Altijd geld tekort? Dat heeft niets te maken met te weinig verdienen 💸

Hoe kan het zijn dat sommige mensen voortdurend aan het eind van de maand geld tekort komen, terwijl anderen altijd geld over hebben?

En als je nu denkt: ‘ja, maar dat komt natuurlijk omdat sommige mensen nu eenmaal meer verdienen’ dan is het goed om dit artikel te lezen! Dat is namelijk níet de reden.

Hoeveel verdien je en hoeveel geef je uit?

Stel, persoon A verdient 70.000 euro per jaar. Hij geeft ook 70.000 euro per jaar uit. Dan houdt hij aan het eind van het jaar dus niets over. Logisch.

Persoon B verdient minder, namelijk 50.000 euro per jaar. Maar hij geeft slechts 40.000 per jaar uit. Aan het eind van het jaar staat er dus 10.000 euro op zijn rekening.

  • Wie denk je dat zich rijker voelt aan het eind van het jaar?
  • Wie heeft minder financiële zorgen?
  • Wie hoeft de eindjes niet aan elkaar te knopen?

Juist, persoon B die 50.000 euro per jaar verdient.

Geld tekort heeft niets te maken met te weinig verdienen

Geld tekort komen om te sparen of investeren heeft niet zozeer te maken met hoeveel je verdient (tuurlijk, hoe meer je verdient, hoe makkelijker je kunt sparen of investeren) maar hangt vooral af van hoeveel je uitgeeft.

En de meeste mensen geven precies uit wat ze verdienen.

Dit is het punt waarop het bij veel mensen fout gaat. Op het moment dat ze meer gaan verdienen door een andere baan of salarisverhoging, stijgen de uitgaven gewoon mee. Heel bijzonder is dat!

Ze gaan in een groter huis wonen, nemen een duurdere auto, maken verre reizen..

Financiële discipline en financieel overzicht

Je hebt financiële discipline en financieel overzicht nodig om te zorgen dat je in plaats van geld tekort komt altijd geld overhoudt.

  • Financiële discipline, zodat je jezelf ervan weerhoudt om meer te kopen dan je eigenlijk nodig hebt.
  • Financieel overzicht, zodat je precies weet wat er binnenkomt, uitgaat en wat je met het geld dat je overhoudt doet (sparen / investeren)

Stel dat persoon A en B allebei 28 jaar zijn en ze er de komende 20 jaar hetzelfde financiële gedrag op nahouden.

Dan heeft persoon A over 20 jaar nog steeds geen geld over en leeft hij van maand tot maand. Persoon B daarentegen heeft dan al 200.000 euro gespaard.

En als persoon B dan helemaal slim met zijn geld omgaat, investeert hij die 10.000 die hij jaarlijks overhoudt en behaalt hij gemiddeld een (conservatief) rendement van 6%.

Door het rente op rente-effect heeft hij over 20 jaar geen 200.000 maar 389.000 euro op zijn rekening staan. Het geld dat hij dus jaarlijks opzij heeft gezet, heeft hij niet opgemaakt maar voor zich laten werken.

Financieel rijk worden? Geef minder uit dan je verdient

De moraal van dit verhaal is dat als je financieel rijk wilt worden (onze definitie van ‘rijk’ is veel breder dan geld alleen), dan hoef je eigenlijk maar 1 ding te doen: zorg ervoor dat als je € 1,- verdient, je maximaal €0,90 uitgeeft.

Zeker als je jonger bent kun je hierdoor het geld dat je apart zet voor je laten werken. Door het rente op rente-effect kun je jouw geld gigantisch laten groeien zodat je er later van kunt genieten en bijvoorbeeld veel eerder met pensioen kunt.

Lees ook: Maak jij bewuste keuzes?

Waar geef jij je geld aan uit?

Daarnaast is het niet verkeerd om goed na te denken over waar je je geld aan uit geeft. Veel zaken die we kopen maken ons niet écht gelukkiger.

Want zeg eens eerlijk. Hoeveel kleding heb jij in je kast hangen die je eigenlijk nooit draagt, maar waar je wel veel geld aan hebt uitgegeven?

En word je echt super gelukkig van de allernieuwste iPhone? Vind je dat zo belangrijk dat je daar graag een abonnement van € 60 voor wilt afsluiten? 

Ga zo maar door..

Denk er in ieder geval over na..

En als het antwoord is: “ja, ik word echt heel blij van de nieuwste iPhone”, dan is dat helemaal geweldig. Zeker kopen bij de lancering zou ik zeggen. Denk er in ieder geval over na.

Maar als je de nieuwste iPhone wilt kopen omdat je graag de nieuwste spullen hebt en het fijn vindt dat anderen dit zien (en je dus eigenlijk onzeker bent en twijfelt of je ‘wel goed genoeg bent’), dan is dat ontzettend zonde.

Lees ook: 4 tips om mentaal vrij te zijn

Iedereen heeft hier in zekere zin last van. We kennen allemaal wel het verlangen om aardig gevonden te worden en willen als groepsdieren graag binnen de ‘groep’ geaccepteerd worden.

De eerste stap is om dit soort processen bij jezelf te herkennen. Dan wordt het uiteindelijk steeds makkelijker om een keer een iPhone over te slaan en 3 of 4 jaar met dezelfde iPhone te doen.

Of niet die broek van € 120,- maar van € 60,- te kopen (veel lekkerder zit die dure broek vaak echt niet doordat er een paar hippe merklabeltjes aan zitten 😉)

Kortom, geld tekort komen aan het eind van de maand heeft niet zo zeer te maken met te weinig verdienen. Ga slim met je geld om door minder uit te geven dan er binnenkomt. Stop het geld dat je overhoudt in een spaarpotje of begin met investeren. Over 10 of 20 jaar kijk je hier lachend op terug! 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!