Hoe kun je leven met de maan? | Het ritme van de 4 maanfasen

De maan is er altijd en overal. Haar energie heeft invloed op de natuur én op ons mensen. Leven met de maan zorgt voor meer balans in je leven. Maar hoe doe je dat? 

We bestaan voor zo’n 60 procent uit water.. 

..en dat is behoorlijk veel! Het grootste gedeelte van ons lichaam. En als je dan bedenkt dat de maan de oorzaak is van eb en vloed, is het niet gek dat ook wij mensen reageren op de maan.

Vroeger leefden mensen veel meer volgens het ritme van de natuur en dus ook volgens het ritme van de maancyclus. Tegenwoordig leven we in de Westerse wereld van dag naar dag, week naar week en maand naar maand. Af en toe kijken we omhoog naar die lichtgevende bol aan de hemel, maar daar blijft het dan bij.

De maancyclus duurt ongeveer 29 a 30 dagen. In een maand tijd draait de maan volledig rond de aarde. 

Leven met de maan: in het ritme van de 4 maanfasen 

De maan heeft een vast ritme. In ongeveer 29 dagen draait ze om de aarde. En omdat de maan het licht van de zon reflecteert, wordt hierdoor elke keer een ander deel van de maan belicht. Dit zijn de verschillende maanfasen.

Grofweg zijn er vier hoofdfasen die elk een eigen invloed hebben: nieuwe maan, wassende maan, volle maan en afnemende maan.

Gratis stappenplan & planner

Met dit werkboek zet jij de eerste stappen naar jouw droomleven!

1. Nieuwe maan (opbouwen)

De nieuwe maan is het begin van de maancyclus. Op dit punt staat de maan precies tussen de aarde en de zon waardoor je géén maan ziet.

Deze periode duurt ongeveer 3-4 dagen. Het is een mooi moment om nieuwe plannen te maken, doelen en intenties te stellen, te brainstormen en nieuwe ideeën uit te werken.

Als je meer wilt leven met de maan, kun je tijdens nieuwe maan bijvoorbeeld een nieuwemaanritueel houden. Je neemt dan de tijd om je ideeën, dromen en doelen op te schrijven en ze zo het Universum in te sturen.

2. Wassende maan (groeien)

De wassende maan is de periode na nieuwe maan waarin de maan langzaamaan steeds zichtbaarder wordt. Een tijd van actie!

Tijdens deze periode neemt je energie steeds meer toe en kun je makkelijker dingen in je opnemen (ideeën, nieuwe vaardigheden, nieuwe projecten).

Je kunt het een beetje zie als de lente van de maancyclus. Een tijd waarin je energie tot bloei komt. Het is een mooie periode om nieuwe plannen uit te werken, belangrijke telefoontjes te plegen en concrete stappen te ondernemen.

3. Volle maan (bloeien)

Volle maan is het hoogtepunt van de maancyclus. De maan is nu geheel zichtbaar en geeft veel energie. En dat kun je voelen!

Het kan zowel een positieve als negatieve werking hebben. Zelf voel ik me tijdens volle maan bijvoorbeeld erg onrustig en slaap ik slecht. Maar je kunt juist ook heel veel energie, inspiratie en creativiteit voelen.

Deze periode kun je goed inzetten voor dingen waar je veel energie voor nodig hebt, bijvoorbeeld sociale afspraken. Het is de zomer van de maancyclus, een tijd van bloei. Heeft de volle maan niet zo’n fijne uitwerking op jou? Wees dan extra lief voor jezelf.

4. Afnemende maan (loslaten)

In de periode van afnemende maan is de maan steeds minder zichtbaar en neemt de energie weer langzaam af.

Het is de herfst van de maancyclus, een periode van loslaten, afsluiten en opruimen. Ruim je huis, hoofd en agenda op. Werk je mailbox bij. En breek met slechte gewoonten.

Plan het ritme van de maan in je agenda in

Wil je meer leven met de maan? Zelf plan ik de verschillende maanstanden in mijn agenda in. Zo weet ik precies wanneer het bijvoorbeeld volle maan is en ik waarschijnlijk onrustig slaap. 

Leven met de maan: doe ik het zelf?

Of ik zelf volledig leef met de maan? Nee, dat niet. Maar ik ben me er wel steeds bewuster van.

Zo zet ik standaard elke maand de maanfasen in mijn agenda, zodat ik weet wanneer ik de meeste energie heb (wassende maan) en wanneer ik waarschijnlijk slecht slaap en extra goed voor mezelf moet zorgen (volle maan).

Ik heb het fijne gevoel dat dit ritme me in balans houdt.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je dingen uit gaat stellen omdat het ‘niet de juiste maanfase is’. Maar meebewegen met de energie van de maan kan je nét het extra beetje energie geven dat je soms nodig hebt.

Fijne leestips:

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!