Keuzes maken, het blijft een dingetje. Maar hoe komt het toch dat we dit zo ingewikkeld vinden?
Je verliest altijd een optie
Met keuzes maken is één ding onlosmakelijk verbonden: je verliest altijd een optie. Als je optie A kiest, dan verlies je optie B. En andersom net zo.
We willen niets verliezen, dus zijn we geneigd het maken van keuzes uit te stellen. Maar in dat geval kiezen anderen of het leven (de omstandigheden) voor je, en dat is vaak niet de keuze die jouw het gelukkigst maakt. In sommige gevallen raak je zelfs beide opties kwijt.
Stel je maar eens voor, je rijdt op de snelweg en komt plotseling bij een splitsing. Dan móet je wel een keuze maken. En nog op tijd ook, want in het extreme geval knal je gewoon kneiterhard tegen de vangrail op.
Hoe langer je wacht met kiezen, hoe meer stress
Hoe langer je het maken van een keuze uitstelt, hoe meer onnodige stress er ontstaat. Zoiets kan gaan ‘knagen’.
En dan gebeurt het vaak dat je de keuze maakt die op dat moment het eenvoudigst is, omdat wisselen van baan bijvoorbeeld zo op het laatste moment niet meer mogelijk is.
Dit vind je vast ook interessant: 4 tips voor meer mentale vrijheid
Heel leuk allemaal, maar ik kan nog steeds niet kiezen
Vind je keuzes maken moeilijk? Dan helpt het om jouw persoonlijke waarden op een rij te zetten.
Als je ervoor zorgt dat je jouw persoonlijke waarden duidelijk hebt en regelmatig helder maakt voor jezelf, wordt het maken van keuzes namelijk een stuk makkelijker.
Mijn eigen eerste 3 persoonlijke waarden zijn:
- vrijheid
- gezondheid/vitaliteit
- liefde/compassie
Als er dan een ‘moeilijke’ keuze op je pad komt, pak je een A4’tje en weeg je de consequenties van de keuzes af ten opzichte van jouw persoonlijke waarden.
Weeg de keuzes die je moet maken af ten opzichte van jouw persoonlijke waarden.
Is jouw persoonlijke waarde vrijheid? En moet je de keuze maken of je wél of niet naar die familiebijeenkomst gaat, terwijl je daar eigenlijk helemaal geen behoefte aan hebt?
Als je onder aan de streep kijkt welke optie het beste uitkomt in lijn met jouw persoonlijke waarden, weet je vaak al welke keuze je moet maken.
Hierdoor wordt alles direct een stuk helderder.