Wat is mentale weerbaarheid en waarom is het belangrijk?

Wat is mentale weerbaarheid en waarom is het zo belangrijk?

Wat is mentale weerbaarheid?

Als je wil dat je lichaam bestand is tegen ziekten, is het belangrijk om weerstand op te bouwen. Gezond te zijn. Dat weten we allemaal.

Het is belangrijk om fit te zijn, regelmatig te sporten, gezond te eten, je voeding eventueel aan te vullen met supplementen en goed te slapen (onderschat het belang van slaap niet!).

Maar het is net zo belangrijk om mentaal fit te zijn. Om een sterke mindset te hebben die wel tegen een stootje kan. Dit noem ik ook wel een growth mindset of groeimindset.

Mentale weerbaarheid is een soort fitheid van de geest.

Als je mentaal weerbaar bent, kun je beter omgaan met onverwachte omstandigheden, heb je minder stress en ben je ook minder vaak ziek.

Mentale weerbaarheid betekent dat je de veerkracht hebt om met problemen en tegenslagen om te gaan. Je kunt klappen opvangen, zonder dat je direct als een kaartenhuis in elkaar stort.

Hoe verhoog je jouw mentale weerbaarheid?

De ene persoon heeft wat meer aanleg om rustiger te blijven in lastige situaties dan de andere persoon. Zo is Mike een stuk relaxter bij problemen dan ik (ik schrik, wordt angstig en kan niet meer helder denken – dat is mijn eerste reactie).

Maar dat neemt niet weg dat je mentale weerbaarheid niet kunt trainen!

1. Denk positief

Belangrijk voor mentale weerbaarheid zijn sterke gedachten. Positief denken lukt je misschien niet altijd in een split second, maar kun je wel trainen. Zo kan het helpen om regelmatig die brei aan gedachten in je hoofd op pauze te zetten en rust in je hoofd te creëren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te mediteren of mindfulness te beoefenen.

Dit is onze favoriete meditatieapp die je gratis kunt downloaden: meditatie appOok dankbaarheid helpt je om positiever te denken. Als je dankbaar bent voor wat je hebt, wat je doet of voor de mensen om je heen, is er op zo’n moment geen ruimte voor angst, ontevredenheid of onrust. Dankbaarheid is enorm krachtig.

Ik schreef al eerder een artikel met oefeningen voor meer dankbaarheid die je helpen om dankbaar zijn te ‘trainen’. Probeer die zeker eens uit!

2. Zorg voor een hoog energieniveau

We weten allemaal dat je soms echt een wrak kunt zijn als je een laag energieniveau hebt. Voldoende energie hebben is zo belangrijk.

Als je bijvoorbeeld een nacht heel slecht hebt geslapen voel je je moe, rusteloos, prikkelbaar, snel opgefokt en kun je niet veel hebben. Je bent dan niet bepaald mentaal weerbaar.

Doe dus regelmatig dingen die jou energie geven en maak van een hoog energieniveau jouw prioriteit. Ga bijvoorbeeld meer naar buiten, sport wekelijks en eet gezond.

3. Zet jezelf regelmatig op de eerste plek

Soms moet je afspraken in je agenda inplannen met jezelf. Tijd voor jezelf is enorm belangrijk om rust in je hoofd te blijven houden en regelmatig te luisteren naar dat stemmetje diep binnenin je (je intuïtie).

En hier mogen we best het (ietwat) buzzwoord selfcare‘ voor gebruiken. Self-care. Zelf-zorg. Zorgen voor jezelf, met aandacht, liefde en compassie.

Plan bijvoorbeeld regelmatig een uur, avondje of dag voor fijne selfcare rituelen of ga iets anders doen waar je helemaal van op kunt laden.

Succes! 

 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!