Zo breng je jouw mannelijke en vrouwelijke energie in balans

Mannelijke én vrouwelijke energie stromen door ons allemaal. Als het goed is bestaan deze energieën naast elkaar en vullen ze elkaar aan. Maar dit is niet altijd het geval.

Geen balans

Ongeveer 2 jaar geleden voelde ik steeds meer de behoefte om in mezelf te keren. Mijn studiejaren zaten erop en ik zat in mijn koophuis, had een fijne relatie (en heb die nog steeds) en had voldoende werk.

Dat rennen en vliegen en vooral veel presteren was grotendeels over. Mijn diploma’s waren op zak en nu kon ik eindelijk met het ‘echte’ leven beginnen.

Ik kreeg veel meer tijd om letterlijk en figuurlijk adem te halen, meer tijd voor mezelf te nemen, lange wandelingen te maken en weer creatieve projecten op te pakken.

En ik kwam erachter dat ik van mijn 13e tot mijn 23e grotendeels in mijn mannelijke energie zat.

Nu werd het weer tijd om mijn vrouwelijke energie te omarmen. De liefde in mezelf, mijn creativiteit, vrouwelijkheid en sensualiteit.

mannelijke en vrouwelijke energie


Balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie

Om meteen maar een veelgemaakte misvatting weg te nemen: mannelijke energie is niet alleen voor mannen en vrouwelijke energie is niet alleen voor vrouwen. Iedereen heeft mannelijke en vrouwelijke energie in zich zitten.

Je kunt deze twee energieën ook wel zien als de yin en yang in jezelf. Ze wisselen elkaar af en vullen elkaar aan.

Wel is het zo dat mannen van nature wat meer mannelijke energie hebben en vrouwen wat meer vrouwelijke energie.

Maar we leven in een maatschappij waarin er (nog) veel vanuit mannelijke energie wordt geleefd. Mannelijke energie is de norm geworden.

Het moet allemaal nuttig zijn, productief en perfect. We leven gehaast, steeds sneller en we willen steeds meer, steeds beter.

Lees ook: Feng shui: zo breng je jouw huis in harmonie


Wat is mannelijke energie?

 • Daadkrachtig
 • Doelgericht
 • Grenzen stellen
 • Knallen en doorgaan
 • Geen moeite met nee zeggen
 • Leiding nemen
 • Passie
 • Grote drive
 • Kracht

Als mannelijke energie domineert

Als je te veel mannelijke energie hebt (en dat hebben veel mannen én vrouwen) dan ben jij veel bezig met doelen en het behalen daarvan.

Je bent meer bezig met hoe je wordt gezien in de buitenwereld en hecht veel waarde aan erkenning en succes.

Je laat je snel opslurpen door de drukte van het dagelijks leven en bent veel naar buiten gericht. Het liefst ga je full focus van A naar B, maar vergeet je nog weleens naar je gevoel en intuïtie te luisteren.

Het 𝙬𝙤𝙧𝙨𝙩-𝙘𝙖𝙨𝙚 𝙨𝙘𝙚𝙣𝙖𝙧𝙞𝙤 is dat je dit niet trekt en uiteindelijk misschien zelfs burn-out raakt.


Wat is vrouwelijke energie?

 • Zachtheid
 • Liefdevol
 • Terug naar je gevoel
 • Leven in flow
 • Overgave
 • Intuïtief
 • Creatief
 • Rust

Als vrouwelijke energie domineert

Te veel vrouwelijke energie kan je een beetje zweverig en dromerig maken. Je bent veel bezig met innerlijk werk, mediteert, luistert naar je intuïtie.

Misschien krijg je de meest geniale ideeën of ben je allerlei ‘wonden’ uit het verleden aan het helen. Je werkt veel aan persoonlijke ontwikkeling en bent regelmatig aan het reflecteren.

Maar je vindt het ook moeilijk om nee te zeggen en grenzen te stellen. Je bent veel bezig met het welzijn van anderen.

De keerzijde? Dat je uiteindelijk niet echt actie onderneemt. Van mediteren alleen ga je jouw dromen niet waarmaken. Hiervoor zul je toch echt concreet aan de slag moeten. Zonder acties blijf je met lege handen.

mannelijke en vrouwelijke energie


Volledig in je kracht

Zoals je kunt lezen horen deze twee energieën bij elkaar. Het zijn dus geen tegenstellingen, maar ze vullen elkaar aan.

Waarschijnlijk weet je van jezelf wel welke energie bij jou onderbelicht is.

Zo leefde ik tijdens mijn studieperiode meer vanuit mijn mannelijke energie en liet ik mijn vrouwelijke energie voor wat het was.

Als deze energieën in balans zijn dan voel je je op je gemak in sta je in je kracht. Je kunt goed luisteren naar je gevoel en intuïtie en weet wat goed voor je is. Je hebt rust in je hoofd.

Vervolgens heb je ook voldoende daadkracht en drive om daadwerkelijk in actie te komen.

vrouwelijke energie

Mannelijke en vrouwelijke energie weer in balans?

1. Wees assertief
Ga op je plek staan. Neem niet te veel en niet te weinig ruimte in. Assertief zijn is grenzen aangeven en opkomen voor jezelf, zonder dat je de gevoelens van een ander uit het oog verliest. Je uit je gedachten op een directe maar eerlijke manier.

2. Luister naar je gevoel en intuïtie
Dit kun je bijvoorbeeld doen door te dansen, mediteren, je kunt beginnen met een dagboek. Moet je een belangrijke beslissing nemen? Sluit dan eerst een paar minuten je ogen en probeer te luisteren naar wat je gevoel en intuïtie zeggen.

3. Verbind je met de natuur
De natuur is krachtig om tot rust te komen en te onthaasten als je te veel in je mannelijke energie zit, maar het is ook een manier om te aarden als je te veel naar boven dreigt te zweven.

4. Stel doelen en gebruik een planner
Als je iets wilt bereiken zul je ook actie moeten ondernemen. Probeer dit zo overzichtelijk mogelijk te doen. Stel doelen en koppel hier concrete acties aan, maar houdt het ook zo overzichtelijk mogelijk zodat je er geen stress van krijgt.


Meer lezen over bewustzijn en spiritualiteit?

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!