De 3 grootste misvattingen over het hebben van een ‘growth mindset’

Wat betekent het hebben van een growth mindset echt?

“Ik kan dat niet hoor”

Ik betrapte mezelf er laatst nog op. Mike en ik moesten een zware (en erg onhandig vast te houden) doos de trap op tillen.

Ons gesprek ging ongeveer zo:

Mike: “Kom, trek jij hem omhoog, dan duw ik van onderen”
Liz: “O, wat is dit zwaar”
Liz: “Dat lukt niet hoor mop”
Liz: “Mop, mop, mijn voet! Au, mop!”
Mike: “Kom op schat, mindset. Je kan het wel”
Liz: “Oef, zo zwaar. Zo zwaar. Het lukt niet hoor”

Je raad het vast, uiteindelijk kwam die doos gewoon boven.

Tijdens het tillen was ik mezelf van alles aan het aanpraten. Ik ben niet sterk genoeg. Ik kan dit niet. Het lukt mij niet.

Allemaal voorbeelden van een fixed mindset.

Natuurlijk is dit een klein voorbeeld, maar het is verbazend om te zien hoe vaak we onszelf dagelijks (al dan niet onbewust) allerlei dingen wijsmaken.

Dingen die vaak niet kloppen.


Fixed mindset

Met zo’n fixed mindset of vaste mindset word je namelijk niet geboren. Je wordt perfect geboren, zonder belemmeringen. Er is geen baby die onzeker geboren wordt.

Zo’n mindset ontstaat op latere leeftijd.

We herinneren ons allemaal wel dat moment tijdens de gymles waarop een paar kinderen uit de klas werden aangewezen om groepjes te vormen.

En er waren altijd kinderen die als laatste werden gekozen.

Wat doet dat met zo’n kind? Het kan dan denken: ze kiezen mij als laatste omdat ik slecht ben in gym en vervolgens de rest van zijn leven in de veronderstelling zijn dat sport niets voor hem is. Terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Mensen met een fixed mindset denken dat dingen zijn vastgelegd. Zij geloven dat je geboren wordt met een pakketje aan talent, vaardigheden en eigenschappen en deze niet kunt ontwikkelen. Het is nu eenmaal zo.


Een fixed mindset belemmert

Zo’n fixed mindset kan je behoorlijk belemmeren. Je ziet bijvoorbeeld sneller beren op de weg of durft minder snel nieuwe uitdagingen aan te gaan.

De jongen uit het voorbeeld hierboven wordt ouder en gaat op een dag mountainbiken tijdens een personeelsuitje. Zijn aanname dat hij slecht is in sport maakt hem onzeker. Het lijkt wel of iedereen naar hem kijkt en hij zit extra gespannen op de fiets, bang om te vallen. Maar omdat hij zo gespannen zit kan hij de hobbels minder goed opvangen en gaat hij onderuit.

Zie je wel, denkt hij dan. Sporten is niets voor mij. 

Maar het gaat er niet om dat hij niet kan sporten. Het gaat erom dat hij dénkt dat hij niet kan sporten. Deze negatieve opvatting over zichzelf wordt op deze manier alleen maar bevestigd.

growth mindset

Heb je deze artikelen al gelezen?

Growth mindset

Het jongetje dat tijdens die gymles vroeger werd aangewezen om een groepje te vormen, voelde zich misschien wel de koning ter rijk. De juf wees hem aan, dus hoe moest vast en zeker goed zijn in sport.

Hij ging anders de sportles in, kreeg veel plezier in sporten en werd hier elke keer in bevestigd. Hij gelooft dat hij goed is in sport en dat hij zichzelf hierin kan ontwikkelen.

Als je een growth mindset of groeimindset hebt, dan denk je dat je jouw talenten kunt ontwikkelen. Je gelooft niet dat dit vast staat, maar je weet dat je jezelf kunt ontwikkelen door hard werken, doorzettingsvermogen en de juiste strategieën.

Hoewel een growth mindset inmiddels bijna een buzzwoord is geworden, bestaan er toch nog wat misvattingen over:

1. Met een growth mindset word je geboren

Dit is heel erg fixed gedacht. Je wordt niet geboren met een groeimindset. Eigenlijk heeft iedereen een growth mindset en fixed mindset in zich. We denken allemaal weleens ‘beperkt’. Gedurende je leven kan wel de ene mindset sterker worden.

2. Mensen met een growth mindset zijn altijd positief

Dit is niet waar. Mensen met een groeimindset kunnen ook negatieve gedachten hebben en mensen met een fixed mindset kunnen ook positief zijn. Wel is het zo dat je door een growth mindset vaak positiever in het leven gaat dan. Dus als je dan een blunder maakt kun je je nog steeds niet fijn voelen, maar je kan er vaak beter mee omgaan.

3. Met een growth mindset moet je jezelf altijd verbeteren

Met een groeimindset heb je echt niet altijd het gevoel dat je jezelf moet verbeteren. Ook met deze mindset is het ook gewoon af en toe goed genoeg. Maar als je je wél ergens in wilt verbeteren (je wilt bijvoorbeeld beter gitaar spelen) dan helpt deze mindset daar wel bij.

Je kunt jezelf altijd ontwikkelen

We hebben allemaal triggers waardoor we in een fixed mindset kunnen schieten, bijvoorbeeld als we kritiek krijgen van anderen of plotseling in onbekende situaties terechtkomen. Hierdoor kunnen we ineens onzeker of defensief worden.

Het is belangrijk om deze triggers te gaan herkennen. Wat zijn de momenten waarop je in zo’n fixed mindset kunt schieten? Als je dit weet, kun je situaties gaan herkennen en hier van tevoren op inspelen.

Na verloop van tijd kun je met deze triggers gaan samenwerken. Je kunt het bijvoorbeeld een naam geven en het overhalen om samen met jou aan de slag te gaan. Dit klinkt misschien een beetje kneuterig, maar kan echt werken.

Zelf heb ik bijvoorbeeld een kleine innerlijke criticus die af en toe op mijn linkerschouder gaat zitten als ik een ruimte binnen kom waar veel mensen zijn. Zij fluistert dan in mijn oor dat ‘niemand mij opmerkt’ en ‘ik hier helemaal niet hoor te zijn’.

In gedachten pluk ik haar dan van mijn schouder af en geef ik haar een dagje vrij. Zonder die criticus is het veel makkelijker om die ruimte binnen te stappen.

Leestips:

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!