Wat vertelt jouw lichaam je? – Van sprint naar marathon

Luister je weleens goed naar je lichaam? Veel mensen vinden het moeilijk om naar hun lichaam te luisteren, terwijl deze vaak ontzettend nuttige signalen geeft.

Geen sprint, maar een marathon

Zelf trap ik regelmatig in de valkuil dat ik maar gas blijf geven. Dit sluimert er vaak langzaam in en ga ik op een gegeven moment normaal vinden.

Het lijkt dan ook bijna populair’ te zijn om altijd maar bezig te zijn. We vinden het normaal om succes na te streven, meer dan 40 uur per week te werken en niet al te veel te zeuren.

Toch probeer ik zelf het leven steeds meer te zien als een marathon in plaats van een 100 meter sprint. Als je tijdens een marathon continu op 100% loopt, haal je finish niet.

Je lichaam trekt eerst aan de bel..

Een marathon lopen op 100% van je capaciteit gaat niet. Je lichaam trekt dat niet en begint aan de bel te trekken.

Je wordt steeds vaker moe, raakt geïrriteerd, krijgt last van je spieren, wordt vergeetachtig..

Als ik zelf weer eens te lang ben doorgegaan, schiet het daarna ineens in mijn nek, krijg ik last van mijn keel of totaal word ik totaal uitgeput wakker.

Lees ook: Maak jij bewuste keuzes?

..daarna gaat de handrem erop

Als je niet naar deze signalen luistert, trekt je lichaam op een gegeven moment aan de handrem. Je raakt burn-out of krijgt serieuze klachten of ziektes.

Een signaal wat je onmogelijk kunt negeren, want op zo’n moment móet je wel stoppen of veranderen. En dat moment wil je natuurlijk zoveel mogelijk vermijden.

Twee weken offline

Ook de laatste tijd ben ik te hard doorgegaan (met de nodige klachten als gevolg). Voor mij is dit nu een sein om mijn komende vakantie echt even 2 weken offline te gaan en even helemaal te resetten.

Dit is de afgelopen 5 jaar niet meer gebeurd.

2 weken lang niets met werk doen, geen telefoontjes, geen mailtjes, geen wekker, wakker worden totdat mijn lichaam zegt dat het klaar is met opladen, slapen wanneer ik moe bent en verder de hele dag niets moeten. Heerlijk!

Dit vind je vast ook interessant: 7 tips voor een digitale detox

Een spreekwoordelijke pitstop

Ik ga even de spreekwoordelijke pitsstop in 😉 Dan kan ik daarna weer knallen in mijn volgende stint (voor de niet-Formule 1 fans: een ‘stint’ is een Formule 1-term voor een periode tussen twee pitstops).

luister naar je lichaam

Vergeet niet om af en toe even pauze te nemen, je banden op te pompen, je zaag te slijpen (welke vergelijking je ook wilt gebruiken). Zo kan je daarna weer op volle kracht vooruit!

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!