Feng shui: zo breng je jouw huis in harmonie

Je hebt vast weleens een kamer opgeruimd en gedacht: ‘ja, dit is een fijne energie zo’. Of je stapte een woning binnen en voelde dat het meteen goed zat. Dát is feng shui. 

“Nee, niet die plant daar, dat is niet feng shui.”
“O, wat is het hier weer heerlijk feng shui.”

Dit zijn heel normale uitspraken bij ons thuis. Het begon een beetje gekscherend, maar feng shui hebben we inmiddels volledig geadopteerd in ons huishouden.

Wil je jouw eigen woning meer in harmonie brengen en de energie vergroten? Lees dan zeker even dit artikel!

Wat is feng shui?

Oké, begin bij het begin. Wat is feng shui?

Feng shui is een oosterse filosofie van meer dan 3000 jaar oud. Deze filosofie gaat over het effect van jouw leefomgeving op je geluksgevoel.

Er zijn verschillende vormen of theorieën van feng shui, zoals met verschillende symbolen en kompassen. Maar eigenlijk gaat het er niet zo om of je de theorie erachter goed begrijpt. Je kunt het namelijk ervaren, voelen.


Een feng shui huis –  hoe ziet dat eruit?

Qi of Chi speelt hierbij een grote rol, de energiestroom of levenskracht die door je huis heen moet stromen. Hoe beter deze energie kan stromen, hoe fijner een feng shui huis aanvoelt.

Hieronder sommen we een paar ‘regels’ op van een feng shui huis. Door je omgeving op een bepaalde manier in te richten, kan de energie beter stromen. Natuurlijk is het niet erg als jouw huis niet aan alles voldoet, maar je kunt misschien wel met kleine aanpassingen de energie verbeteren.

Lees ook: Minimalisme: 25 tips voor een minimalistisch leven


1. Hal

De hal is het eerste contact met je huis. Je stapt je eigen fijne energie in en laat buiten letterlijk buiten. En dit mag vooral een ontspannen momentje zijn.

Maak de binnenkomst uitnodigend

Kan de energie goed naar binnen stromen via de voordeur? Kraakt de deur niet en is het verfwerk nog netjes? Zet er bijvoorbeeld een mooie plant neer wat uitnodigend oogt en ga voor lichte kleuren op de muren.

Berg jassen en schoenen op

Schoenen en jassen zul je blijven houden, maar kun je manieren bedenken om deze netjes op te bergen? Zo oogt de hal vooral netjes en rustig.


2. Feng shui woonkamer

feng shui woonkamerZitgedeelte

Een feng shui woonkamer heeft een gezellig zitgedeelte waarbij de bank en stoelen op elkaar gericht zijn, waar iedereen een plekje heeft. Hiertussen is genoeg loopruimte zodat de energie goed kan stromen. De bank staat met de rug tegen de muur, zodat je hier met je rug tegenaan kunt zitten en goed uitzicht hebt op de ruimte.

Lekker knus

Verder is een feng shui woonkamer vooral gezellig en knus. Zorg dus voor goede verlichting (ik krijg al de kriebels als ik van die woonkamers zie met witte plavuizen en tl-lampen aan het plafond), leg een fijn kleed op de grond en werk met accessoires en planten.

Houd het opgeruimd

Dit geldt voor alle ruimtes in een feng shui huis, maar zeker ook voor een feng shui woonkamer: houd het netjes. Laat dus niet dat stapeltje post en kranten op de hoek van de tafel liggen, maar berg het op in een mooie mand. Werk kabels uit het zicht en geef de afstandsbediening een goed plekje.


3. Eetkamer

Even snel eten voor de televisie met een serie erbij. Hm, wij maken ons daar best vaak ‘schuldig’ aan, maar echt harmonieus is het niet. Eten aan tafel, dat is wel feng shui. Feng shui gaat namelijk ook om verbondenheid en samenzijn.

Je kunt de energie nog versterken door een grote schaal vers fruit neer te zetten wat positiviteit uitstraalt.

