4 tips voor meer mentale vrijheid

Vrijheid is meer dan kunnen gaan en staan waar je wilt. Ook het hebben van mentale vrijheid is belangrijk om je vrij te voelen. Hoe creëer je meer mentale vrijheid? 

1. Zorg voor meer mentale rust 

Als kind zijn we zorgeloos en vrij. We genieten van het leven en houden ons niet bezig met spijt over het verleden of angst voor de toekomst.

Maar hoe ouder we worden, hoe serieuzer we het leven gaan nemen. We bouwen lagen om ons heen van angsten, beperkingen, schuldgevoelens…

Deze lagen belemmeren ons om echt vrij te leven. Om gewoon te ‘zijn’ en te genieten van alles wat er is. Dankbaar te zijn voor het leven en de schoonheid ervan.

Mediteren voor meer mentale vrijheid

Meditatie kan helpen om dat gevoel te bereiken en al die lagen van je af te laten glijden. Zelf probeer ik regelmatig een rustig plekje op te zoeken om te mediteren.

Het doel van meditatie is dat je jouw ogen sluit en al die gedachten en emoties even op pauze zet. Je probeert de stilte in jezelf te vinden. 

Als je dit regelmatig een paar minuten doet, zul je merken dat je steeds makkelijker een staat van rust, tevredenheid en dankbaarheid kunt bereiken.

Zodat je lekker in de tuin kunt zitten met een kop koffie om naar de vogeltjes te luisteren, zonder dat je in je hoofd bezig bent met alles wat je nog moet doen of had moeten doen.

Dát is mentale vrijheid. 

Lees hier meer over in: Leef jij écht of op de automatische piloot?

2. Neem de verantwoordelijkheid over je eigen leven

Mentale vrijheid is niet iets wat je komt aanwaaien. Je kunt je leven vormen en kneden en zelf de vrijheid creëren waar je naar verlangt.

Dit betekent ook dat je verantwoordelijkheid moet nemen over je eigen leven.

Er is niet mis mee als je zegt: go with the flow. Als je jezelf wilt laten meevoeren op de golven van het leven, dan is dat helemaal oké.

Maar kies daar dan wel bewust voor. Dan kun je dus ook niet zeggen als je veertig bent: ‘Goh, hoe is het mogelijk dat mijn leven zo is verlopen?’

Wees niet het slachtoffer, maar de schrijver van je eigen leven!

Op veel dingen in het leven hebben we geen invloed (onverwachte ziektes, overlijden of natuurrampen), maar op veel dingen ook wél.

Je kunt zelf de koers van je leven bepalen en zelf  keuzes maken om je leven te veranderen.

Wat is jouw droomdoel?

De eerste stap hiervoor is om te bedenken wat jouw droomdoel is. Waar wil je naartoe bewegen? Waar stel je jouw navigatie op in?

Dit kan een gevoel zijn (‘ik wil me elke dag vrij voelen’) maar ook iets heel concreets (‘ik wil kunnen rondkomen van mijn eigen onderneming’).

Bedenk vervolgens wat je moet doen om daar te komen. Welke doelen moet je daarvoor stellen? En welke acties kunnen daaraan gekoppeld worden?

Bijvoorbeeld:

Als jouw droomdoel is: ‘ik wil me elke dag vrij voelen’, dan is het belangrijk om te definiëren wat ‘je vrij voelen’ voor jou betekent.

Misschien betekent dit dat je leuk werk hebt waar je echt gezien wordt en zelf je werktijden kunt bepalen.

Dan kan een doel zijn om op zoek te gaan naar vacatures van kleine bedrijven waar je de mogelijkheid hebt om thuis te werken.


Stapje voor stapje werken aan jouw droomleven

Wil jij hier meer over leren? In onze cursus Doelen stellen en plannen als een pro leer je om voor jezelf een droomdoel te bepalen én een strategie te ontwikkelen om stapje voor stapje bij dat droomleven te komen. Zodat je écht de schrijver wordt van je eigen leven en je mentaal vrij voelt.


