Doe jij jezelf tekort? Gun jezelf de wereld (en meer)

Ben jij snel geneigd om jezelf tekort te doen?

Mindfulness in de moestuin

Ik was deze week aan het schoffelen in de moestuin. Dat was behoorlijk nodig voordat de herfst écht zou beginnen (en mijn moestuin in een grote modderpoel zou veranderen).

En ik kan je in ieder geval vertellen: als je een meditatief momentje zoekt, ga schoffelen. Zonder oortjes in of andere afleiding. Dan ga je vanzelf nadenken en fantaseren.

Hoe ziet mijn ideale dag eruit?

Ik stelde me mijn toekomst voor. Ik vind het altijd heerlijk om daarover te fantaseren en visualiseren. Deze visie is elk jaar weer wat anders, maar in grote lijnen heb ik een fijn beeld in gedachten van waar ik naartoe wil.

Eens in de zoveel tijd probeer ik dat beeld weer duidelijk voor ogen te krijgen, zodat ik weet waarvoor ik alles doe (zo werkt dat bij mij, alles wat ik doe moet een doel hebben).

Dus ik stelde mezelf voor wat mijn ideale dagindeling zou zijn. Hoe wil ik mijn leven in het ideale geval inrichten? Wil ik gewoon 8 uur per dag werken, vind ik dat oké? Of misschien 3 dagen in de week?

Ik kon het niet écht voelen

Toen bedacht ik dat het me heel fijn leek om in de ochtend een paar uur te werken aan projecten en ‘s middags vrij te zijn om te wandelen, lezen, sporten, creatief te zijn en in de moestuin te werken.

Dus om ‘s ochtends vooral te creëren en naar buiten te treden, en ‘s middags inspiratie op te doen en naar binnen te keren.

Maar hoe fijn het me ook leek, ik kon het niet écht voor me zien. Ik kon het niet écht voelen. Want ik hoorde ook een klein stemmetje in mijn hoofd dat zei: ‘Maar dat doe je toch niet? Dat mag toch niet? Dat is toch lui? Wat raar dat je dat wil.’

Huh, waar komt dit stemmetje ineens vandaan?

Ik ben al enkele jaren bezig met mindset en persoonlijke ontwikkeling en durf best groot te dromen (en heb op die manier al mooie doelen behaald).

En ik heb er ook niet veel moeite mee om genoeg rustmomenten en selfcaredagen voor mezelf in te plannen om in de juiste energie te blijven.

Maar ik wist niet dat ik toch nog een klein duiveltje op mijn schouder had. Want wat het stemmetje eigenlijk bedoelde, is dat ik het mezelf niet gun om op een andere manier te werken dan ‘9 tot 5’.

En als ik het mezelf niet gun, hoe gaat het me dan ooit lukken om bij die ideale dagindeling te komen?

Hard werken en niet zeuren

Om de oorsprong van het stemmetje te achterhalen moet ik even terug in de tijd.

Ik ben namelijk geboren en opgegroeid in het nuchtere West-Friesland waar de arbeidsmentaliteit behoorlijk hoog ligt. Goed leren, hard werken en niet zeuren.

Zo ben ik ook opgevoed. Mijn ouders hebben mij altijd vrij gelaten in mijn keuzes, maar stimuleerden me wel om goed mijn best te doen.

En dit is ook echt de manier waarop mijn vader leeft. Om 05.00 uur opstaan, om 17.00 uur thuiskomen, gewoon doorgaan en niet zeuren (ik heb hem letterlijk nooit horen klagen).

Tja, wie ben ik dan om te denken dat ik alleen ‘ochtendjes’ zou kunnen werken?

Verdien ik dit wel?

Hoe vaak denken we wel niet onbewust: ‘Verdien ik dit wel?’ Of voelen we ons schuldig voor iets wat we doen of willen?

Als je bijvoorbeeld veel geld verdient en jouw goede vriendin struggles heeft om rond te komen. Of als je een dagje vrij neemt, terwijl je ook had kunnen werken.

Maar hier gaat het mis. Het is zo zonde om jezelf op deze manier tekort te doen. Als je aanpassingen wil doen in je leven (als ík aanpassingen wil doen), als je ergens wil komen waar je nu niet bent, moet je het volledig voor je kunnen zien.

Je moet geloven dat je daar kunt komen. En je moet het jezelf gunnen. Vooral dat laatste is zo belangrijk besef ik maar weer.

Gun jezelf de wereld

Ik ben best trots op de arbeidsmentaliteit die ik van huis uit heb meegekregen. Maar het is wel belangrijk om te kijken naar wat werkt. En dat ‘9 tot 5’, werkt dat écht? (voor mij? voor jou?).

Dus wat ik jou en mezelf mee wil geven:

Gun jezelf de wereld. Het allerbeste. Alle overvloed, geluk, liefde en rijkdom die er is. Het is niet dat je daarmee anderen naar beneden haalt. Integendeel zelfs. Je kunt anderen juist inspireren door geluk, overvloed, liefde en intense tevredenheid uit te stralen.

Een mooie affirmatie die ik in ieder geval ga gebruiken de komende tijd:

Ik gun mezelf het beste, omdat ik alleen zo in mijn kracht kan staan en mijn gift de wereld in kan zetten. Ik ben magnetisch voor overvloed, geld, perfecte omstandigheden, mooie mensen en alles wat ik diep vanbinnen verlang.

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!