Hoe kom je de coronacrisis door? | Rust, reinheid, regelmaat

Wie had ooit gedacht dat we nu in een coronacrisis zouden zitten? Dat vakanties niet doorgaan en we niet de vrijheid hebben om naartoe te gaan waar we willen? Dat op bezoek gaan bij opa en oma er voorlopig niet inzit en een rondje supermarkt een hele onderneming is? Ik in ieder geval niet.. Toch is het belangrijk om in deze periode zoveel mogelijk je ding te doen, zoals je dat normaal ook deed.

Rust, reinheid, regelmaat

Nu hoor ik je denken: ‘Gewoon mijn ding doen? Het is niet gewoon. Ik kan niet naar mijn werk, restaurants zijn dicht en zelfs een wandeling op het strand zit er niet in.’ 

En dat klopt helemaal. Het is gewoon even anders dan normaal. Maar je kunt wel proberen om in ieder geval in controle te blijven. Je niet laten meevoeren door de angst die van buitenaf gecreëerd wordt, maar de kracht, vrijheid en positiviteit in jezelf vinden. De oplossing: rust, reinheid, regelmaat (onze oma’s zullen er trots op zijn). 

Rust

Crisis of geen crisis, rust nemen is belangrijk. Een mens heeft voldoende slaap nodig om zijn weerstand hoog te houden én om overdag ook maar een beetje aanspreekbaar te zijn. Maak daarom van slapen je prioriteit. 

Ga op tijd naar bed, sta op tijd op (van te lang in bed blijven sukkelen word je alleen maar meer moe) en zorg voor een fijne slaapkwaliteit. Tuurlijk, je kent het wel. Het is dan ook vooral een kwestie van streng zijn voor jezelf en het vooral dóen. 

Maar vergeet ook je rust overdag niet. Vooral als je overdag werkt, met de kinderen bezig bent of druk bent met andere dingen vergeet je gemakkelijk dat je ook af en toe pauze nodig hebt. 

Ik herken dit zelf ook heel erg. ‘O, ik kan dit nog wel even afmaken.’ ‘Ik zit er net zo lekker in.’ Met als resultaat dat je uiteindelijk te lang zit ( = slecht voor, tja, alles) en stress niet kunt ontladen. 

Profiteer daarom van het feit dat je iets minder opdrachten hebt (als zzp’er), geen reistijd hebt (als werknemer) of helemaal geen werk meer hebt (als horecaondernemer). 

Neem de tijd om ’s ochtends op te staan en wakker te worden. Begin je dag met een fijne ochtendroutine en doe iets positiefs (schrijf bijvoorbeeld op waar je dankbaar voor bent), doe iets actiefs (lekker een rondje lopen of kwartiertje yoga) en doe iets rustigs (ga bijvoorbeeld even mediteren of drink je kopje thee in stilte). 

Maar zorg ook voor overdag meer rust. Neem vaker pauze tussendoor, ga regelmatig eventjes naar buiten of doe ’s middags een korte meditatie. 

Reinheid

Je wordt er momenteel mee doodgegooid. ‘Was je handen’, ‘loop 1,5 meter uit elkaar’,  ‘schud geen handen’, ‘nies in je elleboog’, ’en was nog maar een keer je handen’. Belangrijke puntjes die zeker onder reinheid vallen. 

Maar met reinheid bedoel ik ook afstand doen van toxische invloeden van buitenaf. 

Deze coronacrisis houdt de wereld in z’n greep. Het is niet moeilijk om je te laten meevoeren in angst. Zet de radio aan of open een willekeurige website en je ziet wel iets over het virus. Van speciale corona-updates op de radio tot hashtags als #blijfbinnen op Instagram en liefdadigheidsacties op de televisie. 

Het is de reden dat ik weinig televisie kijk (nieuws keek ik al niet), de radio uit laat en steeds meer blokkades voel om op Instagram te gaan. Hoe goed de speciale corona-acties ook zijn en hoe echt het aantal doden of besmettingen ook is, het voegt voor mij persoonlijk niets toe. 

Het houdt ons gemakkelijk in een bubbel van onzekerheid, boosheid, verdriet. Maar vooral angst. Heel veel angst. En ik heb altijd geleerd dat angst een slechte raadgever is. In die bubbel van angst blijven zitten zorgt er alleen maar voor dat er meer angst ontstaat. En daar wordt niemand beter van.

Probeer jezelf daarom bewust uit die bubbel te halen. Je wilt je niet angstig voelen, je wil t je levendig voelen, gezond, krachtig, vrij, positief, gelukkig en in controle. Probeer je dáár op te focussen. 

En probeer verder zo min mogelijk nieuws te kijken. Plan bijvoorbeeld in dat je één keer per dag de nieuwste updates rondom Corona bekijkt zodat je wel op de hoogte blijft, maar vermijd daarbuiten alle nieuwszenders. Echt, dit helpt. 

Regelmaat 

Regelmaat, ik pleit ervoor. Meer regelmaat en structuur in je leven betekent meer rust. En meer rust betekent meer vrijheid, creativiteit en geluk.

Juist nu bijna alle vorm van regelmaat uit ons leven verdwenen is (je werkt thuis in plaats van op kantoor, je kunt als freelancer niet meer elke maandag naar je favoriete koffietentje, je brengt de weekenden thuis door in plaats van met vrienden en je vakantie is van de baan) is het extra belangrijk om regelmaat te creëren. 

Mijn nummer 1 tip: gebruik een planner. Als je dat niet al deed, begin er dan nu mee. Probeer al je dagen in te plannen, vooral de doordeweekse dagen. Oók als je bijna geen werk hebt deze periode. 

Vermijd zoveel mogelijk het vrijheid-blijheid gevoel. Dat ‘lekker-vakantie-de-wereld-ligt-aan-mijn-voeten-wat-zal-ik-eens-gaan-doen-vandaag’-gevoel. Heerlijk hoor, voor een paar dagen. Maar na een tijdje word je daar (ik, tenminste) een beetje moedeloos van. 

Breng daarom zoveel mogelijk structuur aan in je dag. Sta op een vaste tijd op, bedenk een doel voor die dag, plan in wat je wilt gaan doen, plan je pauzes in en ga op een vaste tijd naar bed. 

Hoe ga je met de situatie om?

Je kunt de corona-situatie niet veranderen, maar wél hoe je ermee omgaat. Blijf niet hangen in negativiteit, maar ga voor dankbaarheid, vrijheid, rust, kracht en positiviteit. Je kan het! (#notetoself)

Bron afbeelding: @haleyephelps

Facebook
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Hi, ik ben Liz! Een schrijvende twintiger met een vriend, hond en volkstuin. Op About NOW neem ik je mee in een lichter en creatiever leven. Eentje waarin we (weer) kunnen genieten van klein geluk en pareltjes in het dagelijks leven. En waarin we kunnen lachen, spelen en ontdekken. Gewoon leven dus.

Gratis 7-daagse Digital Detox Challenge

challenge

Betrap jij jezelf er regelmatig op dat je elk verveel-moment opvult met gedachteloos scrollen door Instagram of Tiktok? Dan daag ik je uit voor een Digital Detox Challenge! Een week lang krijg je elke dag een offline-uitdaging waarmee je jouw schermtijd gaat verminderen 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!