Heb jij weleens gedroomd terwijl je wist dat je droomde? Dan had je een lucide droom!
Weten dat je droomt
Ik heb weleens een droom waarin ik weet dat ik droom. Vaak speelt die droom zich af in mijn oude slaapkamer in mijn ouderlijk huis. Ineens weet ik dan: Hé, ik droom, wat leuk! Helaas duurt zo’n droom vaak maar kort en word ik al snel weer wakker.
Een jaar geleden wist ik nog niet wat dit voor droom was. Tot ik op televisie een programma zag over lucide dromen. Ja, dát was het. Een lucide droom.
Wat zijn lucide dromen?
Een lucide droom is een droom waarin je ervan bewust bent dat je droomt. Mijn eerste reactie is: hoe tof! Maar het hoeft niet altijd tof te zijn. Er zijn namelijk dromen met verschillende mate van luciditeit:
- Hoge mate van luciditeit: dit is zo’n droom waarin je echt weet dat het een droom is. Je weet dan dus ook dat je geen gevaar loopt.
- Lage mate van luciditeit: bij zo’n droom kun je de gebeurtenissen sturen (je denkt bijvoorbeeld dat je gaat vliegen en je kan ineens vliegen), maar je bent je niet volledig bewust dan zo’n droom niet echt is. Je kunt je dus ook bang voelen.
Hyperrealiteit
Wat ik me van mijn eigen lucide dromen kan herinneren is dat het heel realistisch voelde. Ik wist 100% dat ik droomde, maar in die droom zag ik alle details. Het was alsof mijn zintuigen extreem open stonden.
In de artikelen die ik heb gelezen over lucide dromen komt dit ook naar voren. Zo’n droom wordt vaak gekenmerkt door een soort hyperrealiteit. Wat echt is en wat niet echt is vloeien naadloos in elkaar over.
Je kunt bijvoorbeeld scherp zien, maar de kleuren die je ziet zijn prachtig helder en fel, mooier dan in het echte leven. Je kunt voelen, ruiken, proeven, maar toch weet je dat het een droom is.
En het allermooiste aan zo’n droom is dat je hem naar je eigen hand kunt zetten. Het is een droom, dus je kunt dromen wat je wilt. Je kunt vliegen als je wilt vliegen, ademen onder water, andere planeten bezoeken.. You name it!
Lucide dromen leren
Je kunt ook lucide leren dromen. Er zijn een aantal stappen die je hiervoor kunt volgen:
Stap 1: Houd een droomdagboek bij. Leg een boekje met pen naast je bed en schrijf hierin jouw dromen op (als je die hebt onthouden). In het begin zijn dat misschien slechts wat flarden of emoties, maar naarmate je dit vaker doet zul je merken dat je ook steeds meer gaat onthouden. Het helpt vaak om, zodra je wakker wordt, zo stil mogelijk met je ogen dicht te blijven liggen. Dan onthoud je vaak het meest. Schrijf op:
-
- Waar ben ik?
- Wat zie ik?
- Wat hoor, proef, ruik ik?
- Hoe gedraag ik me?
Stap 2: Kijk overdag vaak naar een boek en de klok. Je weet hoe gek dromen kunnen zijn. Als je droomt zie je vaak nooit dezelfde tijd op de klok en als je twee keer naar dezelfde bladzijde kijkt, zullen de letters veranderen. Als je hier een gewoonte van maakt, dan kan dit in je droom een lucide staat openen.
Stap 3: Neem jezelf voor om lucide te dromen. Een intentie stellen kan bepalen of je al dat niet gaat dromen. Breng jezelf voordat je gaat slapen in een rustige staat van zijn. Ga bijvoorbeeld even mediteren of doe wat yogaoefeningen. Bedenk daarna als je rustig in bed wilt dat je wilt gaan dromen en waarover. Het zal je verbazen hoeveel je zelf nog kunt beïnvloeden! Op het moment dat je daar dan over droomt, weet je dat je in een droomtoestand bent.
Lees ook:
- Slow living: langzamer leven in deze drukke wereld
- 5 tips voor meer rust in je hoofd (tip #5 is mijn favoriet!)
Realiteitscontrole
Maar áls je dan lucide droomt, hoe zorg je ervoor dat je niet wakker wordt? Zelf merk ik vaak dat op het moment dat ik besef dat ik lucide droom, ik niet veel later daarna wakker wordt.
Het schijnt te helpen om dan rondjes te gaan draaien of in je handen te wrijven in je droom. Als je dat doet activeer je die delen van je hersenen die ook actief zijn tijdens de REM-slaap, de droomtoestand. Zo kun je heerlijk blijven dromen!
Wil je meer weten over lucide dromen?