Het belang van slaap (en waarom je daar níet op moet bezuinigen)

De afgelopen week merkte ik het behoorlijk. Ik was sneller geïrriteerd, was minder scherp overdag en kon ‘s ochtends steeds moeilijker opstaan.

En ik vroeg me serieus af hoe dat kwam. Ik kon er natuurlijk van alles achter zoeken. Vond ik mijn werk niet meer leuk? Had ik stress? At is misschien te slecht?

Tot is besefte dat het kwam doordat ik (structureel) te weinig sliep. Niet omdat ik elke nacht om 3 uur pas naar bed ging, maar omdat ik elke nacht nét een paar uurtjes te kort sliep.

het belang van slaap

Why we sleep

Een paar maanden geleden heb ik het boek ‘Why we sleep’ van Matthew Walker gelezen (dikke aanrader!). En hoewel ik het boek mind-blowing vond, betrapte ik mezelf er toch op dat ik niet meer zo veel sliep als voorheen.

Structureel te weinig slaap

Augustus en september stonden in het teken van veel buiten de deur doen (daar is het natuurlijk ook zomer voor). Ook ‘s avonds was ik daarom best vaak weg. Even suppen met Liz. Een hapje eten met vrienden. Een rondje over het strand. Met als resultaat dat ik vrijwel elke dag na 00:00 naar bed ging en dat een soort gewoonte begon te worden. Het was bijna een uitzondering geworden om nog voor 00:00 het licht uit te doen.

Verminderde slaapkwaliteit

Als beta-type vind het interessant om álles te meten, dus ik track al standaard mijn slaapcyclus met mijn Apple Watch. Terugkijken in de app Sleep Cycle zag ik inderdaad dat de kwaliteit van mijn slaap belabberd was. Het aantal uren van slaap lag structureel rond de 6-7 uur. Nu kunnen sommigen daar prima tegen, maar ikzelf heb echt minimaal 8 uur slaap nodig om goed te blijven presteren (en überhaupt functioneren).

Dat moest anders, besloot ik. Daarom heb ik gelijk besloten om eerder te gaan slapen. Nadat ik drie dagen tussen 22-23 ging slapen merkte ik gelijk een wereld van verschil. Ik stond fitter op, werd weer wakker voor mijn wekker en was veel minder prikkelbaar gedurende de dag.

Bekijk ook zeker deze Ted-talk van Matthew Walker.

Onderschat het belang van slaap niet

Kortom, slaap is een wondermiddel. Onderschat het belang van slaap niet! Als je het boek ‘Why we sleep’ leest word je bijna bang van de problemen die te weinig slapen veroorzaakt .

Wat ik hier zelf van leerde:

1. Slaap is essentieel

Slaap is essentieel en erop ‘bezuinigen’ is ontzettend dom. Voor alle redenen verwijs ik je door naar het boek ‘Why we sleep’.

Een pakkende sectie uit het boek:

“Voor de mensen die roepen ‘slapen doe ik wel als ik dood ben’ is de auteur vrij duidelijk: dat is kansloos. Hoe minder je slaapt, hoe eerder je dood bent.”

2. Soms is het probleem niet zo ingewikkeld

Als je je niet zo top voelt, is het probleem niet altijd ingewikkeld. Je hoeft niet altijd 4 lagen van jezelf af te pellen om te zoeken naar de oorzaak. Je hoeft niet altijd op zoek te gaan naar onderliggende trauma’s, of je het nog wel leuk vindt wat je doet of andere oorzaken. Soms kan het iets simpels zijn als te weinig slaap.

Slaap een paar nachten goed en je ziet het leven weer in een heel ander daglicht.

Meer lezen?

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!