Geld besparen | Een andere kijk op geld verdienen en uitgeven

Hoewel ik hier regelmatig blogs schrijf over investeren en geld voor je laten werken, heeft deze blog een hele andere invalshoek.

Namelijk geld besparen. Iets wat veel mensen (proberen te) doen om zo meer geld aan het eind van de maand over te houden.

An zich is er niets mis met verstandig omgaan met je uitgaven. En om bij het doen van aankopen (vooral de duurdere) jezelf de vraag te stellen: word ik hier écht gelukkig van?

Word ik hier écht gelukkig van?

En natuurlijk is het antwoord op die vraag voor iedereen weer anders. Er zijn mensen die oprecht gelukkig worden van een cabrio, terwijl voor een ander een auto alleen een gebruiksmiddel is.

Dit zal ongetwijfeld impact hebben op de keuze die je maakt bij het aanschaffen van een auto. Iemand die het als praktisch middel ziet zal waarschijnlijk minder geld uitgeven aan de auto dan iemand die een echte liefhebber is. Diegene zal het geen geldverspilling vinden en heel gelukkig en blij zijn met z’n mooie cabrio.

Geld besparen

Ook interessant: Altijd geld tekort? Dat heeft niets te maken met te weinig verdienen

Geld besparen? Zorg dat het geen obsessie wordt

Maar als geld besparen een obsessie wordt en je ook op zaken waar je gelukkig van wordt gaat besparen, gaat het tegen je werken.

Misschien wil je zoveel mogelijk investeren en word je ‘bang’ om geld uit te geven. Maar op deze manier ben je niet aan het handelen uit een staat van ‘vertrouwen’, ‘voorspoed’ en ‘overvloed’.

Het zorgt ervoor dat je de wet van de aantrekkingskracht verkeerd aan het gebruiken bent. Je focust dan namelijk op dat wat er niet is, waardoor je focus zich ook gaat richten op wat allemaal niet kan. Daar wordt je in the end niet gelukkiger van.

FIRE

Lees ook: Hoeveel spaarpotjes heb jij? – meer inzicht in je financiën

Houd je leven in balans

Op zich ben ik wel fan van de FIRE-beweging.

FIRE staat voor Financial Independence/Retire Early (oftewel: financieel onafhankelijk en eerder met pensioen).

Het is een populaire levenswijze waarbij de basis is om zuinig te leven en extra vermogen op te bouwen (bijvoorbeeld door side hustles). En het geld dat je op deze manier bespaart investeren om een vermogen op te bouwen waarmee je financieel onafhankelijk wordt.

Dat is mooie manier van omgaan met je geld, maar je moet nooit vergeten dat je NU leeft.

Je kunt dus wel nú zuinig leven en een groot percentage van je geld sparen of investeren, maar de toekomst is nooit een garantie.

Zelf ben ik ook vaak geneigd om alles te willen investeren en te vergeten van het ‘nu’ te genieten. Maar balans is hierbij echt het toverwoord.

Nadenken over de langere termijn en zorgen voor een financieel gezonde toekomst juich ik zeker toe. Maar vergeet niet NU te genieten – hou alles in balans. En gun jezelf af en toe ook wat!

Een supertip als je meer wilt lezen over geld:

 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!