Eetkamer

Dit vind je vast ook leuk: Slow living: langzamer leven in deze drukke wereld [+ 25 concrete tips]


4. Keuken

KeukenIn een feng shui keuken staan eten en gezelligheid centraal. Je hoeft dus niet alles achter kastjes te stoppen, zoals je in van die übermoderne keukens ziet.

Je mag etenswaren best laten zien. Doe pasta of bloem in mooie glazen potten, zet een grote fruitschaal op het aanrecht en hang je uien op in een hangmand.

Zet je mooiste kookboek in een standaard en steek een kaarsje aan als je gaat koken. Zo krijg je zin om te experimenteren en is het koken vooral een heel fijn proces. Lekker bourgondisch!


5. Slaapkamer

Een feng shui slaapkamer straalt rust uit. Richt deze dus ook zo in dat het vooral een rustige ruimte is.

Maak deze ruimte vaak schoon. Dekbedden, plaids en kussens trekken veel stof aan – en dat is zeker niet feng shui! Vaak de stofdoek door de slaapkamer dus en verschoon je bed regelmatig (niets is zo lekker als ‘s avonds in een heerlijk schoon bedje kruipen).

Niet te veel prikkels

Een slaapverwekkende slaapkamer – letterlijk. Maak je slaapkamer dus een beetje saai, zodat je er niets anders hoeft te doen dan slapen. Geen stapel boeken dus naast je bed waarvan je altijd het gevoel hebt ‘dat je er iets mee moet’. Aan elke kant van het bed een nachtkastje voor genoeg evenwicht. En een kledingkast met gesloten deuren.

Slaapkamer
Deze slaapkamer, dit is toch geweldig? 😍

6. Badkamer

BadkamerVolgens de feng shui kan de chi in je huis deze ook weer verlaten, namelijk via de afvoerputjes in de badkamer. Als je de wc-bril naar beneden houdt en de badkamerdeur gesloten, schijnt dit minder te gebeuren.

Een warme feng shui badkamer

In je badkamer ben je vaak letterlijk naakt. Die koele tegels helpen daar niet echt bij. Maak je badkamer dus wat warmer door bijvoorbeeld een fijne badmat neer te leggen.


7. Kantoor

Het is veel prettiger werken in een aangenaam kantoor. Houd je kantoor daarom licht, opgeruimd en comfortabel. Zorg bijvoorbeeld voor een goede bureaustoel.

Maar er zijn ook manieren om je bureau zo feng shui mogelijk in te richten!

feng shui bureau
Bron: Greatist
Linkerkant van je bureau: 

Rijkdom: deze kant staat in het teken van rijkdom. Hier mag je dus je laptop neerzetten of een mooi item (zoals mooie edelstenen en kristallen).

Familie: deze kant is ook een goede plek voor een mooie ingelijste familiefoto.

Kennis: linksonder mag je naslagwerk of studieboeken leggen. Deze plek staat in het teken van wijsheid.

Lees ook: Mijn 4 favoriete boeken over zelfontwikkeling

Midden van je bureau: 

Reputatie: in het midden bovenin kun je dingen neerleggen die te maken hebben met jouw reputatie of bekendheid, zoals visitekaartjes. Maar ook een lamp is hier een goede plek voor.

Carrière: het midden van je bureau mag je zoveel mogelijk leeg laten en vrij van troep. Deze plek staat in het teken van je carrière. Je kunt hier ook een mooie affirmatie plakken.

Rechterkant van je bureau: 

Liefde en relaties: rechtsboven is de plek voor (meer) liefde. Denk bijvoorbeeld aan een mooie bos rozen of een foto van je geliefde.

Creativiteit: het midden van de rechterkant is de plek om je creativiteit een boost te geven. Leg hier iets neer wat je creativiteit stimuleert, zoals een notitieboekje.

Contacten: en helemaal rechts onderin is de plek voor je contacten, zoals een adresboekje, je mobiel of gekregen visitekaartjes.


Hoe voelt de energie in jouw huis? Is het een beetje ‘feng shui’? Ik ben erg benieuwd!  

Lees meer:

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!