Zo maak je een helder overzicht van je investeringen en beleggingen

Als je meer financiële vrijheid wilt creëren is investeren cruciaal. Je kunt namelijk nog zo’n hoog salaris hebben, je zult altijd moeten blijven werken voor je geld.

Door te investeren kun je geld voor je aan het werk zetten in ruil voor rendement, zonder dat jij je hier actief voor hoeft in te spannen. En wat houd je dan over? Tijd. Het schaarste goed in deze wereld.

Sparen levert niets meer op

Vroeger was geld op je spaarrekening laten staan misschien een investering. Met een spaarrente van 3% ‘verdiende’ je toch zo’n € 300 per jaar als je € 10.000 op je rekening had staan. Maar met de huidige rentestand is dit niet meer interessant.

Er zijn vele manieren om te investeren. Zo kun je beleggen in aandelen, investeren in vastgoed of je begeven in de wereld van cryptocurrencies zoals Bitcoin.

Investeren brengt een zeker risico met zich mee. Koersen gaan niet altijd omhoog en het kan zijn dat je (tijdelijk) een deel van je geld verliest. Daarom is het belangrijk om alleen te investeren met geld dat je kunt missen én hier goed overzicht over te houden.

overzicht van je investeringen

Een gebalanceerd portfolio

Als je investeert wil je vaak een gebalanceerd portfolio aanhouden. Je kunt dit een beetje vergelijken met ‘wedden op 1 paard’.

Stel, je hebt € 1000 euro over waar je nu niets mee doet. Je hebt al wat geld op je spaarrekening staan en wilt deze € 1000 gebruiken om te investeren.

Dan kun je ervoor kiezen om die volledige € 1000 te stoppen in aandelen. Maar als de aandelenkoersen dan inzakken, is die € 1000 misschien veel minder waard geworden.

Heb je daarentegen € 500 in aandelen gestopt, € 250 in zilver en € 250 in bitcoin? Dan is die € 500 aan aandelen minder waard geworden, maar misschien is die € 250 in bitcoin juist gestegen/

Daarom is het fijn om – vooral als je met meer geld gaat investeren/beleggen – je geld zoveel mogelijk te spreiden. Daarmee spreid je namelijk ook het risico.

Wel is het dan extra belangrijk om dit overzichtelijk te houden.

Maak een dashboard van je investeringen

Stel, je gaat investeren en werkt ernaartoe om te investeren in onder andere:

  • Edelmetalen (goud / zilver / etc.)
  • Crypto
  • Aandelen
  • Vastgoed

Dan is het fijn om in grote lijnen inzichtelijk te houden hoeveel die investeringen waard zijn en welk rendement ze maken.

Ik maak dat altijd maandelijks inzichtelijk in mijn investeringen-dashboard. Klinkt fancy, maar is eigenlijk gewoon een simpele numbers file (of excel), waarin ik op de eerste dag van de maand alle informatie over mijn investeringen bijhoud.investeringen dashboard Automatisch maak ik daar dan een paar grafieken van, zodat ik precies weet:

  • Wat mijn totale vermogen is
  • Met hoeveel procent dat gedaald of gestegen is t.o.v. de maand ervoor
  • Welke categorieën/investeringen het goed doen en welke minder
  • Of mijn investeringen goed verdeeld zijn, zodat ik in de gaten kan houden of ik niet bijvoorbeeld voor 90% alleen maar vastgoed of crypto heb.

Dus, wil jij beginnen met investeren? Zorg dan dat je hier een goed overzicht van maakt, zodat je altijd inzichtelijk hebt wat jouw huidige vermogen is.

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!