Plannen vs. go with the flow: hoe vind je de juiste balans?

Het is weer even geleden dat ik een laatste blog aanleverde voor About Now.

Dit komt vooral omdat ik weer even een volle laag frisse energie had om aan mijn andere bedrijf Meditation Moments te bouwen.

En ik heb me de laatste weken gerealiseerd dat doelen stellen en ergens naartoe werken van groot belang zijn om in beweging te komen en focus te houden.

Stroming

Voorheen zag ik de wereld nog weleens aan voor een ‘fixed’ speelbord waarin ik zelf volledig bepaal welke richting ik op wil gaan.

Maar nu realiseer ik me veel beter dat je natuurlijk ook te maken hebt met wind tegen, wind mee, of een lichte stroming, zoals in de zee (en dat rijmt 😉).

Het heeft niet veel zin om tegen de stroming in de zwemmen, ook al lijkt het op de kortere termijn de snelste route naar je doelen. 

De laatste tijd heb ik hier tijdens mijn rondjes wandelen met Donna best veel over nagedacht.

Bordspelletjes

Als ik het vergelijk met de strategiebordspellen die ik graag speel (Catan / Risk / Inis / Monopoly), dan valt het mij op dat ik in die spellen een totaal andere strategie hanteer dan in het ‘echte’ leven (wat eigenlijk ook een soort bordspel is, maar dan een stukje complexer).

Tijdens deze spelletjes werk ik nooit met een vooraf bepaald en ‘fixed’ doel. Op basis van de kaarten die ik krijgt en het verloop van het spel bepaal ik de route met de meeste kans op succes.

Uit de flow

Liz en ik zijn wel vaak bezig met doelen stellen. We bedenken bijvoorbeeld: als we nou 1 dag in de week echt vrij maken voor About Now en dit en dat doen, dan komen we waar we willen zijn..

En an sich klopt die beredenering. Maar je laat op zo’n moment buiten de berekening dat je wellicht (zoals ik nu) een aantal weken ontzettend veel inspiratie en energie haalt uit een ander project of bedrijf.

En dat het dan helemaal niet logisch is om geforceerd ‘uit de flow’ te stappen en iets anders te gaan doen, alleen maar ‘omdat je het zo had gepland’.

Go with the flow

Eigen is het concrete inzicht dus: go with the flow. Surf op de golven en kijk waar je komt. Er zijn veel meer wegen naar Rome.

En hoewel sommige routes misschien veel langer duren, wil dat niet zeggen dat die niet verstandig zijn om te nemen.

Wie weet heb je met de langste route wel veel meer plezier. Of kom je erachter dat een route met meer omwegen maar wel ‘in the flow’ jou veel sneller bij je bestemming brengt.

Dat is het leuke van deze wereld. Niets is zwart/wit in dit grote spel. 😉

go with the flow

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!