Hoe kan ik gelukkig zijn? Deze 4 inzichten hebben mij geholpen

Pff, bij het schrijven van dit artikel gaf ik wel even een zucht. Een nadenkende zucht. Hoe ga ik beginnen? Want ‘gelukkig zijn’ is niet niks, het is een behoorlijk thema.

Is gelukkig willen zijn niet dat wat ons allemaal verbindt met elkaar? Die heilige graal waar we allemaal, op onze eigen manier, naar op zoek zijn?

Ik weet nog wel dat ik hier al vroeg over nadacht, hoe jong ik ook was. Als ik vroeger een wens kon doen dan wist ik het wel. Van een klein stenen vogeltje waar een wensbriefje in kon tot een van die vele wensballonnen, ik schreef er altijd hetzelfde op: “Ik wens dat ik altijd gelukkig ben en mijn familie ook”.

Maar geluk is een groot woord. In dit artikel kan ik daarom alleen schrijven over gelukkig zijn vanuit mijn eigen ervaringen en visie. De volgende 4 inzichten hebben mij in ieder geval geholpen om meer geluk te ervaren.

gelukkig zijn

1. Je bepaalt ALTIJD je eigen geluk

Voelen we ons niet gelukkig? Dan is het gemakkelijk om anderen of gebeurtenissen daar de schuld van te geven.

Als het in je leven niet gaat zoals je had gehoopt (door ziekte, geliefden die overlijden, onverwachte omstandigheden) kun je je behoorlijk rot voelen.

Soms zijn dingen gewoon kut en mag (móet zou ik bijna willen zeggen) je daar gewoon om huilen of boos over worden. Maar het mag nooit een reden worden waarom je niet gelukkig bent of kunt zijn.

Uiteindelijk is gelukkig zijn namelijk niet afhankelijk van omstandigheden, maar het zit in jou. Geluk zit áltijd in jou.

Het is voor mij een eyeopener geweest dat ik misschien op een bepaald moment in mijn leven niet zo gelukkig ben, maar dat ik er elke dag weer voor kan kiezen om gelukkig te zijn.

Het boek ‘De Keuze’ van Edith Eger heeft op mij een behoorlijke impact gehad.

Het boek gaat over Edith Eger zelf, die in Auschwitz terechtkwam toen ze 16 jaar was. Het beschrijft de vreselijke gebeurtenissen daar, maar ook de manier waarop Edith zich erdoorheen heeft gevochten.

Geluk vond ze niet in Auschwitz, maar ze leerde er wel een belangrijke les: je hebt altijd een keuze. Alles kan van je afgepakt worden, maar jij hebt altijd een keuze hoe je daarmee omgaat. Elke dag weer koos ze ervoor om niet op te geven, om te blijven staan.

Ook Victor Frankl, Holocaust-overlevende, is ervan overtuigd dat wij mensen altijd één fundamentele vrijheid hebben. Ook als je helemaal niets aan de omstandigheden kunt veranderen, kun je er nog voor kiezen om jezelf 1. tot slachtoffer te maken óf 2. ‘ja’ te zeggen tegen het leven. Ga voor het laatste.

2. Het leven is er om te leven

Misschien een vrij filosofische titel, maar het leven is er om te leven. Dus LEEF!

Soms moet ik dit ook even tegen mezelf zeggen. Dan spreek ik mezelf streng toe: ‘Kijk, het is goed om je zaakjes op orde te hebben. Om doelen te stellen, plannen te maken, goed je financiën in de gaten te houden en een goed mens te zijn. Maar in hemelsnaam, leef!’

Ga dansen, lachen, zoek fijne mensen op, trek eropuit, ga de natuur in, eet een keer wél dat lekkere gebakje…

Het zijn niet de momenten waarop je in het gelid loopt die je gelukkig maken, maar juist die momenten waarop je je teugels durft te laten vieren.

