Leef jij écht of op de automatische piloot?

Zoals wel vaker liep ik laatst een rondje door het bos. Er even lekker uit, dacht ik zo. Het was mooi weer dus wat is er dan fijner dan een lekkere ochtendwandeling?

De laatste ervoor had ik veel achter mijn laptop gewerkt, dus mijn ogen waren moe en mijn zicht was een beetje troebel (hooikoorts heeft hier ook een grote hand in). Ik liep daar dus als een soort wazig wolkje door het bos.

En ineens realiseerde ik me dat ik er niet écht liep. Mijn zicht was een beetje troebel, maar in mijn hoofd zat ik ook heel ergens anders.

In gedachten zat ik mijn bedrijfsstrategie door te nemen, te bedenken dat ik nog een mailtje naar die nieuwe klant moest sturen en blogideeën op te sommen.

Ik liep wel in het bos en mijn ledematen kregen hun welverdiende stukje beweging, maar that was it. Verder had ik gewoon achter mijn bureau kunnen blijven zitten.

Vooral kinderen kunnen goed leven in het nu

Als ik oude foto’s van mezelf bekijk, dan zie ik mij als jong meisje in het bos of op het strand en altijd in de weer met schelpjes, veren of bladeren.

In mijn hoofd was ik niet bezig met schoolopdrachten die ik moest maken of een nare opmerking van iemand. Ik was daar. En daar alleen.

Toch gaan we als we ouder worden steeds vaker leven op de automatische piloot.

En dit is niet per se slecht. Het is fijn dat je bij eenvoudige taken als eten, tandenpoetsen en douchen niet bewust hoeft na te denken.

Maar het ‘gevaar’ is dat je in gedachten voortdurend bezig bent met de toekomst of het verleden en ondertussen het nu in de automatische piloot voorbijraast.

Hoe vaak grijp je wel niet onbewust naar die mobiel, zonder dat je er bewust mee bezig bent?

Wees vaker bewust van wat je doet

Probeer eens wat vaker bewust te zijn van wat je doet en te genieten van het moment. Je kunt jezelf hierin ‘trainen’. Kies een moment van de dag, bijvoorbeeld het kopje koffie in de ochtend, en maak er jouw mindfulness-momentje van.

Wacht geduldig tot je koffie klaar is en pak ondertussen je mooiste mok uit de kast. Ga op een fijn plekje zitten, in je favoriete leunstoel bijvoorbeeld of in het zonnetje in de tuin. Voel de warmte van de koffie, ruik het heerlijke aroma en voel het vocht door je keel glijden. Grijp niet naar je mobiel, maar drink je koffie in stilte. Kijk uit het raam, geniet van de zon, van het moment..

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!