Herfst: 5 manieren om optimaal te genieten van dit seizoen

Bij het vallen van de eerste blaadjes wordt het realiteit: de zomer komt nu toch echt aan zijn einde. Vraag jij je ook af hoe je de herfst gaat overleven?

Einde van de zomer, een nieuw begin

Het is begrijpelijk dat je liever nog even standje zomer wilt aanzetten. De zomer is een tijd van veel energie, beweging, buiten zijn, barbecues en lange zomeravonden met vrienden.

Het einde van de zomer betekent het begin van een nieuwe periode. Het wordt kouder en donkerder buiten. En wat is het wennen als je weer voor het eerst een jas aan moet naar buiten. Of ‘s ochtend in het donker wakker wordt.

Beweeg mee met de natuur

Maar bedenk je dan dat je onderdeel bent van de natuur en juist met de natuurlijke overgangen van de seizoenen mee kunt bewegen.

In de natuur zie je dat deze is aangekomen op een punt van oogsten en loslaten. Wild fruit begint te rijpen, dieren maken zich op voor hun winterslaap, bomen laten hun bladeren los en plantjes sterven langzaam af. De natuur trekt zich terug.

Ook voor ons is het een mooie tijd om wat meer naar binnen te keren. De herfst brengt een comfortabele, kalme en warme energie. Het is een mooie tijd om te oogsten wat je in de maanden ervoor gezaaid hebt.

Alles komt wat meer tot rust en we trekken (letterlijk en figuurlijk) meer naar binnen. In ons huis, maar ook in onszelf. De herfst is daarom een tijd om je ziel te voeden. Er ontstaat weer tijd en ruimte om te mediteren, lezen, leren en creatief te zijn.

Gratis stappenplan & planner

Met dit werkboek zet jij de eerste stappen naar jouw droomleven!

De herfst: loslaten en naar binnen keren

De natuur volgt haar natuurlijke ritme. Ook wij mensen zijn onderdeel van de natuur. Beweeg dus mee met dit heerlijke seizoen. Het kost je meer moeite om ertegenin te gaan!

1. Opruimen

De herfst is de perfecte tijd om op te ruimen, zowel in je huis als in de rest van je leven. Houd een grote najaarsschoonmaak en maak je huis winterklaar.

Gooi zoveel mogelijk ballast overboord en stel orde op zaken. Zijn er zaken in je leven die je liever wilt loslaten of waar je geen tijd meer aan wilt besteden? Denk bijvoorbeeld aan slechte gewoonten.

2. Warmte

Het wordt steeds kouder buiten. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Doe lekkere warme sokken aan in huis, haal je dikke truien uit de kast en warm je na een lange boswandeling snel weer op.

Zorg ook voor wat extra warmte in de vorm van eten en drinken. Tijdens de herfst maken de salades en smoothies plaats voor voedzame gerechten en warme drankjes. Experimenteer in de keuken en test nieuwe gerechten en drankjes uit.

3. Gezelligheid

De herfst is een gemakkelijke periode om in een dipje te raken. Haal daarom de warmte en gezelligheid in huis. De Denen noemen het Hygge: en gevoel van behaaglijkheid creëren om de koude en donkere dagen door te komen.

Kaarsen, wollen sokken, warme dekens, natuurelementen in huis, knusse hoekjes, warme kruidenthee, ouderwetse spelletjesavonden met vrienden, langzame zondagen, lange wandelingen, nieuwe boeken, fijne muziek op de achtergrond. You get the point, right?

4. Rust

Ook als je wel in staat bent om de herfst te negeren en gewoon door te gaan als altijd; je kunt je lichaam niet voor de gek houden. Je lichaam schakelt langzaam over van het zomerritme op het winterritme.

Je zult dus minder energie hebben in de herfst en winter. Kon je in de zomer met gemak om 11 uur naar bed, begin je nu om 9 uur al te gapen. Je zult wat meer behoefte voelen om je terug te trekken en het rustiger aan te doen.

Het is normaal als je tijdens dit seizoen niet net zo energiek bent als in de zomer. Push jezelf daarom niet te veel, dan kom je deze tijd veel gemakkelijker door.

5. Natuur

In de zomer leef je praktisch buiten. Als je niet zelf op het strand te vinden bent, staan de achterdeuren wel elke dag open.

Probeer ook in de herfst zoveel mogelijk naar buiten te gaan, het liefst elke dag. Zo word je niet te veel een molletje in een holletje en pik je nog de nodige vitamine D op.

En de geur van natte aarde, bossen in herfstkleuren, mistige weilanden. Eerlijk is eerlijk, de herfst is prachtig!

De herfst? Die ga jij wel overleven. Geniet van dit seizoen!

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!