Langer licht, nieuwe plannen en meer energie: welkom lente!

Dit artikel over het ritme van de lente is ook te beluisteren als podcast:

De lente begint

Wanneer je eindelijk je kopje koffie buiten kunt opdrinken, lekker in het zonnetje, dat is voor mij het teken dat de lente begint. Heerlijk vind ik dat! Ik hou van de lente, en eigenlijk van alle seizoenen. En vooral van de overgangen tussen de seizoenen. 

Zo rond half februari merk je dat de natuur aan het wakker worden is. Er zijn steeds minder grauwe dagen, de zon laat zich vaker zien, de temperatuur buiten kan al wat milder zijn, je ziet de eerste sneeuwklokjes boven komen.. 

Astronomische seizoenen

En eigenlijk heeft elk seizoen twee startmomenten. Dit heeft te maken met de kalender waar je naar kijkt. De eerste is de astronomische kalender. Als we denken aan de lente, dan hebben we vaak eind maart in ons hoofd, zo rond 20/21 maart. Dat is het moment waarop de astronomische lente begint.

Op 20 of 21 maart staat de zon precies tegenover de aarde. Hierdoor zijn de dag en de nacht precies even lang. Dit noem je ook wel de lente-equinox. Dit gebeurt twee keer per jaar, namelijk ook in de herfst. Dan is het de herfst-equinox. Met als verschil dat in de herfst de nacht steeds langer wordt en in de lente de dag steeds langer. 

Meteorologische seizoenen

De andere kalender om naar de seizoenen te kijken is de meteorologische kalender. Hierbij wordt het jaar in vier seizoenen van precies drie maanden ingedeeld, gebaseerd op de seizoensgebonden verandering van de gemiddelde maandtemperatuur.

De warmste maanden zijn dan samengevoegd tot de zomer (juni, juli, augustus) en de koudste maanden tot de winter (december, januari, februari). Dus volgens de meteorologische seizoenen begint de lente al op 1 maart. 

Een nieuw begin

De lente staat voor een nieuw begin en is echt een tijd van binnen naar buiten gaan. Letterlijk en figuurlijk. 

In de natuur bloeit alles op. De dagen beginnen langer te worden, de temperaturen stijgen en de eerste bloemen en planten laten hun kopjes zien. Vogels gaan broeden, dieren komen uit hun winterslaap. 

En ook wij mensen gaan steeds meer naar buiten. Buiten sporten, wandelen, eten, terrasjes pakken. Als de zon schijnt, zijn er ineens heel veel meer mensen op straat. 

Je krijgt letterlijk meer energie. Als je het ritme van de natuur wat meer omarmt of, zoals ik, meer in dat ritme wilt leven, is de lente ook een hele mooie kans om nieuwe plannen te maken en de energie te gebruiken om naar buiten te leren.

Dit is het ideale seizoen om al die mooie plannen en ideeën waar je in de winter op hebt zitten broeden eens goed te onderzoeken en om te kijken hoe je daar actie op kunt ondernemen. 

Wat kun je concreet doen om wat meer in het ritme van de lente te leven?

Lees ook: Herfst: 5 manieren om optimaal te genieten van dit seizoen

1. Krijg inzicht in je doelen en ideeën en maak ze concreet 

Misschien heb je heel veel nieuwe ideeën, bijvoorbeeld over waar je naartoe wilt binnen je werk. Probeer de lente dan te gebruiken om deze concreet te maken. Om je ideeën te onderzoeken en ze uit te werken.

Loop nog niet te hard van stapel. Neem echt de tijd om uit te werken welke zaden je in de grond wilt stoppen. Zodat je ze langzaamaan steeds meer water kunt geven en ze uiteindelijk uit kunnen groeien tot prachtige bloemen en planten.

2. Houd een lenteschoonmaak

De energie in je huis is ontzettend bepalend voor hoe je je voelt. Je hebt vast weleens een kamer opgeruimd en gedacht: ‘ja, dit is een fijne energie zo’. Of je stapte een woning binnen en voelde dat het meteen goed zat.

Door een grote lenteschoonmaak maak je je huis letterlijk schoon en weer lekker fris, maar kun je deze ook energetisch schoonmaken. Je biedt ruimte voor nieuwe groei.

Van dit schoonmaken mag je best een momentje maken. Zet lekker een podcast of luisterboek op en ga er helemaal voor. Het is ook fijn om je focus tijdens het schoonmaken te houden op die nieuwe groei. Wat wil je niet meer en wat juist wel? 

Ook interessant: Leven in het ritme van de seizoenen – lente, zomer, herfst, winter

3. Ga nog meer naar buiten

De lente is bij uitstek het moment om de energie te laten stromen. Zorg dat je letterlijk in beweging komt, dan wordt het ook makkelijker om je nieuwe plannen en ideeën in gang te brengen.

Dus ga lekker wandelen in het bos of op het strand in het weekend, ga in je lunchpauze naar buiten, ga ’s ochtends nog even wandelen of ga buiten hardlopen. Net wat je fijn vindt om te doen.

En probeer dan niet zomaar buiten te zijn. Als je een lentewandeling maakt, wees je dan bewust van de lente. Voel de verandering van energie, zie hoe de natuur verandert, misschien wil je wel je schoenen uitdoen en een stukje op blote voeten lopen. 

4. Laat een frisse wind waaien 

De winter kan soms best voor wat eenvoud zorgen, wat echt heerlijk kan zijn. We zijn veel binnen en hebben de tijd om in onszelf te keren. En dat is goed, maar kan ook weleens voor wat sleur zorgen.

De lente is een mooi moment om een frisse wind te laten waaien en jezelf ook uit te dagen. Geef je creativiteit bijvoorbeeld een boost door een leuke workshop te volgen. Of bezoek een stad waar je nog nooit bent geweest. Ga nieuwe recepten ontdekken in de keuken. Kijk hoe je jezelf kunt uitdagen. 

5. Zaai of plant iets

Als je wat meer wilt leven in het ritme van de natuur, in het ritme van de lente, is het fantastisch om ook daadwerkelijk met de natuur bezig te zijn. De lente is de tijd om te zaaien. Je kunt jouw ideeën gaan zaaien, maar je kunt ook letterlijk iets in de grond gaan stoppen om te zien hoe het groeit.

Begin een klein moestuintje, kruidentuintje, misschien wel een theetuin of misschien wil je gewoon een tomatenplant of mooie bloem laten groeien. Het is zo makkelijk om in simpele stappen met de natuur bezig te zijn, vaak veel makkelijker dan je denkt.

Als je bijvoorbeeld graag rucola eet, of bieslook, koop dat dan een keer niet in de supermarkt, maar koop eens een zakje zaden bij het tuincentrum en probeer zelf je plantje te laten groeien. Het kan enorm veel voldoening geven om iets zo te zien groeien. 

Leven in het ritme van de lente

Dat waren de tips die ik voor je op een rijtje hebt gezet. Zie de lente als een nieuw begin en sta stil bij wat je wilt gaan zaaien.

  • Maak je doelen concreet.
  • Houd een lenteschoonmaak om niet alleen een opgeruimd huis te hebben, maar ook rust in je hoofd te krijgen.
  • Ga lekker veel naar buiten om de energie te laten stromen.
  • En probeer ook daadwerkelijk met de natuur bezig te zijn door letterlijk iets te zaaien of planten.

Maar vooral: geniet lekker van het zonnetje, heel belangrijk!

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!