3. Laat los waar je geen invloed op hebt 

Laatst las ik in een magazine: loslaten is ook mentale vrijheid. En wat is dat waar! 

Er zijn veel dingen waar je in je leven controle over hebt en waar je de verantwoordelijkheid voor kunt nemen.

Als je weet wat je kunt doen om een situatie te veranderen, dan kun je daar concreet actie voor ondernemen.

Maar er zijn ook veel dingen waar je geen controle over hebt. Een goed voorbeeld is de coronacrisis die ineens ons leven omgooide.

Misschien ben je wel opdrachten verloren, kon je minder werken of moest je heel veel ballen tegelijkertijd in de lucht houden. 

Wij zouden in maart lekker een weekje naar de sneeuw gaan, maar door de crisis gingen er geen vluchten meer.

En daar kun je dan behoorlijk van balen (heb ik in het begin ook gedaan). Maar op een gegeven moment moet je door.

Kun je er wat aan doen? Onderneem dan actie. Kun je er niets aan doen? Laat het dan los. 

Je kunt eeuwig in zelfmedelijden, boosheid of verdriet blijven hangen, maar daar schiet je niets mee op. Zodra je dingen loslaat en accepteert dat je er niets aan kunt doen, ontstaat er ruimte en mentale vrijheid. 

Bekijk ook: Hoe werkt de wet van de aantrekkingskracht? 

4. Laat meningen van anderen los voor meer mentale vrijheid

Je hoeft niet aan een ketting vastgebonden te zitten om je niet vrij te voelen. Je kunt ook vastgebonden zijn aan meningen van anderen of bepaalde vastgeroeste overtuigingen.

Wordt er bijvoorbeeld vaak tegen jou gezegd dat je iets niet kan? ‘Dat kan je toch helemaal niet?’ Of ‘Weet je wel zeker dat je dat gaat lukken, doe je wel voorzichtig?’ 

Door zulke opmerkingen kun je je enorm laten beïnvloeden en kan dit in je onderbewustzijn gaan sijpelen. Bij elke nieuwe uitdaging die je vervolgens aangaat kun je gaan twijfelen aan jezelf: kan ik dit wel? 

Deze overtuiging vormt dan een grote ijzeren ketting om je enkel. Je wordt namelijk beperkt om open, vrij en onbevangen aan nieuwe dingen te beginnen.

En dat is zo zonde! Je moet bij elke uitdaging juist denken: ‘Yes, dit kan ik. Ik kan dit aan!’

Vraag je deze twee dingen af

Jij kunt je eigen weg gaan zonder dat je je hoeft bezig te houden met meningen van anderen. Creëer die mentale vrijheid!

Maar ik weet het, dit kan ontzettend lastig zijn. Geeft iemand daarom zijn of haar ongevraagde mening? Vraag je dan de volgende twee dingen af:

1. Wie is deze persoon?

Wat is zijn of haar track record? Met andere woorden: wat heeft deze persoon bereikt?

Een professionele chefkok die jou een biefstuk ziet snijden met een aardappelschilmesje kan misschien terecht zeggen: ‘weet je wel zeker dat het gaat lukken’?

Maar tante Toos die jou even vertelt dat ‘voor jezelf beginnen niet zo’n goed idee is’, hoef je niet zo serieus te nemen

2. Waarom zegt deze persoon dit?

Misschien is tante Toos in haar jonge jaren een eigen kledingzaak begonnen en is dat toen helemaal misgelopen.

Dan heeft zij ‘een onderneming starten’ geassocieerd met ‘onzekerheid’. En dan bedoelt ze haar opmerking vast ook niet slecht, maar wil ze je gewoon beschermen.

Vraag jezelf dus af: wil deze persoon mij beschermen of naar beneden halen? Vaak is het eerste het geval.

Als je dat weet, kun je de opmerkingen ook veel beter loslaten.

Kortom, wil jij meer mentale vrijheid? Neem de verantwoordelijkheid over je eigen leven, maar laat los waar je geen invloed op hebt (óók de meningen van tante Toos). En zorg ondertussen voor een beetje rust in je hoofd, zodat je kunt genieten van al het moois om je heen.

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!