Voor iedereen die worstelt met loslaten | 4 oefeningen

“Laat het los”. Als controlfreak vond ik dit maar lastig. Ik kon nog dagen malen om iets wat ik verkeerd had gedaan of wat iemand anders gezegd had.

Tot ik de kracht van loslaten ervaarde.

Loslaten en de wet van de aantrekkingskracht

De momenten in mijn leven waarop ik de strakke touwtjes wat meer heb losgelaten, waren de momenten waarop het meeste naar me toe kwam.

Soms kan ik zo druk zijn. Dan ben ik bezig met doelen stellen en probeer ik alles in mijn leven te organiseren en te plannen. En ik geloof ook echt dat dat soms nodig is om je doelen te behalen.

Maar op zo’n moment zit je ook vol. Je agenda is vol en je bent heel doelgericht aan het werk. Je bent je leven heel gericht aan het sturen.

Maar hierdoor mis je de ruimte om te ontvangen. Als je gelooft in en bewust leeft met de wet van de aantrekkingskracht, dan geloof je ook dat er een Universum is dat met jou samenwerkt.

Een Universum dat jou signalen/tekens kan geven die jou dichter bij dit mooie leven kunnen brengen.

Maar als jij heel erg druk bent, dan kun je deze tekens niet zien en horen. Je herkent de boodschappen niet die op jouw pad komen.

Misschien vind je dit nog een beetje vaag. Laat ik daarom een voorbeeld geven.

Stel, je hebt een coachingspraktijk als zzp’er en je wilt heel graag met kinderen werken. Je hebt hier nog niet de juiste opdrachten voor gevonden, dus je hebt ja gezegd tegen een opdracht bij een groot bedrijf om personeel te coachen voor meer werkgeluk. Hier kun je goed van rondkomen, maar het kost je ook aanzienlijk veel tijd om hieraan te werken en je hebt niet veel ruimte om andere dingen op te pakken. Je wordt bijvoorbeeld gevraagd door een oud studiegenootje voor een interessante netwerkborrel, maar je hebt geen tijd om daarheen te gaan. En je krijgt ‘s avonds ineens een geweldig idee voor een coachingsprogramma voor kinderen, maar weet niet hoe je de tijd moet vinden om dit uit te werken. 

Met andere woorden: je zit te vol om je te laten leiden. Die netwerkborrel had misschien tot interessante contacten geleid en je krijgt ook niet zomaar zo’n fantastisch idee.

Daarom mag je soms juist ontspannen, loslaten en met de flow van het leven meegaan. Niet vanuit luiheid, maar vanuit een unieke vorm van vertrouwen dat je ‘geleid’ wordt.

loslaten

4 oefeningen om te leren loslaten

Soms is loslaten dus nodig om vooruit te komen.

En dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Van nature willen we controle hebben omdat dit veiligheid biedt. Door los te laten stap je eigenlijk in de onzekerheid.

Deze 4 oefeningen helpen je om beter los te laten. 

Oefening 1 – Bedenk het wat, niet het hoe

Als je gaat loslaten dan hoef je niet ineens niets meer te doen. Je moet wel in actie blijven richting je doelen en dromen. Zo blijf je een gevoel van regie behouden. En we weten allemaal dat er niets gebeurt als je op de bank blijft zitten…

Focussen op je doelen, op het wat, is ontzettend goed. Maar het is niet altijd nodig om al te weten hoe je daar gaat komen.

In sommige gevallen is het juist fijn om doelen meetbaar en haalbaar te maken. Om precies te bepalen wat je daarvoor moet doen.

Bijvoorbeeld als je pas begint met ondernemen en hiervan wilt rondkomen in het eerste jaar. Of als je een nieuwe website moet maken.

Meer hierover kun je lezen in deze blog: Duidelijke doelen stellen én behalen in 3 stappen.

Maar soms is het al voldoende om voor ogen te zien waar je naartoe wilt. Wat is jouw droomdoel?

Misschien wil je heel graag ander werk doen, maar weet je nog niet zo goed wat jouw passie is. Dan is het natuurlijk goed om hiernaar op zoek te gaan, maar is het daarnaast ontzettend belangrijk om erop te vertrouwen dat het goed komt. Je gaat dit ontdekken, ook al weet je nu nog niet zo goed hoe.


Oefening 2 – Besef waar je geen invloed op hebt

Er zijn dingen waar je invloed op kunt uitoefenen (alles binnen jouw cirkel van invloed), maar er zijn ook dingen waar je echt geen invloed op kunt uitoefenen.

Je kunt het weer niet beïnvloeden. De coronacrisis is er nu eenmaal gekomen, ook al wilde je dit misschien niet. Je kunt er niets aan doen als je beste vriend ziek wordt. En op die oorlog in Midden-Afrika heb je nu ook geen invloed.

Het kost je ontzettend veel energie om bezig te zijn met dingen waar je geen invloed op hebt.

Maak jij je ergens zorgen over? Vraag je dan af of je er iets aan kunt doen. Is het antwoord ‘nee’? Laat het dan los.


Oefening 3 – Wat is het ergste dat kan gebeuren?

Deze oefening is vooral fijn als je ergens enorm over in kunt zitten. Als je jezelf eenmaal toestaat om te piekeren, gaat je hoofd al snel met je aan de haal.

Er spoken al snel allerlei worst case scenario’s door je hoofd. Maar spreek die eens uit. Wat is écht het ergste dat kan gebeuren?

Vaak blijkt dat ontzettend mee te vallen. En heb je het in je hoofd zoveel groter gemaakt dan het in werkelijkheid is.

Zelf doe ik deze oefening regelmatig en het helpt me enorm om te relativeren.

Lees ook: Hoe ga je om met veranderingen? 3 tips om mentaal weerbaar te zijn


Oefening 4 – Blijf in het nu

Het ‘nu’ is het enige wat je hebt. Loslaten dwingt je om in het nu te leven. Niet in het verleden, niet in het toekomst, maar nu.

Een van mijn favoriete affirmaties is: “Ik ben precies waar ik nu moet zijn”.

Ik geloof dat het leven je uiteindelijk altijd brengt waar je moet zijn, hoe moeilijk het soms ook lijkt. Je hebt hier dingen te leren.

Door jezelf te trainen om je vaker bewust te zijn van het ‘nu’, kun je makkelijker loslaten wat er is gebeurd of wat nog gaat komen.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door te mediteren, slow living te omarmen of mindfulnessoefeningen te doen.

Lees ook: 50 positieve affirmaties voor meer geluk, kracht en succes

Heel veel succes!

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!