Last van fomo (fear of missing out) – wat doe je eraan?

Het gevoel dat anderen voortdurend leuke dingen meemaken en jij niet. Dat je van alles mist, er niet bij hoort, daar ook had moeten zijn… dát is fomo. Maar wat doe je eraan?

Geen typische student

Ik weet nog goed dat ik net begon met studeren. Ik vond het fantastisch om als verse eerstejaars mijn nieuwe studieboeken te kopen en me volledig onder te dompelen in een vakgebied.

Mijn eerste tentamen ging over de werking van taal in het brein. Pittig, maar ik vond het oprecht leuk om voor dit tentamen te leren (het cijfer was ook leuk, een 8.9 als ik het me goed herinner).

Studeren betekende voor mij mezelf intellectueel ontwikkelen, uren op mijn kamertje thuis leren, interessante boeken lezen, mezelf uitdagen en goede gesprekken voeren.

Toch stonden de meeste van mijn medestudenten er iets anders in. Voor hen betekende studeren vooral borrelen bij de studentenvereniging, Netflixen, hoorcolleges skippen (want die heb je toch niet nodig?) en bier drinken.

Oh ja, en natuurlijk op kamers gaan, studeren in het buitenland en een mooie reis maken door Azië.

Hm..

Ik had last van fomo

Ik gaf mezelf niet het labeltje ‘typische student’.

En daar werd ik toch best een beetje onzeker van. Want ‘je bent toch maar één keer student’, ‘je moet er toch alles uit halen wat erin zit’ en ‘je maakt hier toch vrienden voor het leven’?

Dus in het begin heb ik nog wel een beetje meegedaan. Af en toe naar een borrel van de studievereniging en een paar keer uit in Amsterdam.

Maar terwijl mijn medestudenten op zaterdagavond in een dampende kroeg stonden vond ik het veel fijner om met een goede vriendin te kletsen onder het genot van een grote pot thee.

Toch kon ik daar bij gebrek aan zelfvertrouwen niet altijd volledig van genieten en had ik vaak een sluimerend gevoel dat me vertelde: ‘mis ik nu niet veel?’

Fomo betekenis: wat is het?

Om het beestje bij de naam te noemen: ik had last van fomo. Fear Of Missing Out. Ik was dus een beetje bang dat ik er niet bij zou horen.

En daarmee was ik zeker niet de enige. Het zit in onze aard (en genen) om ergens bij te willen horen.

Het is ook maar goed dat onze voorouders last hadden van fomo. Als ze namelijk niet bij de groep hoorden, was dat gewoon gevaarlijk (in je eentje kon je die sabeltandtijger namelijk niet zo makkelijk aan).

We willen graag bij een groep horen. Bij een sportvereniging, een vriendenkring of familie. En dat is best gezond – mits je hier gelukkig van wordt tenminste. 

Maar het wordt ongezond als je bepaalde dingen gaat doen, bepaalde kleding gaat dragen of bepaalde dingen gaat zeggen om erbij te horen, terwijl dat eigenlijk niet is wie je werkelijk bent.

Fomo wordt gevoed door social media

En daar helpen sociale media niet bepaald bij. Of liever gezegd: bepaald niet.

Open Instagram of Facebook en je ziet als eerste wat je allemaal gemist hebt. Welke stories, posts en berichten er allemaal zijn gemaakt toen jij even niet oplette.

We kunnen nu altijd en overal zien wat anderen aan het doen zijn en hoe leuk ze het wel niet hebben. Want stel je voor dat je niet naar dat feestje bent geweest en het onwijs leuk blijkt te zijn geweest? Had je dan beter niet op de bank kunnen blijven zitten?

Lees ook: 7 tips voor een digitale detox


Last van fomo? Dit is wat je kan doen

Deze angst om ergens niet bij te horen is zo zonde. Het zorgt ervoor dat je steeds verder van jezelf af komt te staan en niet altijd puur kunt genieten van de keuzes die jij maakt.

1. Ontdek wie jij bent en durf daarvoor te staan

Wat mij heeft geholpen om steeds meer mijn eigen weg te gaan (zonder bang te zijn om dingen te missen) is door te ontdekken wie ik nou eigenlijk ben.

Wat vind ík leuk? Doe ik de dingen die ik doe omdat ík ze wil, of omdat ik denk dat het zo hoort?

Door veel te schrijven, mediteren, persoonlijkheidstesten te doen, te praten met (spiritueel) coaches leer ik mezelf steeds beter kennen en heb ik steeds minder last van fomo.

Lees ook: Maak jij bewuste keuzes?


2. Besef dat iedereen altijd uniek is

Je kúnt niet zijn zoals anderen want je bént niet zoals anderen.

Ik luisterde laatst een podcast over jezelf (niet) vergelijken met anderen. Hierin werd het volgende voorbeeld gegeven:

Je moet je voorstellen dat je een cirkel bent. Een ander is een driehoekje en weer een ander een vierkantje. Als je jezelf gaat vergelijken, dan kun je inderdaad te rond, te klein of te anders zijn. Maar het is onmogelijk om van een cirkeltje een driehoekje of vierkantje te maken.

In plaats van hier je energie in te steken, kun je jezelf veel beter ontwikkelen tot een nog mooier en groter cirkeltje.

Accepteer wie je bent en geniet daarvan!

3. Durf te zeggen wat je vindt

En hiermee hoef je anderen niet te beledigen. Maar door te zeggen wat je vindt, zul je merken dat je misschien helemaal niet zo anders bent.

Al die mensen die op dat leuke feestje zijn geweest, deden dat misschien ook wel om niets te missen, terwijl ze het eigenlijk geen bal aan vonden.

Mike en ik zijn een keer op retreat geweest. Daar werd vegan gekookt en vooral thee gedronken. Prima allemaal, maar een lekker kopje koffie is ook af te toe wel lekker (wat er dus niet was).

Zelf dacht ik dat ik de enige was die koffie dronk, dus liet ik het erbij. Tot iemand een van de laatste dagen zei: “goh ik vind koffie eigenlijk wel lekker, dat heb ik wel een beetje gemist.”

En toen gaven er meer toe dat ze koffie wel lekker hadden gevonden (inclusief ik).

Dit is een klein voorbeeld, maar illustreert wel mooi dat jij vaak helemaal niet zo anders bent dan je misschien denkt.


4. Leer genieten van het nu

Waarom zou je bang zijn om alle leuke dingen van dat feestje te missen als je ook kunt genieten van het nu?

Die lekkere kop koffie, dat avondje op de bank, dat goede gesprek met een vriendin, die fijne avondwandeling…

Als je leert genieten van wat er is, heb je steeds minder behoefte om te verlangen naar wat er niet is.

Lees ook: 3 oefeningen voor meer dankbaarheid


Jomo: joy of missing out

Gelukkig is er ook een mooie tegenhanger van fomo: jomo.

Joy of missing out. Genieten van ergens niet aan meedoen. Ergens niet bijhoren. Juist af en toe offline zijn, op vakantie zonder wifi, tijd alleen en rustige weekenden.

Ik ben helemaal voor!

Lees meer:

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!