Soms is het heerlijk om te denken: ik zie wel wat er gebeurt, maar nú ga ik gewoon. 

gelukkig zijn

Volgens Victor Frankl heeft zinvol leven en gelukkig zijn te maken met het bewust ervaren, beleven en genieten van de wereld.

3. Besef dat je anders bent

Ik denk dat velen van ons zich weleens anders hebben gevoeld. En dat is niet zo gek, want we zijn ook anders.

Toen ik een keer een spiritueel consult had met een bijzondere vrouw, vertelde zij mij dat ik 1 ding niet meer mocht doen: mezelf vergelijken met anderen. Want, zo vertelde ze, je bént niet zoals anderen.

De affirmatie, of beter gezegd ‘lijfspreuk’, die ik daarom vaak gebruik is: ik leef een uitzonderlijk leven.

En daar bedoel ik niet mee dat ik zelf nou zo bijzonder ben. Dat ik boven anderen sta of beter ben dan anderen. Ik ben gewoon anders (net als iedereen dat is) en ik leef mijn eigen uitzonderlijke leven. Ik doe mijn ding, op mijn manier.

Dit geeft zo’n goed gevoel en is voor mij de basis van gelukkig zijn. Echt waar, probeer het. Zeg het elke dag weer tegen jezelf. ‘Ik leef een uitzonderlijk leven’.

gelukkig zijn

Want soms kun je je gewoon een beetje sh*t voelen door reacties van anderen. Dan wil je iets nieuws proberen en zegt iemand die dicht bij je staat: ‘zou je dat wel doen?’. En zo kun jij vast ook wel een paar voorbeelden verzinnen.

Voorbeelden van uitspraken die mensen doen omdat jij misschien iets doet of gaat doen wat zij niet durven, wat zij niet voor mogelijk houden of wat niet past binnen hun definitie van ‘normaal’.

Maar ‘normaal’ hoef je niet te zijn, want jij leeft een uitzonderlijk leven en hoeft je niet te vergelijken met anderen, want je bént niet zoals anderen. Punt.

4. Wil je gelukkig zijn? Houd je mind sterk en gezond

Een gezonde mindset is een gelukkig leven.

Negatieve gebeurtenissen in de wereld zie ik graag als een film. Ik kijk ernaar, ik aanschouw het, maar het doet me verder niet zo veel. Ik ga gewoon weer verder met ‘mijn ding’.

Het vergt best wel wat oefening om een sterke mindset te ontwikkelen en ik kan je vertellen dat ik nog lang niet ‘sterk genoeg’ ben. Als iemand iets naars tegen mij zegt of als ik ruzie met iemand heb, dan heb ik daar echt wel last van.

Maar ik maak me niet meer zoveel zorgen als vroeger, ik ben minder angstig voor de toekomst, maar ik denk steeds vaker ‘ik zie het wel’. Ik denk dat dit door 3 dingen komt:

  • Vertrouwen in het Universum: misschien klinkt dit een beetje hocus-pocus voor je, maar voor mij is dit erg serieus. Ik heb vertrouwen in het Universum (het Alles, God of hoe je het ook wilt noemen). Ik voel aan alles dat ik met het Universum samen kan werken en dat ik hierop mag vertrouwen. Zolang ik mijn leven leef zoals dat voor mij bedoeld is (en dat vóel je, dan voelt het goed, in flow), dan komt het goed.
  • Stilte en rust in mijn hoofd: dit vertrouwen komt onder andere doordat ik regelmatig rust in mijn hoofd probeer te creëren. Rust in je hoofd kun je krijgen door goed voor jezelf te zorgen (selfcare), bijvoorbeeld door regelmatig te mediteren, de stilte in de natuur op te zoeken, yoga…
  • Hoog energieniveau: rust in je hoofd hebben heeft ook weer te maken met een hoog energieniveau. Het is één grote wisselwerking. Als je laag in je energie zit, ga je negatief denken en ga je het leven steeds minder rooskleurig zien. Terwijl veel hoge energie zorgt voor een fijne trilling en zin in het leven.

Meer lezen?

 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!