Goede voornemens voor het nieuwe jaar stellen én behalen – zo doe je dat!

Een nieuw jaar is begonnen. Dat kan maar één ding betekenen: het is weer tijd voor goede voornemens! 🍾

In dit artikel geef ik je 3 tips om ervoor te zorgen dat je volgend jaar niet dezelfde goede voornemens hoeft te stellen 😉

1. Wees realistisch en geduldig

Stel dat afvallen een goed voornemen is en je weegt nu 95 kilo, dan is het verstandig om vooral een haalbaar doel te stellen.

Ik weet dat sommigen heel snel kunnen afvallen, maar vaak zit het er daarna net zo snel weer aan. Dat komt vaak omdat het afvallen wordt gerealiseerd door tijdelijk gedrag, voornamelijk gedreven door doorzettingsvermogen.

Dit is alleen niet onuitputtelijk. Als het afvallen dus geen nieuw patroon wordt, val je vroeg of laat terug in je oude patroon en het daarbij horende gewicht.

Probeer daarom in kleine stapjes aan je goede voornemens te werken en consistent te blijven. Het is beter om aan het eind van het jaar pas je doel behaald te hebben (en ondertussen gewend te zijn aan een gezondere leefstijl) dan in één kwartaal een afvalrecord te zetten om er vervolgens in december weer net zo voor te staan als nu.

Lees ook: Zo kun je een planning maken die écht overzicht geeft

goede voornemens

2. Stel niet te veel goede voornemens

Je hebt niet de tijd, doorzettingsvermogen of energie om op veel fronten tegelijk te ‘vechten’. Dus afvallen, schaakkampioen worden en leren daytraden in één maand is niet realistisch.

Je kunt niet alles doen in het nieuwe jaar, dus je moet keuzes maken waar je je op gaat focussen.

Kies welke van je goede voornemens je het belangrijkste vind en zorg dat je dat beheerst en behaalt. Daarna kun je altijd met je tweede of derde doel aan de slag.

Lees ook: Meer doen in minder tijd? Zo werk je productiever!

3. Geef jezelf beloningen

Help jezelf een beetje en schrijf van te voren op welke beloning je jezelf gunt als je jouw goede voornemens behaalt. Of beter nog: wanneer je merkt dat het nieuwe gedrag een standaardpatroon is geworden.

Dat maakt nieuw doelen stellen nét iets leuker. Koop je iets moois voor jezelf? Ga je op mini-vakantie? Eet je een lekker stukje taart? Met andere woorden: waar word je echt blij van?

Zelf mag ik mezelf een groot cadeau doen als ik een van mijn goede voornemens heb behaald, zoals een Chi Vitalizer of een of ander technisch snufje 🙂 Wat zou jij jezelf geven als je jouw doel hebt behaald?

 

 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!