Mabon: hét feest van de herfst

Rond 21 september vindt Mabon plaats, een van de acht Keltische jaarfeesten en hét oogstfeest van het jaar. In dit artikel lees je wat dit jaarfeest inhoudt en wat je zelf kunt doen om de herfst te vieren.

Begin van de herfst op 1 september

We zijn gewend dat de herfst rond 21 september begint. Dit zegt onze kalender in ieder geval. Maar wist je dat volgens weerkundigen de herfst al begint rond 1 september?

En dit vóel je vaak ook. Hoewel het echt nog wel warm kan zijn, vóel je gewoon dat de herfst staat te trappelen om z’n intrede te doen.

Je ruikt het vaak al in de lucht. De ochtenden zijn ineens een stuk koeler, de avonden sneller donker en die typische frisse geur van de herfst hangt in de lucht.

Lees ook: Leven in het ritme van de seizoenen – lente, zomer, herfst, winter

21 september: hoogtepunt van de herfst

Als je ervan uitgaan dat de herfst al rond 1 september begint, kun  je 21 september zien als het hoogtepunt ervan. De dagen en nachten duren precies even lang en vanaf dat moment zal het steeds minder lang licht zijn.

De temperaturen zijn flink aan het dalen, de bladeren beginnen te kleuren en we blijven steeds vaker binnen.

En het is natuurlijk een tijd waarin je weer dikke truien kunt dragen en jezelf heerlijk in je favoriete stoel kunt nestelen met een goed boek; een tijd van warme sokken en kruidige dranken!

En precies op dit moment vindt het jaarfeest Mabon plaats. Dit wordt ook wel de herfstequinox genoemd.

Jaarfeest Mabon

We kennen allemaal Kerstmis, Hemelvaart en Pasen. Maar ken je ook Mabon? Imbolc of Yule?

De Kelten (volkeren en stammen in de prehistorie) leefden in het ritme van de zon, de landbouw en de verandering van de seizoenen. Hier baseerden zij hun natuurreligie op, die bestond uit 8 jaarfeesten die samen het Keltisch jaarwiel vormden.

In die tijd waren mensen sterk afhankelijk van de natuur. Er was natuurlijk geen kunstlicht of koelkast om eten in te bewaren. Het leven werd bepaald door de natuur en de invloeden ervan.

Zo werden het begin van de lente gevierd, het begin van de winter, de oogst, de langste en kortste nacht en ook het hoogtepunt van de herfst.

Deze jaarfeesten worden nog steeds gevierd, bijvoorbeeld door moderne heksen en op vrije scholen.

mabon

Wat vier je met Mabon?

Met Mabon vier je eigenlijk de overvloed van de oogst. Als je bijvoorbeeld een moestuin hebt, weet je dat september een behoorlijke oogstmaand is.

Appels en peren zijn rijp, de eerste pompoenen zijn klaar, kruiden kunnen geoogst en gedroogd worden en er moet heel veel oogst binnengehaald worden voor de vorst invalt.

En dat geldt niet alleen voor de natuur. Ook wij zelf gaan ons rond deze tijd van het jaar steeds meer terugtrekken.

In de zomer heb je waarschijnlijk volop geleefd. De zon en de lange dagen gaven energie en zorgden ervoor dat je veel buiten was. Terrasjes pakken, vakanties, dagjes strand, ‘s avonds eropuit. Heerlijk!

Maar zodra de herfst invalt, wordt die energie steeds minder. Het is heel normaal om je – net als de natuur – wat meer terug te trekken, los te laten en het wat rustiger aan te doen.

Vier de herfst tijdens Mabon

Zie Mabon als het moment om even stil te staan en de herfst te vieren. Vooral als je het vaak moeilijk vindt om te accepteren dat de zomer voorbij is, maakt een Mabon-ritueel het wat draaglijker.

1. Maak een dankbaarheidslijstje

Mabon is een perfect moment om te genieten van je ‘oogst’. Wat heb je allemaal bereikt de afgelopen maanden? Waar ben je dankbaar voor? Reflecteer op de afgelopen maanden en schrijf op waar je dankbaar voor bent.

2. Maak je huis herfstklaar

Haal de herfst naar binnen. Zorg voor een goede herfstschoonmaak en gooi de spullen weg die je niet meer dienen. Laat los zoals de bomen dat doen met hun blaadjes!

3. Geniet van de herfstoogst

Pompoenen, versgebakken brood, kastanjes, appels, peren, paddenstoelen, noten. Typische herfstoost! Geniet ervan door een lekker pompoensoepje te maken, een appeltaartje te bakken of wat kastanjes te poffen. Herfstachtiger kun je het niet maken.

 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!