Forest bathing: mindful wandelen in het bos

Je hebt een bad vol laten lopen met warm water. Met je grote teen voel je voorzichtig of het water niet te heet is. De geur van lavendelolie hangt in de lucht en er liggen kleine belletjes op het wateroppervlak. De playlist Easy on saturday van Spotify op de achtergrond. Langzaam stap je het bad in. Eerst voorzichtig met een voet, een been en al snel dompel je jezelf helemaal onder. Het warme water vormt zich als een warme deken om je heen. Een aangenaam en veilig gevoel. Als vanzelf ontspannen je spieren en ga je rustiger ademen. Hè, heerlijk…

Precies dát gevoel, dat is de essentie van forest bathing. Je laat je helemaal onderdompelen in een bos, dat als een warme deken om je heen valt. Je wordt één met de natuur.

forest bathing

Lees ook: 3 belangrijke elementen om meer in balans te leven

Wandelen met al je zintuigen

Mike en ik wonen in de kop van Noord-Holland. Lopend is het nog even een stukje, maar met de auto sta ik binnen 5 minuten aan de bosrand van het Dijkgatbos, klein maar vertrouwd.

Laatst liep ik een rondje door datzelfde bos. Ik doe dat wel vaker, om te genieten van het mooie weer of om mijn doel van 10.000 stappen per dag ook maar iets te naderen.

Dit keer voelde ik me niet zo fijn; nog een reden die me vaak naar het bos toe leidt. Ik ging even een rondje wandelen om mijn gedachten te verzetten.

Omdat mijn energie zo laag was en ik toch niet productief kon werken, had ik mezelf de middag vrij gegeven. Het maakte dus niet uit hoe lang ik in dat bos zou wandelen.

Het bleek een van mijn mooiste wandelingen tot dan toe te worden. En ik realiseerde me dat mensen dit waarschijnlijk bedoelen met ‘forest bathing’.

Ik vóelde het bos. Zag heel bewust de bladeren aan de bomen, hoorde de vogels fluiten, voelde mijn voeten bewegen over de grond en raakte zelfs wat bomen aan (ik had mezelf nog niet gezien als boomknuffelaar, maar stiekem voelde dat best fijn).

Wat is forest bathing?

Met Forest Bathing (letterlijk: ‘bosbaden’) dompel je jezelf onder in de natuur. Het komt oorspronkelijk uit Japan, waar ze sinds de jaren 80 al aan Forest Bathing doen, daar bekend als ‘Shinrin-yoku’.

Het idee is dat je helemaal opgaat in de natuur. Je kunt het dus eigenlijk zien als een vorm van meditatie. Een manier om te ontstressen in de open buitenlucht, tussen de bomen en vogeltjes.

Volgens Qing Li, schrijver van het boek Shrinrin-yoku, de kunst en wetenschap van het bosbaden, heeft dat daadwerkelijk effect op onze gezondheid. Door een tijd in een bos door te brengen gaat je bloeddruk omlaag, neemt je energie toe en vermindert je stressniveau.

Hoe doe je dat dan, forest bathing?

Moeilijk is het niet. Je hebt het vast zelf ook al eens ervaren. Dat je op een zondagmiddag na een stevige wandeling helemaal voldaan thuis kwam. Of tijdens een stressmoment even een ommetje maakte en weer redelijk zen werd. Ook dat is Forest Bathing.

  1. De eerste stap is om de natuur in te gaan. Het liefst naar een bos met naaldbomen, maar je kunt ook naar het parkje om de hoek.
  2. Laat je mobiel thuis, zodat je tijdens het wandelen niet afgeleid wordt.
  3. Wandel rustig en neem de omgeving goed in je op.
  4. Gebruik je zintuigen om je echt onder te dompelen in het bos. Wat ruik je? Wat hoor je? Wat zie je?
  5. Als je wilt rusten, ga je rusten. Tijd is niet belangrijk. Zorg er dus ook voor dat je gaat wandelen op een dag waarop je geen haast of andere plannen hebt.

Of je er nu het label Forest Bathing aan hangt of het simpelweg genieten van de natuur noemt, ik hou ervan! En ik denk dat wij mensen gemaakt zijn om in de natuur te leven.

Ga maar eens na hoe je je voelt na een dagje strand of stevige boswandeling. Opgeladen, verbonden, zen…⁣⁣ Waarom zouden we dat niet nog veel meer doen?

Dus hup, trek die wandelschoenen aan (gympies mogen ook) en ga op pad. Het zal je goed doen!

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!