Zo vind je meer geluk in jouw dagelijkse leven

Het was 31 december 2006, ik was 10 jaar en samen met mijn ouders, broer en zus wensballonnen aan het oplaten in het parkje naast ons huis, om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar te verwelkomen. We kregen allemaal een kaartje om een wens op te schrijven. Mijn wens was heel simpel: ‘ik wens dat ik altijd gelukkig blijf en mijn familie ook’. Een grote wens voor een meisje van 10. Inmiddels weet ik dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen geluk, maar toen hoopte ik vurig dat ik er toch een beetje invloed op had. 

1. Bepaal jouw definitie van geluk

Gelukkig zijn. Het is datgene wat de meeste mensen nastreven in het leven. ‘Ik wil gewoon gelukkig zijn’. Toch is geluk iets heel vaags, ongrijpbaars. Want wat is geluk?

De grap is dat je hier niet één antwoord op kunt geven. Geluk is voor iedereen anders.

Persoon A wordt misschien ontzettend blij en gelukkig van een digital nomad life. Lekker rondreizen, mensen ontmoeten, het avontuur opzoeken.

Terwijl persoon B dit verschrikkelijk vindt. Geen vaste slaapplek, voortdurend nieuwe prikkels en nieuwe dingen die uitgezocht moeten worden.

De Van Dale omschrijft geluk als:

ge·luk (het; o)
aangenaam gevoel van iem. die zich verheugt

Wanneer verheug jij je? Wil je gelukkig worden en gelukkig zijn, dan moet je bepalen wanneer je gelukkig bént.

Oefening: Waar word jij gelukkig van?

Pak een leeg vel papier en schrijf alles op waar je gelukkig van wordt. Vroeger deed ik deze oefening regelmatig, vooral als ik me een beetje down voelde. Dan schreef ik alles op, van warme chocolademelk met slagroom drinken tot wakker worden van de vogeltjes. Schrijf op waar je gelukkig van wordt en probeer daar (elke dag) meer van te doen!

Lees ook: 5 manieren om een eenvoudiger leven te leiden (hoe begin je?)


2. Besef dat gelukkig zijn nooit permanent is

Oké, dit klinkt misschien een beetje pessimistisch.

Maar er gaan dingen gebeuren in je leven. In ieders leven. Je gaat te maken krijgen met mensen die overlijden, onverwachte omstandigheden, misschien wel ontslag of verlies op een andere manier.

Er komen dus periodes waarin je je echt even niet gelukkig voelt.

Dit kun je niet voorkomen en dat hoeft ook niet. Even niet gelukkig zijn is ook helemaal oké.

De vraag is alleen: hoe zorg je ervoor dat je daarna weer in high vibes terechtkomt? Als je de tools hebt om op mindere momenten jezelf weer op te peppen, hoef je nooit lange tijd ongelukkig te zijn.

Pak je waar word ik gelukkig van‘-lijstje erbij, ga mediteren, doe ademhalingsoefeningen, zoek op YouTube een intense HIIT-training op, ga een lang stuk wandelen of ga lekker in je eentje op pad.

Wat het ook is, neem de stap om je mind te shiften en er weer volledig voor te gaan (misschien nadat je even lekker flink gehuild hebt). 

gelukkig zijn


3. Waardeer wat je hebt

Ik ontdek het bij mezelf ook regelmatig: de ‘als…dan’-redenering.

  • Als ik mijn diploma heb gehaald, dan kan ik eindelijk genieten.
  • Als ik die auto heb, dan voel ik me eindelijk vrij.
  • Als ik die fijne relatie heb, dan ben ik gelukkig.

Maar als je daar eenmaal bent, wie zegt dan dat je dan écht gelukkig bent, als je dat nu ook al niet kan zijn? En wie zegt dat er een als komt? (hopelijk wel!)

geluk

Besef, besef, besef! 

Besef dat je in een rijk en welvarend land woont. Dat je onderwijs kunt volgen, dat je werk kunt vinden, dat je ademt, dat je leeft…

Als je meer geluk wilt vinden in je dagelijks leven, wees dan dankbaar voor wat je hebt. Dankbaarheid brengt je in een hoge staat van bewustzijn, een high vibe.

Hoe slecht het ook lijkt te gaan of te zijn, er is altijd iets om dankbaar voor te zijn. Altijd.

 

 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!