Wil je beter leren omgaan met geld? Dit gaat je helpen

Hoewel er weleens wordt gezegd dat ‘geld niet gelukkig maakt’, kan financiële stabiliteit je ontzettend veel rust geven. Verstandig leren omgaan met geld vormt de basis. Dit is hoe ik het doe.

Wat is jouw financiële doel?

Begin bij het begin. Als je beter wilt leren omgaan met geld, moet je eerst voor jezelf duidelijk hebben wat ‘goed omgaan met geld’ dan precies betekent.

Dit zal voor iedereen anders zijn. We hebben allemaal eigen verlangens en doelen en jij wordt waarschijnlijk van andere dingen gelukkig dan je buurman.

Maar je leert pas omgaan met geld als je hier bewust over nadenkt. Wat betekent dit voor jou? Hoe wil je omgaan met je geld?

Betekent dit dat je eindelijk van je schulden af bent? Dat je jaarlijks geld kunt sparen voor een fijne vakantie? Of dat je jouw hypotheek kunt aflossen?

Lees ook: Altijd geld tekort? Dat heeft niets te maken met te weinig verdienen


Mijn doel? Financieel onafhankelijk zijn

Voor mij persoonlijk is dit dat ik financieel onafhankelijk ben. Dit komt in de praktijk neer op het hebben van een passieve inkomstenstroom van € 10.000 per maand en een hypotheekvrij huis.

Dit zijn pittige doelen. En om dat te realiseren moet ik 2 dingen doen:

  1. Zoveel mogelijk geld verdienen.
  2. Zo min mogelijk uitgeven.

Op deze manier houd ik geld over om te investeren, zodat ik op een gegeven moment kan leven van het rendement van deze investeringen (wat dan passief inkomen is) en hierdoor dus financieel onafhankelijk ben.

Natuurlijk is dit wat makkelijker gezegd dan gedaan. Toch helpt het me enorm om deze visie helder te houden. Doordat ik duidelijk voor ogen heb waar ik op financieel vlak naartoe wil, kan ik heel bewuste keuzes maken.


Verstandig leren omgaan met geld

Zo hebben wij er bewust voor gekozen om een huis te kopen in een gebied waar de prijzen (in 2018) nog relatief laag waren, zodat we nu geen hoge hypotheek hebben.

Ook kies ik er bijvoorbeeld voor om geen dure leaseauto te rijden of regelmatig de nieuwste merkschoenen te kopen.

Maar dit betekent niet dat ik niet geniet van het leven. Ik streef ernaar om financieel vrij te worden, maar ik besef ook dat de toekomst geen garantie is.

Ik wil dus ook zeker niet 15 of 20 jaar op een houtje bijten, zodat ik pas daarna kan leven. Wie weet haal ik dat niet eens.

Daarom ga ik ook gewoon lekker op vakantie, koop ik weleens iets wat ik heel graag wil hebben en geniet ik vooral van ‘gebeurtenissen’ (meestal met Liz), zoals een dagje sauna of even lekker uit eten.

leren omgaan met geld


Overzicht in je financiën

Maar door vooral geen onnodige uitgaven te doen, houd ik geld over om te investeren (en zo te werken aan mijn financiële doel). Ik probeer maandelijks 20% van mijn inkomen te investeren. Dit is een behoorlijk bedrag, maar wél mogelijk omdat ik altijd mijn (financiële) doel voor ogen houd.

Als je wilt leren omgaan met geld, is het belangrijk om inzicht te krijgen in je financiën. Weet precies hoeveel erin komt en hoeveel er weer uit gaat.

Hoeveel geld geef je maandelijks uit aan vaste lasten? Boodschappen? Abonnementen? Kleding?


Werk met spaarpotjes

Werken met spaarpotjes kan je hierbij helpen. Op bijna elke bankrekening kun je tegenwoordig verschillende spaarrekeningen of aparte potjes aanmaken. Door je salaris maandelijks te verdelen over deze potjes, weet je precies wat je waar aan uitgeeft.

Op deze manier weet je ook hoeveel geld je overhoudt om te sparen en/of investeren. Door standaard aan het begin van de maand 20% van mijn salaris in het spaarpotje ‘investeren’ te zetten, reserveer ik dit geld automatisch en voelt het raar als ik dit toch ga uitgeven aan dingen die ik niet echt nodig heb.

Lees hier meer over in: Hoeveel spaarpotjes heb jij? – meer inzicht in je financiën

Leren omgaan met geld

Kortom, leren omgaan met geld heeft vooral te maken met jouw persoonlijke doelen. Stel jezelf de vraag: wat betekent goed omgaan met geld voor mij? Hoe ziet dat eruit?

Bepaal je doel, maak een uitgavenplan en vooral: houd je daaraan!

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!