dan kun je gaan klagen, mokken en onzeker worden. ‘Zie je wel, ik kan het niet. Ik ben niet goed genoeg. Ik vind nooit een nieuwe baan. Het gaat me niet lukken.’.

Optie 2
Maar je kunt ook denken: ‘Oké, jammer, maar dit was dan een goede oefening. Waarschijnlijk is deze baan dus toch niets voor mij. Het had zo moeten zijn. Nu weet ik hoe ik een volgend sollicitatiegesprek nog beter kan voeren. Het gaat me lukken om een nieuwe baan te vinden.’

De gebeurtenis is niet veranderd. In beide gevallen heb je de baan niet. Maar met welke optie denk je dat je je gelukkiger voelt? Voor welke optie ga je?

Leuk om te lezen: Feng shui: zo breng je jouw huis in harmonie


Hoe kun je je mindset veranderen?

Met een fixed mindset of growth mindset word je niet geboren. Dit is iets wat je jezelf leert. Je leert jezelf om op een bepaalde manier te denken. En dit betekent ook dat je jouw mindset kunt veranderen!

 • Omring je met mensen die een sterke mindset hebben. Je kent vast wel de uitspraak: je wordt het gemiddelde van de 5 mensen om je heen. Zorg dus dat je omgaat met mensen die zelf positief, krachtig en fijn in het leven staan. Zo neem je automatisch hun mindset over.
 • Start met mindfulness en meditatie. Dit zijn ‘tools’ om (negatieve) gedachten op pauze te zetten en de stilte in jezelf op te zoeken. Dit geeft rust in je hoofd en leert je om vanaf een afstandje naar je gedachten te kijken. Hoe vaker je dit traint, hoe makkelijker je negatieve gedachten kunt ombuigen in positieve.
 • Stop met negativiteit in je leven. Ga minder om met mensen die negatief in het leven staan, kijk weinig tot geen nieuws, stop minder tijd in sociale media en praat zelf niet negatief. Richt je op positiviteit!
 • Gebruik dagelijks positieve affirmaties en mindset quotes. Affirmaties zijn een heel fijne tool om je mindset te veranderen en kunnen je een echte boost geven. Maak het bijvoorbeeld onderdeel van je ochtendroutine. Ook kunnen de mindset quotes hieronder je goed helpen om je mindset te boosten!

Kijktip! Michael Pilarczyk (‘Mister mindset’) over het hebben van een positieve mindset. 


50 mindset quotes voor meer succes, geluk en zelfvertrouwen

Verbeter jouw mindset met deze 50 mindset quotes!

Mindset quotes succes

mindset quotes succes

 • Als je naar de zon draait, valt de schaduw achter je. – Walt Whitman
 • Een opgever wint nooit en een winnaar geeft nooit op.
 • Je hoeft niet perfect te zijn om een verschil te maken.
 • Dreams can come true. If you have the courage to pursue them. – Walt Disney
 • A goal is a dream with a deadline. – Napoleon Hill
 • Build your own dreams, or someone else will hire you to build theirs – Farrah Gray
 • There’s always something you can do today to get you closer to your dreams tomorrow.
 • Forget all the reasons why it won’t work and believe the one reason why it will.
 • Do not become a seeker for success, become a person of value.
 • There’s always something you can do today to get you closer to your dreams tomorrow.
 • Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbour. Catch the trade winds in your sail. Explore. Dream. Discover. – Mark Twain
 • You will either step forward into growth, or you will step backward into safety. – Abraham Maslow
 • The only person who is educated is the one who has learned how to learn …and change. – Carl Rogers
 • Anyone who has never made a mistake has never tried anything new. – Albert Einstein
 • A challenge only becomes an obstacle when you bow to it. Ray Davis
 • Success is not an accident, success is a choice. – Stephen Curry
 • Don’t worry about failure. Worry about the chances you miss when you don’t even try. – Sherman Finesilver

Mindset quotes geluk

mindset quotes geluk

 • Success is getting what you want, happiness is wanting what you get. – W.P. Kinsella
 • Je heb geen invloed op wat je overkomt, wel op hoe je daarmee omgaat.
 • Nee zeggen tegen anderen is ja zeggen tegen jezelf.
 • The quieter you become, the more you can hear.
 • Do what you can, with what you’ve got, where you are. – Theodore Roosevelt
 • I believe everyone should have a broad picture of how the universe operates and our place in it. It is a basic human desire. And it also puts our worries in perspective. – Stephen Hawking
 • Happiness is a mindset.
 • There’s no path to happiness; happiness is the path. – Buddha
 • Happiness is a journey, not a destination. – Buddha
 • They say a person needs just three things to be truly happy in this world: Someone to love, something to do, and something to hope for. – Tom Bodett
 • Let us be grateful to the people who make us happy; they are the charming gardeners who make our souls blossom. – Marcel Proust
 • If you want to be happy, do not dwell in the past, do not worry about the future, focus on living fully in the present. – Roy T. Bennett
 • Happiness is a state of mind. It’s just according to the way you look at things. – Walt Disney
 • For every minute you are angry you lose sixty seconds of happiness. – Ralph Waldo Emerson
 • Happiness consists more in small conveniences or pleasures that occur every day, than in great pieces of good fortune that happen but seldom to a man in the course of his life. – Benjamin Franklin
 • Be kind whenever possible. It is always possible. – Dalai Lama

Mindset quotes zelfvertrouwen

mindset quotes zelfvertrouwen

 • Success is not final, failure is not fatal; it is the courage to continue that counts. – Winston Churchill
 • Believe you can and you’re halfway there – Theodore Roosevelt
 • Een vogel is nooit bang dat zijn tak breekt, want hij vertrouwt niet op de tak maar op zijn vleugels.
 • It would’nt be a shame if you’re not succeeding. But it would be a shame if you didn’t try.
 • Whatever is going to happen will happen, whether we worry or not. – Ana Monnar
 • Just do it.
 • Life begins at the end of your comfort zone.
 • Whatever we expect with confidence becomes our own self-fulfilling prophecy. – Brian Tracy
 • If a problem is fixable, if a situation is such that you can do something about it, then there is no need to worry. If it’s not fixable, then there is no help in worrying. There is no benefit in worrying whatsoever. – The Dalai Lama
 • You gain strength, courage, and confidence by every experience in which you really stop to look fear in the face. You are able to say to yourself, ‘I lived through this horror. I can take the next thing that comes along. – Eleanor Roosevelt
 • Fall down seven times, get up eight. – Naoki Higashida
 • Trust yourself. You know more than you think you do. – Dr. Benjamin Spock
 • You have no control over other people’s taste, so focus on staying true to your own. – Tim Gunn
 • What could we accomplish if we knew we could not fail? – Eleanor Roosevelt
 • When you’re different, sometimes you don’t see the millions of people who accept you for what you are. All you notice is the person who doesn’t. – Jodi Picoult
 • Why should I care what other people think of me? I am who I am. And who I wanna be. – Avril Lavigne
 • Always act like you’re wearing an invisible crown.

Wat zijn jouw favoriete mindset quotes? 

Boeken over mindset quotes

 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!